Пре неколико дана написао сам текст „Безумне претње Хојта Јиа“(1), где сам се осврнуо на његов иступ на 17. Економском самиту у Београду. На исти се далеко озбиљније „осврнуо“ и МИП Русије, хитрим и оштрим саопштењем у коме је навео „да је Ји дозволио себи низ провокативних изјава усмерених на подривање руско-српске сарадње, тако што је грубо тражио од Београда да преиспита сарадњу са Русијом, а непримерено емоционалним изразима говорио је против давања имунитета Руско-српском хуманитарном центру у Нишу”(2).

„Подсећамо да САД нису чланице Европске уније и вероватно због тога не знају да многе чланице ЕУ у великом обиму сарађују са Русијом, на обострано корисној основи. Нико не би требало да омета Србију да се придржава истих приступа, полазећи од својих националних интереса“,(3) истиче се даље у том саопштењу.

Но, читава прича имала је и друго, па чак и треће полувреме, јер Ји се био баш залетео, а дипломатске утакмице у Србији од пада Милшевића играју се док год Американци то желе.

Након Самита где је рекао то што је рекао и о чему смо већ писали, продужио је код Ане Брнабић, а онда, замислите, код Зоране. Није отишао код Вулина, Стефановића или Бате Гашића, већ „пућ-пурућ“ па на Зоранино канабе. Шта мислите, зашто?

Можда зато што види, оно чега се утицајни посланик СНС-а Влада Ђукановић јавно прибојава, да је она јача од свих, можда једноставно зато што ситни мушкарци воле крупне жене, можда зато што је, однекуд, знао да ће га она најбоље разумети. Није ни важно. У сваком случају Зорана му је дала за праву у вези његове теорије о „две столице“, а богами и у осталом. Сложио се он и са Брнабићком, але на бап тако потпуно. А још му је Зорана и поклон уручила. Можда верује да је њихов сусрет био историјски…

Тек на крају Ји се обрео и код Вучића са којим је, кажу Вучићеви таблоиди, имао не баш пријатан разговор. Из поузданих извора, наравно. Вучић је, наводно, на салве Јиевих захтева изустио и понеко „Не“. Чак му је, кажу они (таблоиди), изрекао и реченицу „Тако се нисте понашали пре девет година“(1) за коју, тако истргнуту из контекста, нико не зна шта тачно значи, али је сви сматрају важном па је цитирају. А навео му је председник, диве се они, и тачно у долар колико су поједини медији добили новца од страних донатора, укључујући и Америку, као да је то па нека тајна. Било би занимљивије да су  навели шта су они добили од Вучића, али то сада није тема.

Ти исти извори пренели су, међутим, још нешто. Онако, у запећку, да не кажем баш малим словима, навели су и да је Ји снажно подржао Вучићеву иницијативу за “унутрашњи дијалог”, а да му је председник образложио свој став да долазеће генерације не смемо оптеретити замрзнутим конфликтом који је препрека за историјско помирење Срба и Албанаца.(4)

The ende. Мала слова. Она су увек кључ за стварно разумевање Вучићевих следећих потеза. Зашто Ји, тако ратнички расположен, подржава „унутрашњи дијалог“ за који ни ми не знамо шта значи, а некмоли он? Или он зна тајну тог кодираног назива? Уз то и информација из Вучићевог кабинета да ће нас о садржају разговора са Јием председник обавестити наредних дана. Зашто не одмах, ако је насилнику заиста рекао „Не“ или бар „Станите, мало“?

И тако се у мене увукао црв. Сумње. А шта ако је ово са Јием, само још једна у мору представа за враћање Вучићевог рејтинга, договорена доза америчке строгоће?!

Суштина целе те приче је да Вулин и Вучић након ње испадају позитивни ликови. А коме него њима двојици, у овом тренутку, треба позитивног медијског ветра у леђа?! Првоме због тетке и даље сарадње са НАТО, а другоме због ове бруке са српским судијама на Космету. А треба им и простора за даље уступке и разлога за даље оклевање око руског хуманитарног центра. Ко ако не Хојт Ји? Шта ако не „две столице“ и Руси као трн у оку? Шта код Срба може боље подићи рејтинг од тога да вас Американци критикују због проруског става?!

Да, мени све личи на нову Вучићеву медијску подвалу, пред „уважавање реалности о Косову“ које ће нам донети виртуелни „унутрашњи дијалог“. А око тога су се Вучић и Ји једино сложили, зар не?

А онда је Хојт Ји пожурио у Приштину, да изрази америчку подршку Косову. Чак и да смо деца знали би – Чича-мича још није готова ова прича …

Купус и печење златно помирење. Даје се на знање – биће и признање…

________________________________

  1. rs.sputniknews.com/politika/201710251113186716-hojt-ji-vucic-kosoov-rusija/
  2. www.nspm.rs/hronika/ostra-reakcija-rusije-na-izjave-hojta-brajana-jia-sad-da-se-ne-mesaju-u-nas-odnos-sa-srbijom.html
  3. Исто
  4. rs.sputniknews.com/politika/201710251113186716-hojt-ji-vucic-kosoov-rusija/
  5. Исто

Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Хојт Ји и треће полувреме

* Обавезна поља