У једној од својих последњих књига посвећеноj страдању Срба у XX веку и његовом прикривању, професор др Смиља Аврамов користила jе искључиво страна документа и открила драматичне али и децениjама заташкаване размере злочина над српским народом.

Недавно обjављена двотомна књига „Геноцид у Југославиjи од 1941-1945. и 1991. године“, професора др Смиље Аврамов, додатно ће „узнемирити“ присталице теориjе о штетности помињања злочина, нарочито геноцида над Србима.

Књига се ослања искључиво на писана документа из архива и института страних држава, и бави се не само геноцидом над Србима, већ и проблемом његовог прикривања.

Открива имена земаља чиjе су обавештаjне службе играле двоструке игре, оних коjе су заменом теза оптуживале друге државе за све што су оне чиниле.

У том контексту, Аврамова види и нову подметачину коjа Србе означава геноцидним народом, расистима, антисемистима, али и разобличава порекло српског прикривања геноцида над собом.

– Пошто сам Српкиња коjа брани своj народ, а да би избегла субjективизме, за писање ове двотомне књиге користила сам искључиво страна документа. Боравила сам у Воjном архиву у Риму, Воjном архиву у Фраjбургу, Државном архиву у Бону, Државном архиву у Лондону, Државном архиву у Вашингтону и Државном архиву у Цириху.

Тамо сам пронашла оригиналне извештаjе немачких и италиjанских команданата коjи су злочине Хрвата над Србима описивали као наjмонструозниjе злочине икада виђене у историjи човечанства – обjашњава Аврамова.

Ante Pavelić

И Хитлер побеснео

Прецизност са коjом су немачки воjници и официри извештавали о невиђеним злочинима Хрвата над Србима ме jе згранула. Извештаjи команданата фон Хостевала и Кешеа изазвали су бес и код Хитлера.

Због тога jе хитно позвао Павелића у Берлин на посебан разговор. Имала сам у рукама таj запис.

Хитлер ниjе бирао речи, оптужио jе Павелића да jе због злочина над Србима кривац за њихову побуну, jер jе на таj начин угрозио немачке осваjачке планова на истоку.

Откриваjући jавности до данас непознате документе о неким догађаjима, професорка Аврамов преко њих обjашњава позадину организованог прикривања геноцида над српским народом, али и његово заташкавања у самоj
Србиjи.

Масовне егзекуциjе Срба: Мачва 1914. Године

Масовне егзекуциjе Срба: Мачва 1914.

У спашавању Анте Павелића у маjу 1945. године учествовале су енглеске обавештаjне службе. Британски високи дипломата први се срео са Павелићем у Франкфурту. Британци су га пребацили у Ватикан, а Американци у Латинску Америку. Британци су спасавали овог злочинца и из разлога што jе Павелић био обавештаjац британске М6 од 1926. године. То jе био и после убиства краља
Александра 1934. године у Марсеjу.

М6 jе jош 1941. године подметнула Србима ону злокобну крилатицу – боље гроб него роб, а већ 1945. годне ширила тезу о надуваним jасеновачким злочинима као великосрпскоj измишљотини.

– Успели су у томе, па jе преко српских комуниста у Србиjи била озакоњена забрана причања у школама о геноциду над Србима. То се може видети и на мом примеру. Године 1947. била сам запослена у Јавном тужилаштву Београда и затражила сам од шефа да ме пусти три дана како би у Загребу решила питање наследства као jедина преживела после усташког покоља.

Одбрусио ми jе: доста о Јасеновцу, да твог оца нису заклале усташе ми бисмо га убили jер jе био буржуj. Ипак, отишла сам у Загреб, а по повратку чекао ме jе отказ. И данас се у Србиjи на сличан начин поступа.

Масовне егзекуциjе Срба: Панчево 1941. године

Масовне егзекуциjе Срба: Панчево 1941. године

Преко пронађених докумената у страним архивима, Аврамова обjашњава позадину приче да су управо Срби геноцидни народ, расисти и антисемити.

– Од доласка Сефарда на просторе Србиjе у 16. веку, Срби су били наjискрениjи приjатељи Јевреjима. Први Јевреj у историjи светског парламентаризма постао jе краjем 19. века члан српског парламента. Јевреjи су jедино у српскоj воjсци стизали до чина генерала.

Краљ Александар jе jош 1917. године подржао идеjу стварања jевреjске државе и међу првим владарима потписао те године „Балфурову декларациjу“. Краљ Петар ИИ 1941. године на путу за Енглеску, у Јерусалиму jе оставио повећу своту новца и злата за спасавање Јевреjа у Србиjи. Броjни су примери где су српске породице спасавале jевреjске породице од 1941. до 1945. године.

Геноциди у 20. веку

Пошто сам обишла све велике стране институте, архиве, воjне и државне, нигде нисам пронашла одељак – геноцид над Србима. А геноцид су вршили Бугари 1914. до 1918. на jугоистоку Србиjе, Аустриjанци и Немци у Мачви. Такође, од 1941. Немци у Краљеву, Крагуjевцу, Београду, Мађари у Срему и Бачкоj, Хрвати у Хрватскоj, БиХ и Срему. Нестало jе преко милион Срба у Првом светском рати и више од милион у Другом светском рату. Што jе jош горе, о тим геноцидима српска деце не уче у школама.

Да jе та „кухиња“ веома jака и продорна осетили су на своjоj грбачи и Немци, открива Аврамова.

– Користећи Хитлерове злочине, творци подметачина Немце су оптужили за стварање теориjе о расизму, што ниjе тачно. Теориjа о расизму створена jе у Енглескоj, а потом и у Францускоj. А то jе урађено да би се прикрило индиректно учешће Енглеске и САД у злочинима над Јевреjима.

Хитлер jе дозволио да 800 Јевреjа отплови у Америку, међутим она их jе вратила назад и сви су побиjени у Аушвицу. Такође, Хитлер jе предложио Енглезима и Американцима да исели све Јевреjе у њихове колониjе, али предлог jе одбиjен.

Пошто те „кухиње“ и данас раде, што тврди и енглески историчар Полин Вуд, наjбоље се тих напада и замене теза можемо одбранити формирањем Музеjа геноцида над Србима – поручуjе Смиља Аврамов.

Шиптарска зверства у Другом светском рату

У прогласу Комунистичке партије за Космет од 1. октобра 1941. описани су „најцрњи терор, пљачка, хапшења и убијања“ српског живља и паљење читавих села. Масовни терор захватио је најпре ђаковачки срез где је, током априла и маја 1941. убијено више од 200 Срба и Црногораца. Они који су успели да побегну из Ђаковице кренули су у правцу Црне Горе. Пролазећи кроз албанско село Црнобрег доживели су трагичну судбину – на жене и децу Шиптари из овог села отворили су ватру. Село Бардонићи, недалеко од Дечана, настањено Србима, спалили су Шиптари из суседног села. Исту судбину првих дана окупације доживела су села у Метохији: Дубрава, Суви Лукавац, Белица, Осојане, Верић, Добруша и низ других.

На сам Бајрам 1941, у последњем часу, онемогућен је општи покољ у Приштини и околини захваљујући енергичној интервенцији италијанског пуковника Марика (Марицо). Метод геноцида у том граду састојао се претежно од упада у српске куће, одвођења мушкараца и потајног убијања. „Власти не врше у таквим случајевима истрагу и одбијају да пруже заштиту“, наводи се у италијанском извештају.

У месецу јуну масакри попримају организованији карактер, захваљујући наоружавању и формирању шиптарских добровољачких чета (тзв. вулнетари). Чета на челу са Рам Алијом, као и она под Цољом Бајрактаром починиле су масовна зверства током септембра и октобра 1941, остављајући иза себе гомиле лешева и спаљене домове. Једна од често примењиваних метода била је индивидуално убиство домаћина на њиви, док је овај обављао пољопривредне радове, а затим пљачка имовине, прогон породице и усељавање у кућу. Тако су окончали живот Владимир Велинчић и његов син, под ножем Бајрама Реџеп-Гашија из села Пригоде. Убиства су често праћена садистичким иживљавањем: силовањима малолетних девојчица у присуству мајки или масакрирањем лешева.

У селу Топличани код Суве Реке, несрећног Арсенија Илића масакрирали су, одсекли му главу, набили је на колац и носили кроз село у циљу застрашивања и вршења притиска на Србе да се иселе. Браћу Ђајић из села Грболе „вулнетари“ су најпре ножевима живе исекли у присуству породице, а Јагоша Милића из истог села сасекли су секирама.

Италијански дипломата Карло Умилта (Царло Умилта) који је у својству цивилног комесара био додељен генералу Биролију (Пилзио Бироли), команданту свих окупационих снага Албаније, као и дивизија у Призрену и Дебру, боравио је тих дана на Косову. У својим мемоарима описао је страдање српског народа, нарочито по „селима где контрола италијанских снага није још увек била могућа“. Био је шокиран мржњом која влада у том подручју. „Албанци желе да истребе Словене“, пише он и додаје: „На улицама народ чека да прођу камиони и возила наше војске, молећи да их повезу према Старој Србији и Црној Гори, где су очекивали спасење“. После Приштине Умилта је посетио Ђаковицу и Пећ, наилазећи на страхоте. Пролазећи кроз села запазио је да „ни једна једина кућа није имала крова, све је спаљено… људи и жене лежали су на ледини без глава“, а живи су тражили склониште – истиче др Смиља Аврамов.

Из књиге др Смиње Аврамов – „Геноцид у Југославији 1941-1945, 1991…“


Извор: Геноциф у Југославији 1941-1945, 1991...

Оставите коментар

Оставите коментар на In memoriam – Геноцида над Србима нема у читанкама

* Обавезна поља