Пре четрнаест година, 13.08.2003. године, шиптарски злотвори из оближњег албанског села отворили су рафалну паљбу из аутоматског оружја на српску децу из метохијског места Гораждевац код Пећи, која су се купала у Бистрици и убили двојицу дечака а четворо деце тешко ранили.

Убијени су Иван Јововић(19) и Пантелија Дакић(12), а тешко рањени Ђорђе Угреновић (20), Богдан Букумирић (14), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13).

Званично, нападачи ни до данас нису откривени иако је након злочина УМНИК саопштио да ће: „преврнути сваки камен на земљи како би нашао убице“(1), и формално расписао награду од милион долара за информације које ће довести до откривања почионица овог злочина. Када је вољом српских власти (Тадић-Јеремић) успостављена мисија Еулекс, УМНИК им је предао случај, а они су га крајем 2010 службено затворили “услед недостатка доказа”(2), иако су очеви убијених дечака сво време тврдили да знају ко су убице њихове деце и да су о томе обавестили КФОР и УМНИК-полицију.

Тадашњи директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин, тим поводом изјавио је 2013. године, после парастоса, служеног у Цркви пресвете Богородице:

„Захтевам од Еулекса да, или призна да је потпуно немоћан и да не може да расветли ниједан злочин над Србима, или да поново отвори истрагу за побијену децу на реци Бистрици. Ако то не може, питам се одакле му ауторитет да суди и пресуђује у било ком другом случају … На ову земљу сте примљени нашом вољом зато што смо веровали и верујемо да ћете разумети да не постоји националност и верско обележје убијених и убица. Злочин који се не казни увек прети да се понови и зато тражимо да поново отворите истрагу”(3)

Нема сумње јаке речи, али Вулин је изговорио још и јаче:

Зато Срби морају да узму своју судбину у своје руке. Тамо где немамо свог команданта полиције, свог судију и свог градоначелника и председника овакви злочини се не расветљавају. Хоћу да се расветле и хоћу да се никад не понове”, истакао је он.(4)

Може ли српскије, јасније, патриотскије? Не може! Само што није било искрено. Најбољи доказ за то је што Еулексу званичан захтев за обнављање истраге никада није уручен. 

Било је то време пар месеци потписивања Бриселског споразума 1 (потписан 19.04.2013), када је српски режим припремао укидање српске државе на Косову, срачунато ширећи илузије о ЗСО као мини држави. Само шест месеци касније од овог сјајног говора, Вулинови батинаши обучени у некакве црне кошуље, као и он, крстарили су Косовом и бејзбол палицама “уверавали” Србе који су се усудили да јавно посумњају у дрске, али и плитке лажи српског режима. Данас, када у Гораждевцу живи две трећине мање Срба него када је успостављена УМНИК-мисија(5), ЗСО-а још увек нема, а ако га и буде биће то форма без суштине, само нови инструмент у успостављању шиптарске власти над српским енклавама. Вулин се, наравно, већ збринут на Дедињу више и не сећа ни Косова, а камо ли Гораждевца! 

Нека га. И левичари, много већи од њега, пре или касније спознали су да Бог постоји и да се на лажима и издаји не може кућа кућити. 

Но, нису побеснели Шиптари, са којима Вучић тражи да се миримо дајући им НАШУ земљу, само једном пуцали у нашу горажданску децу. Из године у годину то чине, рафалима и молотовљевим коктелима гађајући њихов споменик у центру села. Чинећи то 2013., 2014., и 2015-те, толико су га оштетили да је почетком 2016. постављен нови.(6) И никада починиоци нису били откривени.

Занимљиво је и да на прошлогодишњем помену, парастосу у Цркви Рождество Пресвете Богородице и опелима на гробљу, које су обезбеђивали припадници Kосовске полицијске службе, нису присуствовали представници Срба у институцијама самопроглашене Републике Kосово, као ни представници Српске листе, а Канцеларију владе Србије за КиМ представљао је Зоран Бојовић, један од помоћника директора. 

Но, ове године, када Вучићев режим спрема финале издаје Космета делегација на обележавању четрнаестогодишњице овог трагичног догађаја била је на много вишем нивоу. Предводио ју је Директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић који је након парастоса поручио да држава Србија не заборавља многострадалну српску Метохију, која је у претходним деценијама била жртва плана за истребљење српског народа са ових простора, који је готово у потпуности успео и позвао на истрајност:

„На данашњи дан добра је прилика и да одавде са КиМ пошаљемо поруку истрајности. Овде у непосредној околини Пећи још има наших људи који истрајавају са својим породицама у животу и опстанку на овој метохијској земљи. Наша обавеза је да не само својом љубављу и солидарношћу него и да на конкретан начин као држава наставимо да им помажемо и ми ћемо то чинити као што смо и сада присутни у њиховим животима”(7).

Занимљива порука. Иако мекша у истој је функцији као и она Вулинова из 2013. Да завара Србе на Космету да ће држава Србија бити ту и када и формално оде, када Вучићев “унутрашњи дијалог” резултира оним што Тачи већ најављује као “нормализацију односа две државе”.

Био је ту и Горан Ракић, новопечени шеф “Српске листе”, друга полуга на коју Вучић озбиљно рачуна у својим сумњивим визијама о некаквом “историјском помирењу”. То је онај човек који је рушећи потпорни зид у Северној Митровици и формално омогућио спајање севера и југа Космета, а својом улогом у оној Вучићевој ујдурми са возом допринео уласку снага шиптарске специјалне полиције РОСУ на север Космета. Јер, он верује у Вучићеве визије, посебно кад их  прати Тачијев прагматизам. 

И нећу овде поставити питање може ли бити помирења са онима који пуцају на децу, а затим и на њихово спомен обележје, јер одговор зна сваки Србин који није продао веру за вечеру, већ треба ли и сме ли да годишњица такве трагедије буде коришћена као промоција лажних обећања и болесних визија?! 

То једино може и сме бити место где ће представници српске државе обавестити житеље Гораждевца, Србе са КиМ и све нас, шта су конкретно учинили да овај конкретан злочин буде расветљен? Имају за то много начина, тајне и јавне службе, дипломатске канале, државни притисак на међународне институције, сараднике у косовској влади… 

Или да нам јавно кажу да неће или не могу учинити ништа! Да су зарад најновије вођине визије “историјског помирења” спремни да уз НАШУ ЗЕМЉУ ДАЈУ И ГРОБОВЕ НАШЕ !!

_____________________________________

  1. mondo.rs/a929479/Info/Srbija/Gorazdevac-srpski-decaci-ubijeni-pre-13-godina.html
  2. www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/1155532/Gora%C5%BEdevac%2C+zlo%C4%8Din+bez+kazne.html
  3. www.politika.rs/scc/clanak/266815/%D0%97%D0%B0%D1%85%D1%82%D0%B5%D0%B2-%D0%95%D1%83%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%83-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B3%D1%83-%D0%BE-%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BD%D1%83-%D1%83-%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%B2%D1%86%D1%83
  4. Исто
  5. mondo.rs/a929479/Info/Srbija/Gorazdevac-srpski-decaci-ubijeni-pre-13-godina.html
  6. iskra.co/srbija/gorazdevac-podignut-novi-spomenik-zrtvama-nato-bombardovanja/
  7. www.politika.rs/scc/clanak/386873/Obelezeno-14-godina-od-ubistva-decaka-u-Gorazdevcu

Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Гораждевац јуче, данас и сутра

* Обавезна поља