nova-godina_1356432744_670x0Да ли вам се чини да је у Србији тешко састављати крај с крајем? Да некако, годинама уназад, слушамо приче како само што није боље, а оно – све горе? Признаћемо да је 2013. била мало другачија од претходних година, јер наизглед, није било бесрамног претеривања – политичари су нас често подсећали да је стање у српској економији грдно, али да се не плашимо – биће још горе! Наравно, обичном народу, па неће ваљда политичари да стежу каиш?

А зашто кажемо да наизглед није било бесрамног претеривања? Видећете у тексту који је пред вама – политичари нас нису убеђивали како ће нам брзо бити боље, али су се фрљали са толико или зарађених или обећаних или кредитних или поклоњених милијарди (евра, долара, динара… свега!), да нама једноставно није јасно како овде већ не теку мед и млеко!

ЈАНУАР – Година је почела изванредно – најавили смо да од “Фијата” очекујемо милијарде евра, а Динкић је са Русима регулисао кредит за Железнице Србије у износу од 800 милиона долара. А наврх свега, сазнали смо да смо од Европе од 2000. добили – у просеку сваки грађанин понаособ – по 700 евра! Ми смо сви пуни као бродови, само тога нисмо свесни…

ФЕБРУАР – Није било проблема ни у наставку године – напротив! Најзад смо сазнали да за нас има спаса – производићемо чипове. То су једни, онако мали, па све некакви, па некако четвртасти, па слатки, онако баш… некако лепи, па кад један такав произведеш, ти га бациш у фуруну, па као да је ’лебац – преко њега топлог намажеш кајмак, па посолиш… Ма што је то добро, то је спас!

МАРТ – И онда, кад прве лале полако отварају своје цветове, имали смо још пророчкије изјаве него с почетка 2013. јер изрекао их је, ни мање ни више, него Кристофер Форбс, потпредседник чувеног магазина “Форбс“ – Милијардери ће доћи у Србију! Добродошли. А кад је Динкић и са Арапима потписао финансијски аранжман (пољопривредни овог пута), где се помиње 400 милиона долара, постало је све јасније да ће се парице таложити у мајчици Србији…

АПРИЛ – Људи, а Руси понудише још 500 милиона долара! Да се разумемо, то нема везе са железничарским кредитом из јануара – ово је реч о подршци буџету Србије. Одличан кредит, две године почека, 3,5 одсто камате, па ко воли…

Dacic Forbs

МАЈ – Природа пуца од прелепих боја и мириса, Србија пуца од фантастичних очекивања. Можда је негде криза и нема се, али ми верујемо да ће и поред кризе инвеститори увидети шта им је решење – да уложе у нас! И од тога очекујемо две милијарде евра! И да велики Гугл и Ејпл дођу да нам побољшају имиџ! И да Тито буде маршал до краја живота! Упс… Није то, то смо већ имали…

ЈУН – Можда нећете веровати, али у Србији постоје неке фирме које не плаћају порез. Невероватно. Е па дошли смо до предлога да од богатих неплатиша тај порез и наплатимо и наберемо 1,8 милијарди евра! А захваљујући евентуалним успешним преговорима са ЕУ око прикључења истој – могли бисмо да добијамо још 200 милиона евра годишње (бољи кредитни рејтинг, средства из фондова…)! А осим тих евро-милијарди, најављено је и да би уз мере за спас српске економије (али, какав спас, па ми се гушимо од милијарди од почетка године) могло да се уштеди 40 милијарди динара у државној каси!

ЈУЛ – Вруће напољу, вруће у државној каси – капље, цури, сипа. Руси уплатише 300 милиона долара за буџет. Свака част. И још сазнајемо да бисмо од зелене енергије могли да зарађујемо две милијарде евра. Небо нам је граница.

АВГУСТ – Када су се спојили Етихад и Јат ервејз, да направе Ер Србију, био је то сјајан знак да се ствари полако крећу напред. Али када је премијер Ивица Дачић навео да би Хјундаи у Србију могао да уложи 400 милиона долара, а потпредседник Владе Александар Вучић да би могли да стигну Мерцедес, Бош, Јапанци… било је јасно само једно – рају, друго име ти је Србија.

ОКТОБАР – И таман кад смо помислили да од рајског августа не може бити боље, догодио нам се малтене божји октобар – Гаспром улаже 1,7 милијарди евра, па смо продали СББ Американцима за више од милијарду евра, па су се Хрвати пожалили да су у последњих десетак година у нас уложили 600 милиона евра (а ми њима малтене ништа), и најављује се да ћем оод Ер Србије годишње зарађивати 700 милиона долара! Па има ли ко јачи од нас?!?!?!

Почетак изградње Јужног тока

НОВЕМБАР – Ипак, новембар 2013. је за Србију био најмилијардерскији од свих милијардерских месеци… Мајко мила! И још једном – мајко мила! Ако нисте знали – у сламарицама имамо више од три милијарде евра, најавили су нам долазак 10 авиона (за Ер Србију, наравно) вредности милијарду долара, најавили су и милијарде из Кине, заокружили смо поглавље са 100.000 извезених Фијата преко Луке Бар, а Александар Вучић је рекао да је извоз српске привреде 11 милијарди евра!!! А онда је министарка енергетике Зорана Михајловић отворила изградњу Јужног тока у Србији! Ово је да вам срце препукне од среће где живите!

seik-dinkic-vucic

ДЕЦЕМБАР – И онда некако, за крај, онако приземно – од свих тих паперјастих новчаница у измаглици очекивања, долазимо до онога што није пуфнасто већ је сигуран, уносан бизнис – до смрти. Зашто смо то оставили за крај? Па зато што су ти опипљиви подаци стигли у децембру и у њима долазимо до сазнања да смо све бољи у извозу – надгробних плоча… А то није лепо од другара каменорезаца, ваљало би нешто оставити и за нас домаће…

Добро, шта сада закључити? Не можемо и нећемо да споримо чињеницу да је Етихад велика ствар за Србију, да је Фијат сјајна ствар за Србију, да је Јужни ток будућност Србије, да је инфлација мала, малецка (али то је само зато што ми немамо ништа, па трговци-лихвари не могу да повећавају цене јер нема ко им да плати хлеб милион динара)… Садашња власт је у односу на ону која се самозвала демократска, а то заиста није била и завила нас је у црно, да не може црње, направила неке помаке.

Али, како онда да објаснимо ове милијарде, осведочене, зарађене, речене, добијене, најављене, позајмљене – уз вести као што су: За годину дана отпуштено 100.000 људи; или: Незапослено више од 200.000 младих; или: У буџету Србије 20 милијарди динара мање; или: Дачић: Србија је перспективна; Радуловић: Без посла 20.000 радника; или: Љајић: Догодине 40.000 радних места мање? Како то да објаснимо уз чињеницу да сви ми знамо како живимо и шта можемо да купимо?

Па ко овде кога зај.. завитлава!?


Извор: Фонд Стратешке културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Од јануара до децембра или светла и богата 2013-та

* Обавезна поља