Branko-Pavlovic-225x300Влада је победила учитеље – како то грозно звучи. Кад је то било да у Србији нема пара за учитеље?

Прекид штрајка просветних радника није њихов пораз, него наш. Наши скромни учитељи нису чак ни тражили паре. Да вас подсетим: тражили су само да не буде очигледно нестинито обећање владе да ће им надокнадити одузето. Такву неку елементарно пристојну формулацију влада није могла да прихати зато што би ММФ то могао да протумачи као зачетак неке обавезе да се паре не дају банкарима на камате, па би угрожени банкари можда добили само 99,6 одсто својих потраживања.

То су банкари. Разумем. То је Вучић. И то разумем. Али то смо и ми. И, док не схватимо да је то и наша борба, банкари ће гулити слој по слој друштва, Вучић ће ићи из победе у победу, док нас сасвим не оглођу.

Победоносно је закључен уговор о Београду на води. На нашу неизмерну срећу, Вучић нам је обезбедио да десном обалом Саве, уместо Храма Светог Саве, убудуће доминира стаклена кула, која ће га надвисити и заклонити као храм новог потрошачког божанства и продате Србије. Добро, то је Вучић, али то смо и ми. За разлику од просветних радника, који су се истрајно борили, архитектонски сајтови данас углавном имају важније теме за разматрати. То не разумем. И, док не схватимо да се нико никада није развио тако што је странац инвестирао, а нарочито не у пословно-продајне центре, ми ћемо увек доживљавати разочарења и поразе.

Објављен је велики успех који се састоји у томе што ће Немци код нас да развију сточарство. А онда ће месо извозити у Русију. Ми њима плодну земљу, добро наводњавање, јефтину радну снагу и право извоза у Русију, које Немци немају зато што подржавају профашистичку политику САД према Русији. А они нама наднице. Добро, то су Немци. То је Вучић, и то разумем. Али то смо и ми. Да будемо немачки надничари у својој Србији? И то зато да би Немачка лакше издржала контрасанкције, које им је Русија увела? Сећате се како је Вучић, одмах по увођењу забране извоза пољопривредних производа из ЕУ у Русију, рекао да Србија неће повећавати свој извоз у Русију? То је тад звучало сасвим бесмислено, али, како видимо, итекако има смисла. Нећемо док Немци не ставе шапу на тај извоз. И то је онда огоман успех. За Немце.

prosveta-strajk-beograd

Сад нам предстоје ПКБ, Телеком и Аеродром Београд – све у овој години – да продамо/предамо странцима како би и у тим компанијама они остваривали профит.

Далеко сам ја од тога да идеализујем нас Србе, али ово је стварно превише. Вучићев пут од победе до победе водиће га у пораз, само ако ми из пораза извучемо поуке и не понављамо грешке.

За почетак, кад видиш да се неко бори против ММФ, САД, Немаца и Вучића, питај га – како могу да ти помогнем. Кад се бори само против Вучића – бежи од њега, то је подвала ММФ, САД и Немаца.


Извор: Нови Стандард

Оставите коментар

Оставите коментар на Победе и порази или то смо ми

* Обавезна поља