Иако су му образи све упалији а уши све веће, што је најбољи доказ да му је већ поодавно време за пензију, Данијел Сервер не одустаје од своје ратнохушкачке реторике по којој га знамо још од деведесетих година прошлог века. Очигледно не схватајући нове политичке реалности, а изгледа ни чињеницу да је Бжежински умро, а Клинтоновима одзвонило у сваком смислу, овај промотер пропале концепције Америке као светског полицајца у најновијем издању часописа Савета за међународне односе позива администрацију америчког председника Доналда Трампа да “поступи хитно како би се сачували мир и стабилност на Балкану”.(1) 

Будући да као главни узрок балканске нестабилности види мешање Русије, за коју наводи да не жели прозападни и продемократски развој тог дела Европе, очигледно је шта Сервер подразумева под “хитним поступањем”, формално се залажући за појачану дипломатску и економску интервенцију. У свом писанију он наводи три модела која би могла спречити избијање “хаоса” на Балкану.

Први је наставак спровођења политике интеграције Западног Балкана у ЕУ за који каже да га је Брисел до недавно успешно спроводио, али сматра да због унутрашњих проблема ЕУ нема снаге да ту ствар истера до краја, па самим тим и није више реална. Сматрам да би било корисно да Вучић ово прочита и схвати како Америка гледа на његова замлаћивања са поглављима и условима.

Другим моделом, за који каже да га предлажу неки “аналитичари, али и политичари”(2), но тобоже не и он, Сервер сматра нове промене граница на Балкану, али истиче да у томе не види трајно решење. То просто чуди јер је био отворени заговорник и разбијања СФРЈ, и разарања СРЈ, и цепања Србије, па лично не верујем да би му ова опција, под условом да је на српску штету, нарочито сметала. У сваком случају алузија на Велику Албанију је очигледна.

Као трећу могућност (модел) он предвиђа нову америчку иницијативу за Балкан “али у области само неколико најважнијих питања, укључујући уставну реформу у Босни и Херцеговини, статус Косова и питање имена Македоније”(3).

Како Сервер ту „иницијативу“ замишља најбоље показују његове речи да је охрабрен  ставовима потпредседника мајкла Пена изнетим на недавном састанку америчко-јадранске повеље (А5), у Црној Гори. Да се подсетимо да је „Јадранска повеља“ заправо основана као својеврсно предворје за улазак у НАТО групе западно-балканских земаља (Хрватска, Босна и Херцеговина, Албанија, Македонија и Црна Гора), које су у међувремено све постале чланице Алијансе изузев Македоније. упркос томе ова регионална организација се редовно састаје и постаје носилац НАТО-интереса у региону. На  самиту у Подгорици којег Сервер помиње Пенс је оштро напао Русију и њене легитимне интересе на Балкану. Дакле, евидентно да НАТО полуга има важну улогу у Серверовој конструкцији. А говори о демократији.

Сервер сматра да и Конгрес треба да одигра енергичнију улогу што се тиче Западног Балкана.

„Важно је да америчке дипломате, нарочито наши амбасадори у региону, имају осећај да Конгрес стоји иза њих. После одласка Обамине и доласка Трампове администрације наше дипломате можда нису биле сигурне да ли ће Конгрес да их подржи. Надам се да ће моје писање бити корисно у том погледу”, напомиње Сервер, очигледно охрабрујући иступе и понашање попут оног које је  у Македонији и Србији имао Хојт Ји.

Посебно је занимљива Серверова процена  да су две најмекше мете руског уплитања на подручју Западног Балкана Република Српска и Македонија.

„Русија ће учинити апсолутно све што може да спречи улазак Македоније у НАТО, као што се борила против уласка Црне Горе у НАТО, док ће у Републици Српској предузети све што буде могла да Милорад Додик никада не прихвати ниједан предлог за уставну консолидацију Босне и Херцеговине”, оцењује Сервер и додаје је да је на Америци да то промени.(4)

Да овде застанемо. Данијел Сервер, “експерт” за Балкан америчке “дубоке државе”, не сматра проблемом статус Косова, који не може бити решен онако како он жели без “сарадње Србије”, нити помиње руско деловање у нашој земљи. Дакле, он је сигуран у Вучића да ће прихватити независност Косова, али и да неће направити проруски заокрет! Више се боји одступања Македоније, у којој су Американци пре само пар месеци инсталирали своју владу. Наравно, јасно је да под “уставном консолидацијом” БиХ подразумева њену унитаризацију, па му смета Додик. Али, ни ту не размишља да би Србија, као гарант Дејтонског споразума, могла да се супротстави “уставној консолидацији”.  Сервер, значи, нигде и у ничему не види Вучића као претњу или сметњу америчким интересима на Балкану. Сетите се тога када видите Вучићева пренемагања како га Америка руши …

Иако Серверово писање у часопису Савета за међународне односе, једном од упоришта америчке “дубоке државе”, у суштини представља притисак на Трампову администрацију, јер “препоруке” су њој намењене, оно коинцидира са Вучићевим активностима на “унутрашњем дијалогу” и најновијом поруком нацији шта ЕУ од нас очекује, као и захтевом шиптарских званичника да се Америка директно укључи у процес решавања статуса.

Нема шта, Сервер сервира на Вучића, сигуран у ас …

_________________________________

  1. www.politika.rs/scc/clanak/392794/Server-Tramp-da-postupi-hitno-i-sacuva-mir-na-Balkanu
  2. Исто
  3. Исто
  4. Исто

Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Серверова серва на Вучића

* Обавезна поља