Као што се и очекивало, они који воде Вучићеву кампању постарали су се да његова посета Москви и пријем код председника Путина, иначе раније договорен, у српским медијима буде интерпретиран као подршка званичне Русије Вучићу као председничком кандидату. Разговори честито нису ни почели а Танјуг је објавио вест како је Путин пожелео Вучићу успешне изборе, веома слободно тумачећи оно што је речено у првих неколико минута њиховог сусрета отворених за новинаре. И то се преточило у стотине бомбастих наслова Вучићеве медијске мреже. Касније, када се појавио видео материјал  са тачним преводом онога што је Путин стварно рекао, испоставило се да та подршка није била тако експлицитна како нам је Танјуг пренео. Мада, признајем, мени се највише допао онај део „подршке“ који се састојао у враћању Вучића на „допитавање“ у Путинов кабинет. Али, бомбасти наслови су остали као путоказ за усмеравање бирача.

Вучић се, иначе, веома трудио да ни у једном аспекту кампање не заостане за својим противницима, па ни у подршци интелектуалаца, јавних личности, спортиста и осталих релевантних учесника у политичком животу. Када је Сашу Јанковића подржао прослављени кошаркашки тренер Дуда Ивковић, Вучић се одмах постарао да га надмаши, обезбедивши на своју страну страну три неспорна кошаркашка аса. Марјановића, коме је из Америке баш стало до председничких избора у Србији, затим млађаног Гудурића и некадашњег аса Партизана, Грбовића, који је био познат по томе да се на терену увек више уздао у снагу него у памет. Све у свему, да их сабереш као хомо-политикусе, сва тројица ни пола Дуде. Али, тројица су тројица…

Слично важи и за певаче. Подршка коју је Владо Георгијев дао председничком кандидату Јанковићу, не само да је резултирала отказивањем његовог концерта у Смедереву, него је инспирисала Вучића да у складу са слоганом „Брже, јаче, боље“ себи обезбеди подршку Цеце, која је одавно „одрадила“ наногицу, па су заједно изашли пред некакве много узбуђене жене. Да се најежиш.

И тако редом.

Када је оном Прелетачевићу подршку дао бели коњ, за Вучића се одмах огласио Карић, хвалећи га све у деветнаест. Ваљда сматра да му нешто дугује. А када је сјајни глумац, Сергеј Трифуновић, одржао један надахнут антивучићевски говор, похитао је његов колега, Лазар Ристовски, да Вучића уздигне а његове критичаре назове „мрсомудима“ (да простите). Али, у силној журби, нешто је помешао, па су злобници брзо пронашли да је истоветну хвалу упутио и Борису Тадићу 2012. године. Скандал. Брука. Али, није то ни пола јада…

Још горе је испала „подршка“ коју су Вучићу наводно пружиле познате „јавне личности“ у Србији, њих 650. Она је требало да буде круна кампање, коју Вучић иначе не води, и одговор на тзв. „Апел 100“ којим су неки српски интелектуалци изразили подршку председничком кандидату Саши Јанковићу. Пошто је Вучић бар 6,5 пута бољи од свих, он се постарао да „добије подршку“ 650 јавних посленика, а ствар је пошла по злу када је „Политика“ на две стране објавила њихова имена. Људи „Политику“ још увек цене, па и читају.  И када су се пронашли на „Вучићевом списку“, похитали су да демантују, углавном преко друштвених мрежа. Пале су и тешке речи. Свјетлана Кнежевић, супруга глумца Михајла Мише Јанкетића, нагласила је како је „лаж и измишљотина“ да је њен муж Вучићу дао подршку, а академски сликар Дамјан Мартиновић написао је како не подржава „ову најгору, издајничку, плаћеничку, лоповску власт на челу да највећим зликовцем Вучићем“(1). 

И Зафир Хаџиманов, мада пристојнијим речима, јасно се дистанцирао од подршке Вучићу, у коју је увучен преко приватне академије СКАНУ – То је ружно и неколегијално! Ја сам потписник Апела 100 и један од иницијатора да се Саша Јанковић кандидује за председника и никакве друге подршке ме не интересују” поручио је он.

Та СКАНУ академија, посебна је прича. Приватна. У духу Вучићевог поимања приватног. СКАНУ је иначе скраћеница за “Српска краљевска академија наука и уметности”. Као таква, краљевска, морала би ваљда да се залаже за вредности и долазак на власт монархије, а не да подржава председничке кандидате. Свашта.

Наравно, има још демантија са овог списка, но право питање је шта ће фавориту изборног процеса овакве “подршке”?!

Можда одговор треба тражити у старој народној мудрости – према “свецу” и тропар… !!

Шира верзија текста објављеног на Фонду Стратешке Културе 28.03.2017.

_____________________________

(1) – www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/vesti/lazni-spisak-intelektualci-demantuju-da-su-podrzali-vucica/


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучићеве подршке

* Обавезна поља