dejv majumdarБудући да амерички тенкови застаревају и да не постоји икаква визија да се то исправи, нови напори Русије да модернизују своја борбена возила су свакако разлог за бригу. Руска војска ће следеће године увести нови систем оклопних возила, који ће заменити тренутне ратне машине, судећи по руским државним медијима. Производња би требало да почне у јануару, а очекује се да ће 20 нових возила учествовати на Паради Победе у мају следеће године – и све то док Америка још увек размишља о својој будућој ратној машинерији.

„Прва серија ће бити на располагању следеће године. Видећете их на Црвеном тргу 9. маја“, рекао је државној агенцији ИТАР-ТАСС Олег Бокјарјов, заменим шефа руске војно-индустријске комисије.

Програм је развио Уралвагонзавод у удаљеном граду Нижњи Тагил на Уралу, и постојаће више верзија – од тенка, пешадијског возила, све до оклопног возила, самоходне хаубице и две верзије возила за подршку. Руске копнене снаге ће 20 примерака приказати на паради, пола ће бити тенкови, а друга половина оклопна пешадијска возила.

Армата ће потпуно заменити тенкове из Хладног рата – T-64, T-72, T-80, чак и новији Т-90 до 2030-тих ако претпоставимо да ће руска влада то моћи да плати. Такође ће заменити и БМП оклопњаке, као и серију многих других возила. Производња ће се мерити десетинама хиљада примерака ако Русија буде у стању да замени сваки.

Како наводи ИТАР-ТАСС, тенк ће имати топ калибра 125мм (што јесте утврђена норма још од 1960-тих), али на куполи којом неће морати да управља човек. Посада ће бити смештена у посебном одељку, што и јесте иновативно за тенк данашњице.

Неки руски медији тврде да је оклоп прилагођен за услове Арктичког поднебља, део света који постаје све битнији за климаву руску економију. Даље се чини да је, за разлику од совјетског доба, доста урађено на томе да се повећају шансе за преживљавање посаде. Разлог за то би могло да буде то што Русија покушава да се одлепи од совјетског начина размишљања, где се војник као појединац сматрао потрошном робом.

Као таква, Армата возила ће имати потпуно другачији дизајн и биће обезбеђена у сваком смислу, рекао је Вјачеслав Халитов, заменик генералног директора Уралвагонзавода. „Посада ће бити одвојена од бензина и залиха муниције.“ И зато би унутрашња конфигурација тенка могла бити слична западним моделима, попут америчког Абрамса или немачког Леопарда.

Мало шта се зна о Армата пројекту, сем да се сви труде да ураде посао у року. „Све функционише у складу са уговором. Ради се и пре рока. Идемо испред свих очекиваних рокова“, казао је Олег Сијенко у септембру. Такође је додао да Армата испуњава се захтеве руске војске.

armata-program01

Ипак, Армата би могла да испадне скупља него што се очекивало. Бокјаров је за ИТАР-ТАСС рекао да је све прескупо. Ипак, руска влада очекује да ће потписати трогодишњи уговор по унапред договореној цени. „Наставићемо да разговарамо зато што се не слажемо са ценама Уралвагонзавода“, коментарисао је Бокајров Русији Данас (Russia today). Међутим, званичници компаније су обећали да ће снизити цене.

У међувремену, америчка војска је имала неколико неуспешних покушаја да замени досадашње Бредли и Абрамс, оклопно пешадијско возило и тенк. Почетком 2000-тих је војска лансирала Борбене системе будућности (Future Combat Systems FCS) који лаким пешадијским машинама мењају тенкове, самоходне хаубице.

Идеја је била да се створи вишенаменско возило које би Абрамс могло да замени, а да притом буде способно да транспортује читаву бригаду у року од 18 сати на било коју тачку на планети. Међутим, физика се испречила. Убрзо је постало јасно да се не може десити такво чудо где ће оклопњак од 20 тона надокнадити функционалност тенка од 70.

Возило за копнене борбе The Ground Combat Vehicle program, који је наследио неуспели FCS пројекат, требало је да замени Бредлија 2009, али је у фебрару ове године одлучено да је тај план гломазан и прескуп. Тренутни програм се зове борбено возило будућности (Future Fighting Vehicle), али је прерано рећи куда то води.

У међувремену не постоје планови за замену Абрамса. Војска се нада да ће конструисати (или, боље речено, дорадити) нову верзију тенка који ће се звати M1A3, али то се очекује тек 2018.

Ипак, Абрамс је потребно заменити, према наводима неименованог вишег официра. Дизајн конструисан седамдесетих година прошлог века се не може више модернизовати. Предвиђено је да Абрамс остане у служби до 2050, када ће дизајн тенка бити стар више од седам деценија. У међувремену, остатак света осавремењује свој оклоп.


Извор: Национални интерес, Нови Стандард

Оставите коментар

Оставите коментар на Армата – тајни пројекат руског тенка будућности

* Обавезна поља