Иако је оставку на место шефа Бироа за координацију служби безбедности најавио пре око годину дана Александар Вучић и даље председава радом овог тела, које је иначе основано ради “оперативног усклађивања рада служби безбедности”(1) и у хијерархијском смислу требало би да буде испод Савета за националну безбедност као тела “за разматрање питања од значаја за националну безбедност”, којим председава председник републике(2). Али, од кад је Николић именовао Вучића за шефа Бироа тај Савет се готово и не састаје, па… 

Па, да се не замарамо формалностима и системским решењима на која се Вучић подуже и не осврће, будући да мора брзо да се ради. Тим пре што, од када је изабран за председника, он је на челу свега и свачега како га окренеш. Елем, седница Бироа одржана јуче, 28.04.2017. била је, како је и ред, посвећена актуелним дешавањима у окружењу, посебно у Македонији. С обзиром на помпезност којом је дан раније најављена било је помало чудно што се завршила без уобичајеног саопштења.

Но, тек што су медији пренели вест да је Биро окончао седницу без обраћања јавности, што је њеном раду давало одређени степен тајновитости тако драге безбедносним службама, на РТС-у, као медијском сервису Србије, појавило се Вучићево лице у својој мистично-умирујућој варијанти. У већ виђеном издању “не могу да Вам кажем, али ћу Вам рећи”. И развезао је, свака му част. Народским језиком. Свако да га разуме, од његових ботова до доктора наука „ала Небојша“. Просто је осетио важност тренутка, као Слоба када је узвикнуо „Нико не сме да Вас бије“… Његов слоган је био „Спавајте мирно“ …

… И још нам је, богами, открио и неке велике тајне, и још веће мудрости које су се у њему таложиле још од времена док је био студент генерације свих шест година студирања права. А, онако успут, пласирао нам је и неке поруке намењене нашој подсвести, „ала Беба Поповић“… 

Ма, обилато и разноврсно, нема шта. Сјајан наступ, за добробит српства можда и значајнији од оног код Марића, када је испред маме и тате додиром повратио онесвешћеног бота. Па, да разнотримо шта нам је то поручио премијер-председник:

Прво, да нам није залуд последњих месеци говорио колико има проблема у региону и мешања споља, као да то не гледамо и на кожи не осећамо већ тридесет година.

Друго, да грађани Србије могу мирно да спавају јер су извршена некаква “тактичка померања”, шта год то значило и на шта се односило. Можда ће се после тог спавања пробудити у Великој Албанији, али сан, вала, нико не сме да им дира.

Онда нас је мало плашио Харадинајем, откривши нам као ексклузиву како је Рамуш Харадинај по доласку у Приштину поновио да се није шалио како је требало да дође до рата ако не буде ослобођен, као и да би се угледали на Хрватску како је поступила у случају Олује. Дакле, након оног беса и демарша Француској само дан раније, грађанима се већ шаље страхом кодирана “порука” како је пуштање Харадинаја можда најбезболније решење јер би, ето, страдали Срби на Косову, будући да Харадинај не зна за шалу. Ту ми је већ припала мука.

Али, то није било све. Вучић је, затим, са нама поделио још једну своју величанствену спознају – “Види се недвосмислена чињеница, којом сам запрепашћен Албанци постају мезимче међународне заједнице и себи могу да дозволе шта год хоће”.(3)

Ту сам, признајем, променио канал. Подсвест ми је хтела препући од његовог „запрепашћењ“. Где је тај човек био од кад се родио. Где је живео, шта је радио 1999., и све ове године после. Зар човек који је посланички имунитет стекао пре него се честито обријао тек сада спознаје како су Албанци “мезимци међународне заједнице”. Уствари, по њему, још нису, “тек постају”.

Ooo tempora, ooooo mores! О Небеска, о Бриселска Србијо! Зар видесте веће политичко блаженство, расуто по простору и времену?! И баш нама да западне као Владар и Визионар, слављен буди Боже!

Не, Вучићу, пробуди се! Албанци нису мезимци међународне заједнице, већ Запада! Не Русије и Кине, већ твојих евро-атлантских пријатеља. И нису им само мезимци, већ и оруђе против Православља!

Но, оно што је за нас много страшније је што су Албанци и твоји мезимци! Ти им предајеш Косово, ти им о нашем трошку правиш ауто пут до Тиране, ти предлажеш укидање граница на Балкану које територије насељене Шиптарима аутоматски спаја у “Велику Албанију”… 

И зато доста глуматања, прочитан си! Као борба против корупције, као лажне цифре економског раста, као Бриселски споразум …

Дужа верзија текста објављена на Фонду Стратешке културе 29.04.2017.

_____________________________________

(1) www.nsa.gov.rs/lat/savet-i-biro.php

(2) Исто

(3) www.politika.rs/scc/clanak/379454/Vucic-Srbija-stabilna-i-mirna


Извор: Фонд Стратешке Културе, ЦЕОПОМ Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић после бироа …

* Обавезна поља