„Верујем да оно што мисле Црква и народ мисли и наш председник. Уздамо се у Русију да ће нам помоћи да сачувамо оно што је увек било наше.“

Патријарх српски Иринеј-Изјава Новистима

Женско које се у све меша, а није „Вегета“, трилатерална министарка Зорана Михајловић, заиста има невероватну потребу за личном промоцијом. Свесна чињенице да, због позиционирања у неформалним центрима моћи, Вучић не може да је отпусти из владе без сагласности оних чији је слуга покорни, а да ту сагласност неће добити, она већ годинама иритира и отворено изазива не само српску јавност већ и своје колеге из СНС-а, па и самог Вучића.

Након што је, иако министарка инфраструктуре, поднела предлог Закона о родној равноправности, око кога је натрљала нос премијеру Ани Брнабић и министрима Вулину и Ђорђевићу, кога је због његовог противљења њеном предлогу назвала „возачем на привременом раду у влади“, иако по ресору једини он може да тај закон представи пред парламентом, ојађени Владимир Ђукановић, човек од Вучићевог највећег поверења, у својој редовној колумни, на једном порталу, ускликнуо је “Смените Зорану или признајте да је јача од свих”.(1)

Али, авај. Није смењена. Нити ће бити. Разлог за то је што у служењу истим господарима она има више стажа и већу посвећеност него “нововерац” Вучић и, посебно, што њена мржња према Русији превазилази Чедину и Чанкову заједно, што је отворено показала када год јој се пружила прилика. А то евро-атлантски Господари умеју цене! Такође, она је Њима и вид контроле и полуга притиска на Вучића, ако му случајно падне на памет да се након преобраћања у глобалистичко европејство, опет у нешто преобраћа. А док је тако, степен њене самосталности у деловању и иступању остаће несхватљив за остале Вучиће поданике, па и господина Ђукановића. Јер, ти њени иступи, иако често наизглед непримерени, представљају априорну корекцију могуће Вучићеве “грешке” и подсећање који би пут Господарима био најдражи.

И тако је Зорана, следбеница Мамона, себи дала за право да преваспитава Патријарха српског, Господина Иринеја, а и све нас, православне вернике, одане Косовском завету. Након што је, после предугог ћутања, у изјави Новостима после прославе седам векова манастира Троноше, Његова Светост изрекла уздање у Русију да нам помогне у очувању земаљских и небеских светиња Косова и Метохије, Зорана је експресно реаговала својим саопштењем:

“Очекујем да ће Српска православна црква, као вековни чувар нашег народа и културе на Косову, бити добар партнер и да ће својим утицајем истински помоћи у успостављању нове врсте дијалога између Срба и Албанаца. Очекујем и да не врше притисак пре почетка разговора о Косову на председника Србије Александра Вучића”.(2)

Ово саопштење, дато само дан након патријархове изјаве, отвара многе недоумице и контраверзе. Пре свега, у чије име Зорана говори? Д ли иступа у име владе или у своје лично? Односно, да ли је Вучић био упознат и да ли је одобрио овакав њен наступ и тон, будући да она опет делује мимо ресора и службених задужења? Или говори у име њених и његових илуминатских Господара? У сваком случају евидентно је њено непоштовање према изнетом ставу Његове Светости.

Она очекује! Она од Цркве захтева да буде партнер у рангу плаћеничких прозападних НВО! Она тражи нови однос Цркве према Албанцима! Господе, Боже! Да је икада осетила макар искрицу Правосљавља у себи схватила би не само какве глупости говори, већ и колико јој елементарне пристојности недостаје. О њеној вери да и не говорим.

Друго питање је где и како она у патријарховим речима види неки “притисак” на Вучића? Шта Патријарх треба да каже о Космету а да то, по њој, не буде притисак на председника? Или мисли да СПЦ не сме у “дијалогу” имати свој став? Патријарх је на најблажи могући начин подсетио актуелни режим да Космет не може бити монета за политичко поткусуривање. То што се то не уклапа у тоталитаризам у Зораниној глави друго је питање.

Но, њени ставови не могу бити изненађење било коме ко прати њену улогу у евро-атлантској окупацији Србије и овог текста не би ни било да само пре десетак дана није стигла вест која је изненадила безмало све верујуће Србе:

„Епископ шумадијски Јован доделио је потпредседници Владе Србије проф. др Зорани Михајловић Орден Светог Симеона Мироточивог. Орден Српска православна црква додељује за посебан допринос поспешивању односа између цркве и државе“(3), саопштио је кабинет потпредседнице.

Орден јој је додељен због њеног помагања реконструкције Храма Свете Петке у Петки. Није речено на који је начин она то помогла обнову Храма, као верник или као министар неком одлуком, али то није ни толико битно. Чак и да је донирала своја средства, у шта сумњам, да ли је, ако ниси смеран и искрен у вери, одан Цркви и верујућем народу, довољно бити донатор да би се добило црквено одликовање?

Поводом њеног црквеног одликовања верски аналитачар Драшко Ђеновић дао је занимљив коментар:

Владике су почеле да деградирају црквено ордење тако што га деле шаком и капом. Некада се знало ко и зашто добија црквено ордење. Kада је реч о Зорани Михајловић, моје питање је колико она живи по канонима Православне цркве и да ли неко ко не живи по томе може да добије црквени орден. Kолико знам, ово сада њој није први брак, питање је да ли је венчана у православној цркви. Сада имамо да особа која живи у ванбрачној заједници добија орден СПЦ, која пропагира брак, јер је све изван брака, по њеним канонима, грех“(4)објаснио је он.

Занимљиво је да је управо тај владика, Јован шумадијски, пре неколико месеци бившем председнику Томиславу Николићу и његовој супрузи Драгици доделио Орден Светог Саве првог степена, након што је од Николића његова епархија добила једну парцелу за изградњу манастирских конака.(5)

Све у свему, Црква и њени великодостојници морају озбиљно преиспитати додељивање црквеног ордења и повести рачуна да, без обзира на земаљске разлоге, онај ко добија црквени орден мора бити постојан у вери православној. Без тога  ничији дар није ДАР, већ трговина. А што се тиче Зоране Михајловић несумњиво је да баш њено саопштење представља нечувени притисак! Притисак на српског Патријарха, притисак на СПЦ, притисак на све верујуће Србе! И најбољу слику какав су „унутрашњи дијалог“ замислили Александар Вучић и његова раскалашна свита.

 

_____________________________________

 

  1. www.standard.rs/politika/38735-%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%83-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%98%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D1%98%D0%B5-%D1%98%D0%B0%D1%87%D0%B0-%D0%BE%D0%B4-%D1%81%D0%B2%D0%B8%D1%85
  2. www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:686319-Zorana-Mihajlovic-Crkva-ne-treba-da-pritiska-predsednika
  3. www.danas.rs/drustvo.55.html?news_id=355745&title=Crkva+odlikovala+ministarku+Mihajlovi%C4%87
  4. www.espreso.rs/vesti/politika/180585/ajde-sto-je-dobila-orden-vec-joj-ga-je-dao-tomin-pop-novi-detalji-zoraninog-odlikovanja
  5. www.nspm.rs/hronika/alo-spc-dodelila-orden-zorani-mihajlovic-a-ona-udarila-na-patrijarha.html

Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Зорана, дијалог и Црква

* Обавезна поља