pat-bjukenon_textТоком 50-их година прошлог века постојала су два стуба светског антикомунистичког покрета – Двајт Дејвид Ајзенхауер у Америци и поглавар Римско-католичке цркве Папа Пије XII.

Током 80-их, последње деценије Хладног рата, заменили су их Роналд Реган и папа Јован Павле II.

Када је Франциско ових дана стигао у Вашингтон, вероватно је приметио да се наша земља разликује од Америке из времена Ајзенхауера или Регана.

У Америци 2015. доминирају хомосексуализам, абортуси и истополни бракови – срамни преступи за педесете, a смртни грехови у катехези Пија XII постали су уставна права.

Те вредности одређују политику Барака Обаме, а наши чиновници бране та уверења у УН.

Ево шта ми проповедамо свету.

Оно што су Американци раније називали падом и декаденцијом, Обамине САД називају прогресом. И усред тог пира гласно прослављају победе наш потпредседник, католик, Џо Бајден, а заједно с њим и лидер Демократске партије, Ненси Пелоси.

После Ајзенхауеровог одласка, хришћанство и вера су отргнути из америчког друштвеног живота. Библија, молитва, хришћанска уметност, књиге и симболи забрањени су у државним школама, као што су били забрањени на Куби када је Фидел Кастро дошао на власт.

Наша вера не може да се предаје нашој деци.

ajzenhauer-papa

Америка је – данас другачија земља, ми смо световна и постхришћанска нација која се налази на путу одбацивања вере.

Иронијом судбине, Владимир Путин настоји да обнови православље као основу морала и права у Русији. А у The Wall Street Journal већ читамо да Си Ђинпинг покушава да другове поново врати под окриље конфучијанства.

Свет се променио. Чини се да свака цивилизација признаје да је вера неопходна Западу који је изгубио веру и умире.

Наслов у чланку The New York Times реторички поставља питање: „Губе ли западне вредности своју владавину?“. Аутор текста, Стивен Ерлангер пише:

„У свом одустајању од западних либералних вредности – сексуалне равноправности и избора – конзервативна Русија налази додирне тачке са верским учењима ислама, Ватикана, протестаната и ортодоксних Јевреја“.

Ипак, то што Ерлангер приписује „конзервативној Русији“, то је већ било у Америци, али 1955., а нема га сада.

Поставља се питање: мења ли се морал истине?

Ето, световна Америка, која се ослобађа од хришћанства, сада проповеда ново јеванђеље у свету, говори: либерална демократија је спас за човечанство.

putin-jerusalim

Католичка црква се такође суочава са све већом кризом морала. У време Пија XII и Јована Павла II, Црква је учила да су десет заповести и Проповед на Гори вечни.

Ова двојица папа такође су учили да је брак нераскидив, да је хомосексуалност неприродна и аморална, да је абортус убиство невиног нерођеног детета.

Без обзира на то, унутар Ватикана редовно се одржавају расправе о томе шта да се промени у Цркви да постане привлачна за оне који су одбацили веру.

Током последње две године у Ватикану се дешава морална пометња.

Значи ли све ово да Америка и Католичка црква – пошто су победиле у идеолошком рату са СССР-ом који је трајао 70 година – сада доживљавају пораз и раскол?

Да, значи, и ми сада наше место уступамо Русији.

Превела – Ксенија Трајковић


Извор: Факти

Коментари

3 Коментара на Ајзенхауерова Америка гледа према Путиновој Русији

Оставите коментар

Оставите коментар на Ајзенхауерова Америка гледа према Путиновој Русији

* Обавезна поља