Истине ради, треба констатовати да је прослава годишњице “Олује” у Хрватској ове године била мање гламурозна и национално мирнија него претходних. Изостали су хистерични изливи анти-српске мржње, први пут после неколико година концерт у Книну на овај дан није држао проусташки настројени Томпсон, већ “Прљво казалиште”, а десило се и то чудо да је хрватска председница Грабар-Китаровић први пут изразила жаљење и за српским жртвама. Она је, по доласку на Kнинску тврђаву, рекла да не види разлог зашто се неко не би поклонио српским жртвама, и готово помирљиво додала:

„Ми се не веселимо било чијој тузи и верујемо у заједничку будућности свих грађана“(1).

Од кога је много је.

Пре тога, полиција у Kнину је привела мању групу мушкараца, који су у раним поподневним часовима у главној книнској улици – Улици др. Фрање Туђмана, неколико пута викнули „За дом спремни“. Хрватска државна агенција Хина пренела је изјаве очевидаца да се интервентна полиција створила „за минут“, мушкарце „стрпала у марицу“ и одвезла у полицијску станицу. Додала је и да су „мушкарци били обучени у црне мајице, са натписима непримереног садржаја“.(2) Тај “непримерени садржај” вероватно се односио на увредљиве и претеће поруке Србима, што смо ранијих година виђали у изобиљу.

Логично је запитати се шта то има да значи, осим чињенице коју сви знамо да држава, када жели, лако може спречити националистичко дивљање?!Али. каква нам је порука овим послата из Хрватске? Да ли нам се нуди рука мира, кога не може бити док се Хрватска не суочи са својим злочинима?

Пре него донесемо неки закључак ваља, опет истине ради, казати да је из Книна удаљени Томпсон, своје оде усташтву певао у оближњем Слуњу, а да је тамо мајци “непримереног садржаја” било колико хоћете, а интервентне полиције нигде на видику. Рекло би се да европска Хрватска допире само тамо где снимају камере страних агенција, а да где њих нема Хрватска још живи у Туђмановом неоусташтву.

Отуда, не мислим да су поруке из Книна уопште слате нама, Србима, већ оном делу међународне јавности који није са симпатијама гледао на улогу државе у одржавању проусташког расположења у Хрватској. Али, зато, морали би да обратимо пажњу на поруке које нам је упутио хрватски премијер Андреј Пленковић два пута поновивши (Са “Мирогоја” и са Книнске тврђаве) да је “Олуја” допринела “ослобађању не само већине окупираних територија Хрватске, већ је значила и стратешки преокрет односа у БиХ и спречавање нове Сребренице у Бихаћу“ као и да је „захваљујући ‘Олуји’ дошло до постизања Дејтонског и Париског споразума“.(3)

Дакле, зна Пленковић, “Олуја” је спречила наводне српске злочине у Бихаћу. Самим тим, ваљда, злочини “Олује” су, нешто попут НАТО “Милосрдног Анђела”, оправдани. Или су тек “колатерална штета” што би рекао Џејми Шеј.(4)

Убијање и прогон цивила, спаљивање кућа, пљачка и силовања, крвави црнокошуљаши са камама у рукама, све је то оправдано јер су Хрвати спречили неку нову Сребреницу…

Истина, ову ничим утемељену тврдњу није измислио Пленковић, већ први амерички амбасадор у Хрватској, Питер Галбрајт, директни саучесник злочина “Олује”, који је пред прославу 20 година од ове злочиначке акције, био гост Загреба и ову бесмисао изрекао у свом интервју “Вечерњем листу”, правдајући америчку и своју подршку овој злочиначкој акцији, у чијем је припремању учествовао кроз сталне контакте са Туђманом. Перући свој “прљав веш” он се досетио да каже:

“Олуја је последица Сребренице, а Бихаћ би постао нова Сребреница да су га Срби заузели“(5), при чему ни у интервју, ни након њега, ничим није аргументовао, нити покушао да докаже ову безумну тврдњу.

Није ни могао, јер тврдња је колико бесмислена, толико и недоказива. Али, микрофон и папир трпе све.

Покушај Пленковића да од тог јефтиног правдања једног дипломате крвавих руку створи алиби за злочине хрватских војних и паравојних формација, више од 1.800 убијених и 250.000 протераних Срба, није ништа друго до правдање очигледног злочина.

Али, то је и још један доказ због чега се српски вековни непријатељи толико упиру да одрже Сребренички мит, због чега им је потребан. Утолико је нејасније зашто режим Александра Вучића научном разобличавању Сребреничког мита не посвећује ни делић оне енергије којом учествује у рушењу Косовског завета. О ресурсима да и не говорим. 

У памет се Вучићу! Све ти се помешало. Косовски завет који називаш митом смета ЊИМА, не НАМА! А Сребрница, којој се клањаш,  користи ЊИМА, а смета НАМА! 

Наравно, о народу причам, не о политичкој елити… 

______________________________

  1. mondo.rs/a1030159/Info/Ex-Yu/Oluja-Hrvatska-proslava-u-Kninu.html
  2. mondo.rs/a1030237/Info/Ex-Yu/Knin-incidenti-tokom-proslave-Oluje.html
  3. rs.n1info.com/a288569/Svet/Region/Plenkovic-o-Oluji.html
  4. Портпарол НАТО за време злочиначке агресије на СРЈ
  5. rs.sputniknews.com/politika/201508063771938/

Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Правдање злочина

* Обавезна поља