Као што се и могло претпоставити постизборни догађаји у Србији све више личе на предизборни таблоидни циркус, али наручено једноумље као да губи битку са цифрама на улици, ко год стајао иза њих. Све је више незадовољних „шетача“ и делују све организованије. Покушај режима, на челу са Вучићем, да суботњих преко 50.000 људи у Београду, сведе на испод пет делоало је јадно, смушени Вулин још јадније, а оних осморо кукаваца на покушају контра-митинга најјадније.

А да је Ђаво, за режим и његове трабанте, однео шалу видело се најбоље по томе што се поред неуморног батргања Драгана Ј. Вучићевића, који од скупа до скупа опозиције табана у све скупљој гардероби, у његову одбрану директно укључио и још један таблоидни жрец, велики Вучићев пријатељ и вечни дужник Вучићевог правосуђа, госп. Жељко Митровић, власник Пинка. Лично. А он није као Вучићевић да колачи очи, виче и уноси се неистомишљеницима у фацу. Он има стила. Када се он у нешто укључи чини то искључиво писмено. Пише отворена писма у којима се позива на Србију и два дана их емитује у свим информативним емисијама својих програма, којима се више ни број не зна. Вести сваки сат, дневници три пута дневно, контак-програми целог дана. Кукала нам мајка.

Овога пута писао је Сорошу. Директно. Рекао му је све  лице. Да не може он, Сорош, да са четри милиона долара дестабилизује Србију, јер је Србија на добром путу. Позивао се при томе, џумле, на Бајдена, Меркелову, Путина, помињао Сашу прангију… Само, мало се касно сетио. Требало је да Сорошу пише пре пар година, док се оснивао СНС и док и је цифра била 6 милиона долара,  а најбољи му пријатељ био Тадић.

Но, сва је прилика да ти доле не гледају Пинк, већ телевизију Н-1, па је апсолутни победник избора „ЗАМОЛИО“ јавно бројање гласова са два бирачка места у Новом Пазару, пред новинарима ове телевизије. Први пут у новијој историји. Требало је, ваљда, да то буде одговор на оптужбе из табора пораженог да су се тамо и широм Србије крали гласови. Нема везе што је Јанковићев штаб примедбе изнео у петак, а „бројање“ вршило тек у недељу. Ваљда им је два дана требало да пронађу одговарајуће вреће.

Иначе, то јавно малтретирање представника државних институција, тако типично за Вучића, није за њега баш добро испало. Избрукао је РИК, још више него приликом прошлогодишњих парламентарних избора, када је пре завршетка бројања гласова објавио да ће „спорне“ Двери ући у парламент. И још једном показао какве је „кадрове“ посадио на највиша места.

Кад је циркус са бројањем завршен и када су у Записнику утврђена четири гласа вишка за Вучића, несрећни председник РИК-а, Владимир Димитријевић, уместо да себи извуче уши и њима се покрије, готово победоносно је изјавио: „тврдње изнете од појединих кандидата да је реч о 793 гласа су ноторна лаж, апсолутна неистина, ради се свега о четири гласа.”(1)

Шта рећи, на такав РИК, на таквог председника, на такве изборе?!

Тај представник званичног државног органа коме је мало четри доказано украдена гласа на два бирачка места заиста је чудо Вучићевске-зомбологије. Таквог стручњака не би требало пустити ни да гласа, а камоли да збраја гласове других. На страну то што су многи листићи из оних врећа били непресавијени, забележила су то камере. Размислите, колико бирача на бирачком месту не савије листић пре него га убаци у кутију?

Но, тај веселник из РИК-а није сам. не мислим у глави, већ онако СНС-овски. Већ су се огласили Дачић и Стефановић да га подрже а Сашу Јанковића прогласе за лажова. Ало и Информер да и не помињем. Што би рекли Шиптари – Шта зна маљи деца шта је четри, шта 793 гласа…

А не тако давно, у време Тадића, памтимо Вучића како је вречао да се због само једног доказаног украденог гласа морају поновити избори.

Али, времена се мењају а циркус се наставља…

Дужа верзија текста објављена на ФСК  10.04.2017. године

_____________________________________

(1) www.nspm.rs/hronika/dimitrijevic-rik-ukoliko-je-doslo-do-prekrajanja-izborne-volje-na-birackim-mestima-u-novom-pazaru-trazicu-da-se-podnesu-krivicne-prijave-protiv-clanova-birackih-odbora.html


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Циркус се наставља

* Обавезна поља