Aleksandar MezjajevУ предмету “Тужилац против Радована Караџића”, 29. октобра ће се наставити суђење у МТБЈ. Дуга пауза од три месеца настала је због одлуке Апелационог већа од 11. јула 2013. године  по коме је донета одлука да се укине решење Претресног већа по правилу 98-бис о оправдању Радована Караџића “за геноцид у општинама БиХ”. Обнова ове тачке оптужнице захтевало је додатно време за допунску припрему одбране.

Радован Караџић је поднео додатни списак са именима 46 сведока, који треба да сведоче по обновљеној тачки оптужнице. Већина тих сведока су већ дали исказ на суђењу Р. Караџићу, али нису били испитивани по обновљеној тачки оптужнице.

Међу новим сведоцима треба истаћи сведоке који ће сведочити о ситуацији у свакој општини за коју је тужилаштво МТБЈ утврдило да је у њој вршен геноцид. За општину Братунац треба да сведоче Бранимир Терзић – бивши заменик Начелника полицијске управе, Јован Николић – један од руководилаца СДС у Братунцу, Вујадин Светић – сарадник Територијалне одбране, Родољуб Ђукановић – члан Кризног штаба, Душан Мићић – полицајац, Љубисав Симић – Председник Скупштине општине. Сви наведени сведоци налазили су се лично у маштаријама које су изнете у оптужници против Р. Караџића и треба да докажу да кривична дела наведена у оптужници нису имала за циљ почињење геноцида.

У општини Фоча треба да сведочи Радојица Младеновић – бивши председник Извршног одбора и Начелник Кризног штаба у Фочи, као и Вељко Марић – лекар у болници у Фочи. Ови сведоци ће посведочити о условима које су имали затвореници у притворима и да тамо није почињен геноцид.

За општину Власеница су планирани сведоци Сава Целиковић, Томислав Савкић, Зоран Дурмић, Момир Деурић, Миленко Станић, Зоран Јовановић, Божидар Тришић и Мане Дурић. Сви наведени сведоци су били на месту наведених догађаја који су од стране МТБЈ означени као геноцид и њихова сведочења ће оповргнути ту квалификацију. Тако, на пример, новинар З. Јовановић је присуствовао говору Радована Караџића и посведочиће да убиства која су иза тога уследила немају никакве везе са тим говором Председника Републике Српске, као што тврди оптужница.

О догађајима у општини Зворник планирано је сведочење бившег локалног чиновника KW-317, бившег Начелника Извршног комитета локалне Скупштине Зворника Јована Јовановића, бившег Командира полицијске управе Маринка Василића, члана Кризног штаба Седомира Зеленовића и Председника кризног штаба и општине Бранка Грујића. Они ће сведочити да убиства у Зворнику из априла 1992. године, као и догађаји у Техничкој школи у Каракају које је тужилаштво МТБЈ окарактерисало као геноцид, нису почињени у оквирима било каквог плана са циљем убијања босанских муслимана као групације.

karadzic

Међу новим сведоцима такође треба истаћи имена Владислава Јовановића, Милана Мартића, Ненада Кецмановића, Владимира Лукића, Александра Васиљевића, Војислава Шешеља, Момира Булатовића и Милорада Додика.

Међутим, није све тако једноставно. Трибунал покушава да спречи Радована Караџића да пружи ефикасну одбрану. Тако му је недавно секретар МТБЈ забранио да се лично сусретне са бившим Председником Скупштине Републике Српске Момчилом Крајишником, као што је наложено у судском правилнику. Секретаријат чак није пружио било какво образложење за овакву забрану.

За новембар-децембар 2013. године је планирано веома много сведочења сведока који су оптужени пред МТБЈ, на пример Радослава Брђанина, Миломира Стакића, Љубише Беаре, Миће Станишића, Вујадина Поповића, Радивоја Милетића, Момчила Крајишника. На списку сведока Радована Караџића за децембар, поново ће се наћи имена генерала Здравка Толимира и Ратка Младића, иако су они раније одбили да сведоче у одбрани Р. Караџића. Заиста сведочење З. Толимира и Р. Младића на процесу против Р. Караџића представља недопустиво кршење њихових права, јер ће морати да током унакрсног испитивања од стране тужилаштва  defactoсведочити о својим личним предметима (за разлику од горе наведених случајева других сведока-оптуженика у МТБЈ) који су већ завршени.

Поред тога, Радован Караџић је унео измене у списку својих сведока у другим сегментима процеса, посебно у вези са догађајима у Сарајеву. Тако посебно треба истаћи тајног сведока “С” који је био телохранитељ Алије Изетбеговића. Сведок “С” треба да сведочи како су Алија Изетбеговић и његово обезбеђење разматрали организацију провокација са циљем да се оптужи српска страна за отварање ватре и самим тим изазове сажаљење међународне заједнице. Главни начини организовања таквих провокација били су гранатирање цивилних објеката од стране снага босанских муслимана, пре свега гранатирање болница. На тај начин сведочење сведока “С” оповргава оптужницу против Радована Караџића, у којој се кривица за гранатирање Сарајева ставља на страну босанско-херцеговачких Срба.

Нова недеља у процесу против Р. Караџића почеће исказима четири сведока: Јована Заметице, Миленка Живановића, Томислава Ковача и Миле Дмићића.

Дакле, заштитни део у процесу против Радована Караџића се наставља после дугог прекида и крај 2013. године треба да донесе важан допринос у борби против фалсификовања историје Босне и Херцеговине, којом се тужилаштво МТБЈ бавило у периоду од 2010-2012. године…


Извор: Фонд Стратешке културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Процес против Радована Караџића – нови почетак

* Обавезна поља