Представа око Харадинајевог ослобађања није дуго трајала. Само један дан, једну конференцију и један демарш. Затим је све утихнуло, нагло како је и почело. Премијер који је на конференцији за медије демонстрирао високу професионалну „потрешеност“ и непрофесионално „изненађење“ одлуком француског суда, брзо је повратио присутност духа и осмех на лице настављајући своју тираду о скором повећању плата и пензија, највећем до сад (вероватно 3,52%.) Дачић заузет дешифровањем Зоранине поруке како је нормално очекивати да нови премијер буде из највеће парламентарне странке, заборавио је да Француска и Харадинај уопште постоје, а Вулину нико није рекао да треба двапут да прича на ту тему. 

Све у свему да није било оне несрећне кованице „Харадинајеви Срби“ све би очас покрио таблоидни муљ. Али, било је. Мора  да се онај који ју је изрекао бар трипут ујео за језик. Она је ствар са Харадинајем одржала у нежељеном фокусу, дала јој одређену ноту мистичности која захтева решење. Кренула су и питања. Одједном, сви су пожелели да децидно сазнају ко су ти љути издајници, ти „Харадинајеви Срби“?

То сигурно нису могли да буду они бедници са Вучић-Вулинове Српске листе, јер они су проверено Тачијеви. Поставили су га за председника, давали му кворум кад му га је Харадинај рушио. Не, нису они, нема шансе! Уосталом, за оног ко их је такве склепао у листу, Тачи већ одавно није злочинац, већ партнер за дијалог. 

Нису, вала, ни она дежурна гунђала попут Вука Драшковића, Чанка или Весне Пешић. Они нису ничији Срби, они су анти-Срби. 

А онда се, ненадано, појавила информација да је Харадинаја бранио правни тим „Матрикс“, који је основала и предводи Чери Бут, знаменита супруга још нам знаменитијег Тонија Блера. Наплатила је то тричавих 360.000 евра.(1) Није то много за трговца људским органима и албанску нарко мафију. 

Тони Блер је иначе сада саветник председник-премијера Вучића, као да нам је 1999. бацао бомбоне, а не уранијумске бомбе. Саветник је и Едија Раме, који отворено прича о Великој Албанији. А сврати понекад и до Тачија, тек да потврде ратно анти-српско пријатељство. То вам је, богами, чудна заврзлама. И буди чудна питања. Рецимо, зашто тај Блер није „саветовао“ Вучића да ће Харадинај бити ослобођен?! Шта зна, ако не зна шта му ради жена?!

Или га је, можда, итекако „саветовао“. Ако јесте, зашто је Вучић сазивао ванредну седницу владе и на конференцији онако колачио очи, плашећи толке бираче да му није добро. А кажу и да се наши тужиоци, као и много пута до сада, нису прославили квалитетом пратеће документације. Уосталом, није ми познато да је тај Хашки слуга, Вукчевић, са све оним својим Хрватом Векарићем, допринео подизању било које одрживе оптужнице за злочине почињене над Србима. И ко би, онда, могао бити тај „Харединајев …“

И као да је чуо дилеме српске јавности огласио се сам Харадинај. Жестоко је напао Вучића и његову политику. „Вучић је – казао је Харадинај – веома слаб политичар, који није успео да побољша економску ситуацију у Србији, док Влада Србије узима зајмове да би исплатила пензије“. Харадинај тврди и да „Вучић нема храбрости да пркоси Хрватима, који су му јасно ставили до знања где му је место“.

„Остао је без иједног потенцијалног непријатеља кога би смео да залуђује, па покушава да се игра са Албанцима. Изабрао је да се поигра са мном, али је направио лош избор“, поручује разгоропађени Харадинај.(2)

На овај начин Харадинај је упутио млак други сервис у медијско поље Вучића, који му је, дабоме, одговорио, глумећи смиреност позитивног хероја. Он се, дабоме, не плаши Харадинаја (а и зашто би, шта му је то стварно урадио?– прим.аутор), и није непријатељ Албанаца већ им је пружио руку (мени се чини много више од руке-прим. аутор), али неће злочинцима и силоватељима. (Ех, ех, само да ми је знати у чему Вучић прави разлику између Харадинаја и Тачијаприм.аутор). Он је, са уобичајеном европском патетиком у гласу, нагласио да га не чуде „опасни типови“, „већ ћутање Европе на оно што у последње време поручују Албанци, а што се не може другачије разумети него као претње „цепањем“ граница и рушењем на Балкану“(3)

Све у свему лепа медијска размена, после које се на Чери Бут-Блер и повезаност Вучића и њеног супруга Тонија, потпуно заборавило. Плус ћутање Европе као алиби за пројекат ширења Велике Албаније који више нико и не скрива. И још најава даљих уступака.

Све то ми некако превише заудара на наручене медијске заврзламе, којима Вучић већ пет година слуђује грађане Србије избегавајући одговорност за катастрофалне последице своје политике на свим нивоима, посебно на националном и државотворном.

Проста аналитика говори да … Уфф, боље да ћутим, него да ме опет заболи глава… Уби ме ова аналитичка логика…!

Шира верзија текста објављена на Фонду Стратешке Културе 02.05.2017.

_____________________________________

(1) – www.kurir.rs/vesti/politika/blerova-zena-oslobodila-zlocinca-za-slobodu-haradinaja-rama-joj-platio-360000-evra-citajte-u-kuriru-clanak-2808057

(2) – http://www.kurir.rs/vesti/politika/zlocinac-haradinaj-preti-vucicu-ne-igraj-se-sa-albancima-clanak-2812985

(3) – http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=05&dd=03&nav_category=11&nav_id=1256371


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Логика и „Харадинајеви Срби“

* Обавезна поља