Pol Krejg Roberts 1Током последњих година 20. века превара улази у сферу америчке спољне политике на нов начин. На основу лажних оптужби Вашингтон је уништио Југославију и Србију са намером да оствари своје скривене циљеве. У 21. веку се ова превара вишеструко умножила. Уништени су Авганистан, Ирак, Сомалија и Либија, а Иран и Сирија би такође били уништени да то није спречио руски председник. Вашингтон такође стоји иза тренутне деструкције Јемена, а омогућио је и финансирао израелску деструкцију Палестине. Осим тога, Вашингтон је војно деловао у Пакистану, убијајући многе жене, децу и старце под изговором „борбе против тероризма“. Ратни злочини Вашингтона могу се поредити са било којим ратним злочинима које је извршила нека земља током историје.

Документовао сам ове злочине у својим новинским колумнама и књигама (Clarity Press). Онај ко верује у чисте мотиве спољне политике САД изгубљена је душа.

Русија и Кина сада су створиле стратешки савез, који је сувише јак за Вашингтон. Русија и Кина ће спречити Вашингтон да даље повређује њихову безбедност и националне интересе. Овај савез ће заштитити земље које су од значаја за Русију у Кину. Како се свет буде будио и реално сагледавао зло које представља Запад, све више земаља ће тражити заштиту од Русије и Кине.

Америка такође губи и на економском фронту. Моје колумне и књига Пропаст лашез-фер капитализма (The Failure of Laissez Faire Capitalism), која је објављена на енглеском, кинеском, корејском, чешком и немачком језику, показала је како је Вашингтон стајао са стране и заиста навијао док су краткорочни профитни интереси руководилаца, акционара и Волстрита раскомадали америчку економију, шаљући производна радна места, пословно знање и технологију, заједно са квалификованим пословима, у Кину, Индију и друге земље, остављајући Америку са економијом до те мере истрошеном да просечна зарада домаћинстава пада већ годинама. Данас половина Американаца старости од 25 година живи са родитељима јер не могу наћи довољно добро плаћен посао да би се могли осамосталити. Ову бруталну чињеницу скривају амерички медији, који се проституишу и представљају извор фантастичних прича о америчком економском опоравку.

КОРУПЦИЈА ВЛАДА АМЕРИКОМ

Чињенице нашег живота се толико разликују од онога што преносе медији да сам истински запрепашћен. Као некадашњи професор економије, уредник Вол стрит журнала и помоћник секретара у Министарству финансија за економску политику, заиста сам запрепашћен корупцијом која влада у финансијском сектору, Министарству финансија, финансијским регулаторним агенцијама и у Федералним резервама. У моје време биле би подизане оптужнице и изрицане затворске казне за банкаре и високе државне чиновнике.

У Америци данас нема слободних финансијских тржишта. Сва тржишта су наместиле Федералне резерве и Министарство финансија. Регулаторне агенције, којима управљају они који би уствари требало да буду под њиховом контролом, жмуре пред чињеницама, а чак и да не жмуре, оне немају моћ да спроведу било који закон зато што су приватни интереси јачи од закона.

Чак су и владине статистичке агенције корумпиране. Инфлаторни показатељи су намештени да представљају нижу стопу инфлације. Ови лажни показатељи не само да омогућавају Вашингтону да уштеди на исплати социјалног осигурања, које би требало да буде усклађено са стварним трошковима живота, и ослобађају новац за још више ратова које води администрација, већ ово лажно приказивање стопе инфлације омогућава да влада креира стварни раст БДП представљањем инфлације као раста, слично као што влада представља незапосленост од пет одсто тако што не узима у обзир раднике који су обесхрабрени да траже посао после вишеструких неуспешних покушаја. Како незапосленост може бити пет одсто ако половина младих од 25 година живи са родитељима зато што не могу да финасирају независну егзистенцију? Како извештава Џон Вилијамс*, стопа незапослености која укључује Американце обесхрабрене да траже посао је – 23 одсто.

sad-siromastvo02

Федералне резерве, оруђе у рукама неколико великих комерцијалних банака, успевају да креирају илузију економског опоравка још од јуна 2009. године тако што штампају хиљаде милијарди долара, које не налазе пут до реалне економије, већ се стављају на располагање за надувавање финансијских спекулација. Вештачки изазван раст тржишта обвезница и акција је оно што корумпирани медији представљају као „доказ“ економског раста.

Шачица образованих људи, која је заиста само шачица, схватају да није било опоравка од предходне рецесије и да нам се спрема нови пад. Џон Вилијамс наглашава да се америчка индустријска производња правилно пондерисана према стопи инфлације није вратила на ниво из 2008. године, а још мање на врх који је био 2000. године, и да је опет пала.

Амерички потрошач је исцрпљен, преоптерећен нагомиланим дуговима и без шансе да повећа приходе. Цела америчка економска политика је фокусирана на спасавање неколико њујоршких банака, а не америчке економије.

КАД ПАДНЕ АМЕРИКА…

Економисти и њихови саучесници у превари са Волстрита одбацују пад индустријске производње уз објашњење да у америчкој економији сада доминирају услуге. Економисти се претварају да су то услуге у сектору високих технологија, док у стварности доминирају конобарице, шанкери, продавци са непотпуним радним временом и помоћници у амбулантама који су заменили производна и инжењерска занимања уз зараду која је далеко нижа. То је довело до пада агрегатне тражње у САД. Када повремено неолиберални економисти препознају проблеме, они за то оптужују Кину.

Није јасно да ли се америчка економија може обновити. Да би се то догодило, економија САД би морала да се подвргне поновној регулацији финансијског система и да врати назад занимања која је извезла у стране земље. То би захтевало, како показује Мајкл Хадсон у својој новој књизи (Killing the Host), револуцију у политици опорезивања, која би спречила финансијски сектор да извлачи вишак из економије и капитализује се на њему кроз издавање дужничких хартија од вредности на које наплаћује камату.

Америчка влада, коју контролишу корумпирани економски интереси, никад не би дозволила политику која би посегла за бонусима руководилаца у финансијском сектору и за профитима Волстритових актера. Данашњи амерички капитализам прави новац тако што продаје америчку економију и људе који зависе од ње.

У „слободној и демократској“ Америци влада и економија служе интересима који су далеко од интереса америчког народа. Продају америчког народа штити огромна пропаганда, коју обезбеђују економисти, заступајући идеје слободног тржишта, и корумпирани новинари, плаћени да лажу.

Када падне Америка, тада ће пасти и Вашингтонове вазалне државе у Европи, Канада, Аустралија и Јапан. Ако Вашингтон не уништи свет у нуклеарном рату, свет ће бити обновљен, а корумпирани и раскалашни Запад ће представљати безначајан део новог света.

____________________
Примедба преводиоца:

* Џон Вилијамс је оснивач угледног сајта www.shadowstats.com, који даје знатно реалније статистичке податке о америчкој економији од званичних.

Превод – Иван Лукић


Извор: Нови Стандард

Оставите коментар

Оставите коментар на Амерички 21. век или епоха преваре

* Обавезна поља