„Kада сам постао министар одбране (2012. године – прим.аутор), ми нисмо имали ниједну ‘двадесет деветку’. Имали смо 1+1 ‘двадесет јединицу’, и две ван ресурса ‘двадесет деветке’. Ми ћемо ускоро имати у ресурсу, како се то каже, операбилних десет ‘двадесет деветки’, што је за ер-полисинг, дакле, за обављање полицијског посла у ваздуху, али, рекао бих, у поређењу са регионом, убедљиво најзначајнији број.“(1)

Александар Вучић, 05.10.2017, Танјуг

“Приказаћемо девет или десет Мигова 29. То нисмо имали од 1990. године. Дакле, у последњих 30 година то нисмо имали да покажемо, а сада ћемо да покажемо”(2)

Александар Вучић, 13.07.2017, Н-1, Бета

 

Чак и лепу вест каква је испорука руских мигова Србији Вучић уме да поквари беспотребним лажима које извиру из његове две горе наведене изјаве.  Цртајући српску стварност црно-белим бојама, при чему је црно све што се збивало пре њега, а бело оно што он ради „за будућност наше деце“, Вучић често користи лажне или полу-истините податке за поткрепљивање својих несувислих тврдњи о свеколиком просперитету којим нас је његова маленкост обасјала. И такво понашање пролази му због степена контроле који је остварио над мајнстрим медијима у Србији.

Но, једна је ствар злорабити тешко проверљиве и разумљиве економске параметре или муљања завода за статистику наводно заснована на промени методологија, које некако увек претежу на Вучићеву корист, а друга лагати у лице грађанима о нечему што је релативно лако проверљиво, попут броја мигова у поседу Војске Србије.

Да почнемо редом. Данас свако дете предшколског узраста зна да броји, збраја и пребраја до десет. Ако 2012. године нисмо имали „ниједну двадесетдеветку“ или смо их имали „две ван ресурса“ (што иначе само Вучићу може бити исто), а од Путина на поклон добили шест таквих летелица, како је могуће да их данас имамо девет или десет? Да ли се то мигови само-размножавају?

Ако је Вучићу два плус шест једнако девет или десет код мигова, како ли је онда код бројања гласова на изборима?

Но, како год, оно што је Вучић рекао 5. октобра, на отварању фабрике нудли, мора да му се учинило историјиски неупотребљиво, јер 2012, је била још колико јуче, па је решио да појача историјску димензију свог фрљања подацима. И одједном, 13. октобра, након разговора са новинарима после иступања не Београдском сигурносном форуму, он истиче да од 1990.  нисмо имали десет мигова да покажемо, „а сада ћемо да покажемо“. Тридесет година, дакле. Далеко озбиљнији период, рекло би се. Таман „новија историја“ каква му је потребна.

Да не заборавимо и ону реченицу из првог цитата, како је десет наших мигова „убедљиво најзначајнији број“ у региону.

Али, хајде да мало консултујемо друге изворе и проверимо колико се слажу са Вучићем. У периоду 1987/88 у тадашњу ЈНА стигло је 16 летелица МИГ-29, купљених од тадашњег Совјетског Савеза. Сви они преживели су до злочиначке НАТО агресије 1999. године (генерал Антон Тус, као војвода, одјездио је у Хрватску на МИГ-у 21). Дакле, 1990. и касније, након разбијања СФРЈ, имали смо да показујемо 16 „двадесетдеветки“, господине председниче.(3) Ако Вама 16 није веће од 10, онда сви имамо озбиљан проблем!! 

Хајдемо даље. У злочиначкој НАТО агресији на СРЈ уништено је 11 ових авиона, а последњи од преосталих пет, због лошег стања приземљен је 2004. Током 2006. године држава, сада већ Србија, издвојила је 22 милиона евра за њихов ремонт, што се показало довољним за 4 летелице. Њихов ремонт окончан је 2008. године.  Kако пише у исцрпном, енциклопедијском тексту о 30 година МиГ-а 29 у наоружању Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране на специјализованом порталу Танго Сикс, компанија “РСK МиГ је након извршеног посла дала гаранцију да авиони могу да лете 10 година или 700 сати налета.”(4) До 2018. године!

Дакле, господине председниче, ако 2012., када сте преузели дужност министра одбране у војсци није било 4 операбилних апарата МИГ-29, плус онај један неремонтовани, онда их је неко украо Вашем претходнику, Шутановцу! Али, ако их нико није украо, онда тих 4 и ових Путинових 6 чини тачно девет или десет, како кажете, јер је 2009. један пао приликом припреме за аеромитинг.

На крају да се позабавимо Вучићевом тврдњом да са десет „двадесетдеветки“ имамо убедљиво најзначајнији број летелица у региону. По речима Живојина Банковића са већ поменутог портала Танго Сикс, Мађарска има 14 авиона типа „Грипен2, Румунија 12 авиона „Ф-16“ и око 20 авиона „МиГ-21“, Бугарска 15 авиона „МиГ-29“ и 14 „Су-25“.(5) Једино можемо рећи да имамо предност у односу на 12 хрватских  МИГ-21, који се већ распадају.

Ето, то Вам је истина. До ње се дође лако, уз помоћ предшколске математике и мало логике. Зашто онда, питање је, Вучић има потребу да је черечи и лажно саопштава свом народу. О томе би, свако од нас, требало озбиљно да размисли! 

А Путину ХВАЛА НА ПОКЛОНУ, то нико у Србији да се сети да јавно каже!

_______________________________

  1. www.koreni.rs/imali-smo-samo-dva-mig/
  2. www.nspm.rs/hronika/aleksandar-vucic-na-beogradskom-bezbednosnom-forumu-predlazem-unutrasnji-dijalog-kako-bi-zahteve-srbije-priblizili-realnosti-srbija-ce-uvek-podrzavati-teritorijalni-integritet-bih-zajedno-sa-rs.html
  3. www.koreni.rs/imali-smo-samo-dva-mig/
  4. Исто
  5. Исто

Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић и мигови

* Обавезна поља