dragan-milasinovic 4Просто је невероватно колико непознавање албанског менталитета, обичаја и историјских стремљења показује српски премијер, Александар Вучић, у кукавном покушају да успостави некакав нови ниво српско-албанских односа на Балкану. Нема ниједног његовог петљања са албанским званичницима, без обзира да ли долазе са Косова или Албаније, а да није себи и српском народу нанео политичку штету, национално понижење и људску срамоту.

Као да им је мало то што су га приморали да им сам гура Косово у руке, препушта власт у Јужној Србији и трпи њихова дипломатска иживљавања у Београду и УН, они га напросто исмевају на сваком кораку и то виде и Балкан и Европа. Сви осим Србије у којој таблоидни муљ дави и последње остатке објективног информисања. Шта је, ако не извргавање руглу, последње обелодањивање односа Харадинаја и његовог носиоца Српске листе Александра Јаблановића?! (Истина, тог напућеног клинца подметнули су му Вељко Одаловић и Дачић, али то не мења ништа на суштини).

Без обзира да ли је његова инфернорност у односу са Албанцима последица политичког дилетантизма, болесне визије Себе као некаквог историјског Месије или комерцијализације функције на којој се налази, последице по српски народ су тешке, а могу бити и катастрофалне. Нећу сада говорити о вероватној историјској цени његове погрешне перцепције Албанаца, навешћу обичан, најобичнији пример. Тек што су његови медији славобитно објавили вест о учлањавању „целог“ Штрпца у СНС, лупетајући о томе како им је то гарант за нешто, РОСУ полиција је ухапсила 15. од тих људи шаљући јасну поруку и Србима у Штрпцу, и Вучићу. Ти људи биће без разлога малтретирани, уведени у полицијска досијеа и можда сносити озбиљније консеквенце. Да ли је Вучић спреман да уради било шта конкретно (нпр. да због чина РОСУ прекине или „замрзне“ на неко време спровођење бар оних противуставних обавеза из Бриселског споразума)  Не, наравно! А да ли би ових хапшења било да није било бљутавог маркетинга СНС-а на тему Штрпца? Не, сигурно!!

Као и увек Вучић ће бежати од политичких, социјалних, финансијских и свих других последица својих потеза, или ће глупости проглашавати за мудрости, а поразе за победе.

Класичан пример за ово је и  објављена вест (8.10.2015) да Вучић неће присуствовати утакмици у Елбасану између Албаније и Србије, наводно због тога што жели да фудбал буде у првом плану. Пих! Данима већ Вучић је свој долазак у Елбасан најављивао као симбол нових односа Србије и Албаније, њега и Раме! Шта мислите, да ли је каменовање српских фудбалера последица таквог његовог маркетинга? Свако од нас ко је са Албанцима живео, ко познаје њихов менталитет и ментални склоп нема дилему – ЈЕСТЕ. Пустите глупости о хулиганима који се не могу контролисати. Они јесу били контролисани. Каменовањем су послали поруку, испитивали терен. И Вучић је подвио реп.

Albanija-Srbija-Elbasan-4-620x350

Каква срамна одлука! Какво непознавање албанског менталитета!! Какав људски кукавичлук!!!

Да има и мало људског и државничког достојанства, поноса и части  (и да ишта зна о Албанцима, народу са којим хоће да гради „нову историју“), чак и да није имао намеру да иде на ту утакмицу Вучић је морао да се тамо појави! Да покаже да се Србија не боји. Ако већ није могао (али, само ако није могао!!) да дође сам, морао је послати брата, као што је Рама послао свог! То би сви Албанци разумели. И поштовали. Брат Едија Раме није био у Београду зато што воли фудбал, већ да би био ту када почне и деси се планирани инцидент. Да демонстрира јединство! Нико од њих није могао знати како ће се оно што су наумили са дроном завршити. Али, Рамин брат је био ту, био је симбол који је одиграо своју ролу. Он је био порука Вође!

Отуда је лични и државнички кукавичлук Александра Вучића, који ће његови медији покушати да нам продају као политичку мудрост, срамни чин и према државној застави, и према сопственом народу, а посебно према оним младим људима који одлазе у гротло које им потпалио Вучићев рејтинг-маркетинг.

А шта ће мислити Албанци? Знаће да су Срби и даље народ без Вође, војници без оружја, путници без циља! И газиће даље!!

Зато, срам те било, Вучићу. И учи мало о Албанцима, то ће ти тек требати!


Извор: Фонд Стратешке Културе

Коментари

Један коментар на Историја, Елбасан и уплашени Вучић

Оставите коментар

Оставите коментар на Историја, Елбасан и уплашени Вучић

* Обавезна поља