Вест да ће Вучић морати да замахне страначком, а богами и коалиционом, батином како би свом предлогу за мандатара обезбедио додатне аргументе и већину у парламенту, најбоље показује колико је његов предлог био погрешан. А ту вест нам није саопштио било ко, већ подпредседник СНС-а и Вучићев мали од палубе, Небојша Стефановић.

“Имамо одређене тешкоће у обезбеђивању стабилне скупштинске већине. Председник ће већ у понедељак разговарати са посланичком групом СНС-а да види шта народни посланици мисле”(1 )  изјавио је млађани Небојша који, ваљда што га Вучић љуби у косу, никако да одрасте и схвати да је о неким стварима унутар куће боље ћутати.

Јер, питање се намеће само од себе – зашто би Вучић поново разговарао са својим посланицима “да види шта мисле”, када је то са ширим врхом странке учинио пре објаве свог предлога и добио “једногласну подршку”, како су тврдили? Одговора могу бити два. Или подршку није добио, или се суочио са рецидивом старог симптома српског парламентаризма, “прво подржи Вођу, па после размишљај”. Пре бих рекао да је ово друго. Размислили су и почели да гунђају, а Мартиновићу уши нису баш мале. Окренуо је телефон и ето Вучића да их разговара. Могу мислити на шта ће личити тај “разговор”. Биће то монолог препун притајених и отворених претњи, увреда и уцена, који ће се завршити тако што ће сви изаћи преобраћени у Брнабићевце. Једногласно. Али, сама чињеница да Велики вођа мора да им руке подиже страначким штапом није, за њега, добар знак.

На то се надовезује и недвосмислено декларисање Драгана Марковића Палме да посланичка група “Јединствене Србије” неће гласати за Брнабићку, а истог мишљења је и нови посланик Муамер Зукорлић. Да се ради само о њима, Вучић не би имао разлога за никакву нервозу, јер они комотну коалициону парламентарну већину не могу угрозити. Али, кажу да је нови председник већ два дана нервозан као осица којој су дирнули у осињак. Значи, боји се да би још неко могао окренути ћурак.

Уосталом, зашто и не би? Прича о Брнабићки као некаквом “експерту” подоста подсећа на ону Вучићеву глупост са Лазаром Крстићем. Какав је она експерт и за шта? И где је своју експертност показала? У влади сигурно није. Радила је у њој годину дана а да ниједан помак у свом ресору није направила. Локалне самоуправе остају неувезане, троме испоставе за партијско запошљавање и ништа више. Је ли то успех, експерта?

Шта ми знамо о њеној биографији код УСАИД-а? Па, чак да је она и бриљантна, шта је то у пословима УСАИД-а што би је могло препоручити за премијера Србије? Далеко им лепа кућа, што би рекао наш народ!

Чак, напротив! С обзиром да је УСАИД отворено учествовао у финансирању многих пројеката који су најдиректније дестабилизовали Србију, да постоји одговорна држава, Ана Брнабић, као њихов вишегодишњи службеник, тешко би прошла и основну безбедносну проверу, нити би таквог мандатара предложио било који национално одговорни председник. Али, нити је Вучић национално одговорни председник, нити је Србија по његовом моделу, национално одговорна држава. Зашто би и био кад ни народ више није национално одговоран. Да јесте, зар би гласао за човека који као саветника запослио Тонија Блера једног од највећих заговорника злочиначког бомбардовања Србије, зар би потписао Бриселски споразум, зар би правио о свом трошку ауто-пут до  Тиране, зар би се сагласио са третманом Срба у Хрватској, а посебно у Црној Гори. Ана Брнабић је само наставак анти-српске политике.

Не, заиста нема других аргумената за бирање безличне Ане Брнабић. Ниједног. Отуда је Вучић и на коалиционе партнере потегао батину у виду претње новим изборима и слањем у опозицију. Отворено. Пренео је то и њима и народу, његов телал, Александар Вулин, који је прво истакао да је сам Вучић гаранција да ће Ана Брнабић водити његову политику (шта ћеш јасније и будаластије?!), а затим додао „Знајући њега (Вучића), њему је увек ближе да иде на изборе него да трпи било чије уцене или да било кога купује”(2)

Ово је превасходно било намењено Дачићу који је данас наговестио да ће сви посланици СПС-а гласати за Брнабићку и као узгред прилично отворено затражио 4 министарства за своју партију, односно за конкретна имена – себе, Славицу Ђукић Дејановић, Бранка Ружића и Александра Антића.  Овако отворено иступање Дачића у јавности може само значити да је свестан проблема са пребројавањем, иначе он то ради другачије. У четри ока. Но, то не значи да нема и других који покушавају да тргују у тишини, попут Љајића, Поповића, можда и Шешеља. сигурно да је и њима иступање Вулина била својеврсна опомена.

Све у свему Брнабићевци се пребројавају и разврставају. Вероватно да ће Вучић изгурати свој предлог за мандатара, али на такав начин да ће, одмах или касније, морати да плати знатно већу политичку цену него што је мислио. Тим пре што са негативним поенима које је код бирача добио са Аном Брнабић, нисам сигуран да су и за њега избори обећана земља.

Уосталом, давно је већ речено – Што не платиш на мосту платићеш на ћуприји…

_____________________________________

(1)​ – www.nspm.rs/hronika/nebojsa-stefanovic-vucic-sutra-sa-poslanicima-sns-o-podrsci-ani-brnabic-sigurno-nece-menjati-svoju-odluku.html

(2)​ – www.nspm.rs/hronika/aleksandar-vulin-vucic-je-garancija-da-ce-ana-brnabic-nastaviti-da-vodi-njegovu-politiku.html


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Пребројавање Брнабићеваца

* Обавезна поља