curkin-povРано јутрос (14.04.2014)   одржана је ванредна седница УН Већа безбедности по питању најновије ескалације сукоба на истоку Украјине. Руски амбасадор при УН-у, Виталиј Чуркин, поручио је: “Међународна заједница мора да захтева да Кијев заустави рат против властитог народа”.

Даље, Чуркин истиче како “опасне акције власти у Кијеву прете тргању деликатног мозаика украјинског друштва”. Поручио је како власти у Кијеву “тврдоглаво” одбијају да чују све оне које не прихватају њихове “радикалне, шовинистичке, русофобне и анти-семитске снаге”

“Неки, па и неки који се вечерас налазе овде, стално траже уплетеност Москве по питању ситуације на југоистоку Украјине, не желећи притом да виде стварне разлоге ових догађаја. Престаните с тиме”, поручио је Чуркин.

“Престаните да ширите бајке о томе да смо нагомилали војну силу на границама ове државе, која је спремна у сваком тренутку, у свега неколико сати, стићи све до Ла Манша. Престаните причати да смо послали хорде својих агената да координирају акције демонстраната у Украјини”, рекао је.

Чуркин се такође осврнуо и на анти-руску реторику нових власти у Кијеву. “Монструозна русофобија која граничи с мржњом постала је норма у украјинском парламенту. ‘Ова бића заслужују само једну ствар – смрт’, поручила је једна посланица странке Свобода коментаришући протесте на истоку земље. Такве ставове имају бројни њезини брутални колеге у странци”, рекао је.

“Украјински парламент је заиста одговорио на крик народа на истоку, драконским законима који прете дугим затворским казнама за ‘тероризам’ и ‘сепаратизам’”, истиче он.

За време трајања јучерашње седнице СБ УН ситуацију у Украјини коментарисала је и амерички амбасадор при УН-у, Саманта Пауер. Очекивано, њено виђење ситуације посве је другачије – истиче како Русија директно диригује протестима на истоку земље. “Чули смо како нема руских трупа на истоку Украјине, но чињеница је како многи припадници наоружаних јединица које смо видели на истоку имају непробојне прслуке, камуфлажне униформе, а ознаке су им уклоњене”, рекла је Пауер.

“Знамо ко се налази иза овога. Једини ентитет на овом простору који је у стању координисати ове професионалне војне акције је Русија”, истакнула је амерички амбасадор у УН.

Имајући у виду исказе Чуркина и Пауер непристрасни трећи посматрач могао би се лако сложити с оба става. Истина је да често умерен и дипломатски наступ пучистичког премијера Арсенија Јацењука не може у потпуности да прикрије изражене анти-руске ставове у редовима нових, изразито западнофанатичних, пучистичких власти.

curkin-pov

Неки ће рећи како је то очекивано након руске операције на Криму, но у исто време такав приступ је апсолутно недопустив, јер око 8,5 милиона становника Украјине су Руси. То су чињенице. Да ли су становници на истоку заиста физички угрожени? Ако и нису, оваква реторика је неприхватљива, а многи се свакако осјећају угрожено – то није нужно претерано упозоравање Москве.

С друге стране, поједини детаљи које износи амбасадорка Пауер тешко се могу  оповргнути. Нема сумње како су последње акције на истоку Украјине јако добро координисане, професионално одрађене, а наоружане групе изгледају као војници без службених ознака на униформама – другим речима, изгледају идентично наоружаним групама које су у муњевитој акцији осигурале контролу над целим Кримом.

Дакако, Русија никада неће јавно рећи да су наоружани мушкарци у униформама без ознака на Криму заправо били руски војници – можда нису де јуре, али јесу де факто. Врло сличне јединице појавиле су се широм источне Украјине. У првом таласу заузимања зграда локалних власти недвосмислено су учествовали локални демонстранти, а локална полиција је само окренула главу и на тај начин изразила одобрење. Но, када су почеле стизати специјалне снаге са запада земље, у градовима на истоку почеле су се појављивати и “појачане” јединице “демонстраната”.

Још оштрији био је пучистички украјински амбасадор при УН-у, Јуриј Сергејев, који је за вријеме јучерашње седнице рекао: “Русија не само да је константно повећавала број својих трупа на граници него су и послали субверзивне групе у украјинске регије како би дестабилизовали ситуацију”. Надаље, тврди како је “Русија оркестрирала општу терористичку операцију на истоку земље”.

Затим је реч поновно преузео по други пут Чуркин те упозорио како “рок истиче” и како ће преговори најављени за ову недељу бити поткопани ако Кијев пошаље “силу на народ источне Украјине”.

“Одмакнимо се од спекулација, оптужби и трагања за руским фантомима који се наводно појављују широм Украјине, концентришимо се на оно што можемо да учинимо. Поручујем западним колегама да морају да зауставе криминалне одредбе господина Турчинова (оп.а. привремени предсједник Украјине) које ће имати огромне последице примарно на народ Украјине”, рекао је.

“Зашто нисте терористима проглашавали оне који су нападали полицију, пуцали на њих, последњих месеци, него сте радили заједно с њима”, рекао је Чуркин алудирајући на пуч који се десио у Кијеву овог фебруара.

Надаље, Чуркин истиче како је Русија од почетка кризе позивала на стабилизацију. “Зашто сте потицали кризу? Нисмо ми криви за оно што се сада догађа”, рекао је.

Што Чуркин овдје поручује? Наравно, као дипломатски ветеран, неће рећи ништа што би се правно могло употребити против Русије, но у суштини – између редова – заправо поручује ово: Зашто сте дали да дође до овога и натерали нас да реагујемо на овај начин?

Ово је уједно и строго упозорење, за све оне који знају читати професионални дипломатски жаргон, Русија заправо поручује како и даље инсистира на дипломатском решењу, али је сада већ спремна и на пуно веће потезе. Што би за Русију било у овом тренутку довољно за де-ескалацију? Као прво, правна гаранција – дакле нешто на што би се морао обвезати не само Кијев, већ и Вашингтон – украјинске војне неутралности, тј. њено неприступање НАТО пакту.

Дакако, ту је и питање федерализације, новог украјинског Устава итд. Но, ово су све секундарне теме и секундарни руски циљеви, примарно је питање заштите властите националне безбедности а за Москву је НАТО у Украјини нешто апсолутно недопустиво.

Стратешки ће се Русија позивати на споразум од 21. фебруара, то им у овом тренутку одговара, но неће инсистирати на томе ако се њиховим захтевима удовоље и ван контекста тог споразума.

SB UN - curkin

Но, на јучерашњој седници Чуркин је дао и неколико занимљивих изјава у вези шире ситуације. Осврнуо се на чињеницу да је на Путиново писмо европским челницима прво одговорио Вашингтон – којем писмо није било нити упућено.

“Чекати ћемо и видети да ли је остало ишта од суверенитета унутар Европске Уније. Да ли је ЕУ у стању независно доносити одлуке које могу ову ситуацију извући из кризе?”, рекао је Чуркин. Ова изјава вјеројатно је и далеко важнија од свега раније изреченог јер у коначници цела ова криза, ако је сагледамо из глобалне перспективе, није само борба за Украјину, већ и за целу Европу.

Након њега реч поновно преузима Саманта Пауер и поновно оптужује Русију за ескалацију ситуације. “Русија мисли да интернет не постоји, да људи неће сазнати истину”, рекла је. Коју истину? Да се високи амерички званичници у Кијеву пред почетак пуча састају с лидерима нео-нацистичких странака? Сваки покушај оваквог моралисања било од стране САД-а или Русије је унапред осуђен на пропаст.

“Про-федерализацијски протести нису простести него низ војних операција које спроводе професионалне снаге, носећи оружје, руско оружје. Проводе комплексне војне операције широм великог броја градова на истоку Украјине”, истакнула је Пауер.

У свом закључку је поручила како је “кредибилитет Руске Федерације увелике пољуљан” због ове ситуације.

У свом трећем, и последњем, обраћању УН Вијећу безбедности, руски амбасадор Чуркин изразио је наду како ће се крвопролиће спречити док још има времена. “Можда ће амерички потпредсједник Бајден узети телефон и назвати Турчиновва, као што је и често звао Јануковича пре 21. фебруара? Нека само назове Турчинова и каже му исто што је рекао и Јануковичу – ‘За име Бога немој користити силу, повуци своје снаге безбедности из центра Кијева’”, поручио је Чуркин.

“И што сада? САД ће подупрети реализацију ове криминалне наредбе о употреби оружаних снага?”, рекао је Чуркин, и поручио амбасадорки Пауер да контактира Бајдена и да он одмах контактира Кијев уместо да се чека на његов долазак – “јер кроз већ неколико сати ситуација би могла постати неповратна”.

Ситуација би заиста већ кроз неколико сати могла знатно ескалирати, наиме, из Кијева су синоћ дали федералистичким снагама на истоку ултиматум да се данас до јутра предају или ће покренути против њих “општу анти-терористичку операцију” у којој ће суделовати и оружане снаге.

Земља је на рубу грађанског рата већ месецима, а сада се већ нагиње пред опасном провалијом. Што ће учинити про-руске наоружане групе? Што ће учинити снаге које шаље Кијев? Што ће учинити руска војска? Јако је пуно питања и одговори ће се представити ускоро.


Извор: Advance

Оставите коментар

Оставите коментар на Анализа бурне седнице СБ УН о Украјини

* Обавезна поља