Када је Зоран Ђинђић својевремено промовисао став да политичке партије треба да праве профит као предузећа, добро је знао где ће то гурнути државу, али сумњам да је могао да претпостави да ће доћи време када ће странке постати баш породичне “фирме”. Ако и нисмо хтели да видимо Кркобабиће, или смо их сматрали маргиналним, неукусно промовисање тек пунолетног Луке Дачића, сина Ивице Дачића, председника СПС-а, потпредседника владе и првог потписника издаје Космета, у будућег лидера Социјалиста, мора нас натерати да се запитамо куда иде Србија?

Млађани Лука је поред ексклузивне прославе пунолетства, у време кад се у Србији умире од глади, за 18. рођендан од тате на поклон добио и чланску карту СПС-а(1), а само пар дана касније и први партијски задатак. Био је “шеф делегације СПС-а” која је посетила, пазите сад, Канцеларију Палмине “Јединствене Србије” у грчком летовалишту Паралија. Том приликом “оценио је да су Јединствена Србија и СПС као једна партија, односно братска коалиција”(2).

“Дошао сам са активистима СПС–а да помогнемо Јединственој Србији и Драгану Марковићу Палми да приме што више наших грађана. Овде у Паралији се заиста сви осећамо као код своје куће и чини ми се да овде има више Срба него Грка”(3) – мудро је додала нова звезда српског политичког неба, на шта је његов биолошко-политички отац, у изјави за “Ало”,  одушевљено закључио: “Добро је говорио, ја ћу ускоро у пензију…”(4). При томе и један и други били су довољно лукави да нам не открију како се то Палми помаже да прима грађане у Паралији? Прави политичари, нема шта.

Ето, куда иде Србија. Ето, како је види и куда је води Ивица Дачић! Сетите се тога када год тог човека без части и образа чујете да прича о народу и будућности Србије!

Ако неко мисли да је ово страшно, морам га обрадовати да има и страшније. Ево како о младом Луки говори, од Ивице политички подвампирена, Славица Ђукић-Дејановић:

“Он је бистар и са генетском предиспозицијом, а и са високим шансама да учи и научи се вештинама у политици и може далеко да догура” – хвали она татиног сина.(5)

Какве генетске предиспозиције, госпођо? Је ли Ивици Дачићу можда отац био политичар? Или се, можда, Ваш отац бавио уносним фармацеутским бизнисом? Одакле ви знате какве су предиспозиције дечака коме је живот још увек прво игра, па све остало? Или мислите да српски народ сачињавају медиокритети који не виде шта се дешава, ни колико сте изгубљени у самољубљу и похлепи, ви ЕЛИТА?!

И потпредседник социјалиста, Бранко Ружић, изрекао је нешто слично. “Сваке недеље по два двочаса код Ивице и превазићи ће и њега” – рекао је Ружић за „Ало!”, мада код Ружића када говори о Дачићу (старијем), никада не знате када је озбиљан а када саркастичан.

Но, млађани Лука Дачић, иако последња, није прва појава политичког династизма у Србији. То у Србији постаје већ устаљена пракса. Партија уједињених пензионера (ПУПС) прва је промовисала такав систем страначког функционисања, па је сада већ покојног лидера партије Јована Кркобабића на челу партије, али и у Влади, наследио син Милан. Ту је и најмлађи члан династије Кркобабић, Стефан (Миланов син), који тренутно пландује као потпредседник Привредне коморе Београда и чека нова успињања.

У том контексту не можемо заобићи ни доскорашњег председника Николића, који је своје повлачење са чела странке (одмах након избора за председника), условио именовањем сина му Радомира на чело Извршног одбора СНС-а, желећи да тиме сачува какву-такву контролу над странком. Вучић је, наравно, пристао али чим је похватао све конце одувао га је са тог места, па је сада Радомир Николић градоначелник Крагујевца, на чији рад у Вучићевим медијима чујемо све више примедби…

“Међу страначким ветеранима су и Иштван и Балинт Пастор,  па је тако отац породице на челу Савеза војвођанаских Мађара, док је син потпредседник странке. Исто тако, њих двојица су се расподелили по скупштинама, па је Иштван Пастор председник Скупштине Војводине, док је Балинт шеф посланичког клуба СВМ –а у републичком парламенту.”(6)

Након што су га први сарадници, Николић и Вучић, брутално издали и Војислав Шешељ почео је да се ослања на чланове породице. Прво је то била супруга Јадранка која га је, практично, заступала у прошлој председничкој кампањи, а затим је активирао и синове. Старији, Александар, појавио се као представник СРС-а на Вучићевим консултацијама о влади и помиње се као кандидат своје странке за градоначелника Београда. Млађи Шешељев син, Никола, за сада се кали уређујући страначку веб-презентацију.

Свакако не можемо заобићи ни Олгицу Батић, која је након смрти, помало заборављеног Владана Батића, министра правде у Ђинђићевој влади, преузела вођење његовим ДХСС-ом (Демохришћанским савезом Србије) и посланица је у Народној скупштини.

Искусни Драгољуб Мићуновић омогућио је својој ћерци Наталији намештење у Влади Србије, где је својевремено водила бригу о родној равноправности, а још увек је политички активна, као и вечни Мићун.(7)

У дипломатији је већ неколико година и син начелника генералштаба Војске Србије Немања Диковић.(8)

Чак и неуспешни политичари, попут Зорана Живковића, нису своје синове усмерили у, рецимо гајење винограда, него су их гурнули у политику. Његов син, Марко, веома је активан у критици власти преко Твитера, као и у београдском одбору татине странке, где ће се појавити и на следећим изборима. На Твитеру је активан још један Марко, син високе функционерке ДС-а Гордане Чомић, али има и конкретнија задужења, као омладински функционер ДС-а.

Да не буду привилеговани само синови, већ и зетови, побринула се гувернерка Јоргованка Табаковић, чији зет Немања Секицки, ради у амбасади Србије при Европској унији у Бриселу.

И могли бисмо сигурно још да ређамо, али мислим да је и ово више него довољно да се схвати тренд. Опасан тренд да наша деца немају једнаку шансу. Да се не цене стварне вредности. Да се не поштују образовање, нормални токови и процедуре. Да због тога млади беже главом без обзира. И да, самим тим, држава тоне у безнађе, ЕЛИТО …

  • ПС – Злонамерници у овом контексту помињу Сандру Рашковић Ивић и Мирјану Марковић, али оне су своју политичку каријеру, каквом год је сматрали, правиле саме, без директне помоћи својих очева. И зато нису део ове приче.

_____________________________________

  1. www.alo.rs/dinastija-dacic/114373
  2. www.alo.rs/pogledajte-kako-je-dacic-prokomentarisao-politicki-debi-svog-sina-luke/117857
  3. – Исто
  4. – Исто
  5. www.alo.rs/dinastija-dacic/114373
  6. www.dnevnik.rs/politika/tema-dnevnika-sve-vise-dece-funkcionera-uklucuje-se-u-partijski-zivot-07-08-2017
  7. www.ceopom-istina.rs/vesti/srpski-politichari-n-ihova-detsa-naslednitsi/
  8. www.dnevnik.rs/politika/tema-dnevnika-sve-vise-dece-funkcionera-uklucuje-se-u-partijski-zivot-07-08-2017

Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Политички династизам

* Обавезна поља