lazanski-makedonijaКоје су сличности, а које разлике између бившег министра одбране Братислава Гашића и бившег председника САД Била Клинтона? Бил Клинтон је изашао као победник из афере Моника Левински, преживео је импичмент и наставио да обавља послове председника САД, односно одмах после гласања у Сенату отишао је у Мексико. Заправо, судски процес против Вилијама Џеферсона Клинтона завршен је у месецу у којем су рођена три америчка председника, Џорџ Вашингтон, Абрахам Линколн и Роналд Реган, тачно 12. фебруара 1999. у 18.40 по средњоевропском времену. Симболика или не, тек Клинтон је ослобођен по обе тачке оптужнице. У оквиру прве тачке „лагање под заклетвом” 45 сенатора гласало је да је крив, а 55 да није, док су у оквиру друге тачке оптужнице, „ометање правде”, гласови сенатора били подељени, 50 према 50.

Прва тачка оптужнице, „лагање под заклетвом”, односила се на Клинтонове тврдње да није имао секс с госпођицом Моником Левински, пошто орални секс амерички председник није сматрао за „прави” секс. Но, 45 америчких сенатора сматрало је да председник лаже под заклетвом, односно сматрали су да је орални секс „прави” секс. Осталих 55 сенатора били су мишљења да „орал” није „оно”. Ипак, републиканци нису успели да у Сенату остваре две трећине гласова неопходних за импичмент, па је Бил Клинтон остао у Белој кући. Сирота Моника није.

Наравно да суђење столећа у америчком Сенату није имало за циљ утврђивање истине: сви су знали да је Клинтон крив. И демократе и републиканци, сви без изузетка, мада из различитих разлога, али били су уморни од „афере Клинтон” која се отегла.

У српском парламенту расправа око Батиног смењивања скоро да се претворила у дебату ко је шта и када ружно рекао о женама. Уз нешто спомињања винограда, увезених вина и ко је и када служио војску. Ето, Бил Клинтон је није служио. Срам га било, а нас је одмах после Монике и бомбардовао.

Заправо, прва разлика Била Клинтона и Бате Гашића је то што Бата није преживео импичмент у парламенту. Унисоно је смењен. Једни су га оптужили за лоше руковођење системом одбране, други су га хвалили, али ни једни ни други нису му опростили „клечећи став”. Мада он у војсци, односно у систему одбране, и постоји. Као „ров за клечећи став”. Но, управо су тај став злобници и непријатељи досадашњег министра одбране прогласили за главну Батину сличност с оптужбама против несташног Била. Што је амерички Сенат председнику Билу, ипак, опростио. Али српски парламент министру Бати није. Јер је у Србији морал на већој цени. Можда је импичмент Бате Гашића у центар пажње српског друштва поставио управо питање морала? Или његову релативизацију?

Односно, је ли гласање око смене министра Гашића показало да у српском друштву нема поларизације између представника традиционалних културних вредности и представника „антикултуре”? Барем када је у питању однос према дамама. Бата се за своју изјаву јавно извинио, Бил је само изјавио да је „спреман на помирење и сарадњу”. С републиканцима и америчком јавношћу. О Моники и помирењу ни речи.

bratislav-gasic-ministar

Јавно суђење министру одбране Бати Гашићу у парламенту Србије скоро да је „јавно суђење столећа”. Истина, трајало је један дан, док је Клинтон пролазио кроз пакао много дуже. Бата није угрозио националне ни државне интересе Србије, његова несмотрена и мачо изјава не би се, уз све околности и политизацију, могла подвести под морални злочин.

Гледајући у прошлост, Бата Гашић је други министар одбране који је јавно смењен у Србији у последњих 26 година. Године 1992. у време почетка рата у БиХ министар одбране Југославије био је генерал Благоје Аџић, који је истовремено обављао и дужност начелника Генералштаба ЈНА после оставке генерала Вељка Кадијевића од 6. јануара 1992, односно после обарања хеликоптера мисије ЕЗ код Вараждина. Када је председништво СФРЈ одлучило да због ситуације у БиХ смени команданта Сарајевске армијске области генерала Кукањца, генерал Аџић се томе успротивио и рекао да ће у том случају он поднети оставку на све функције.

„Оставка прихваћена”, одмах му је на седници Врховне команде добацио Бранко Костић. Оставка, али заправо хитно смењивање.

Дакле, остаје да се види колико ће се Батин импичмент одразити на предстојећим изборима кад је СНС у питању. Несумњиво је да Бата Гашић има девет живота, он је млад и има добре позиције унутар своје странке, никад се не предаје, па ако једна личност у њему попушта слабостима, друга је предана послу. Јесте прошао унакрсну ватру у парламенту, но мислим да се све то могло и елегантније извести. Да Бата на почетку седнице први изађе, још једном се извини, саопшти резултате свог рада, а они су свакако добри, те да избегне да резултате рада Министарства одбране читају с папира партијски пријатељи као наручени хор. А он клима главом одобравајући све то. Непотребно. Јер, Бата није био „миљеник среће” као Бил. Американци обожавају „миљенике среће”. Срби не.

Да, посетио нас је и амерички генерал Филип Бридлав, главни командант НАТО-а. Не због Бате. Нешто Амери као планирају да повуку Кфор са Косова, ми тражимо да Кфор остане. У Приштини су планирали да оформе праву војску, Бридлав каже да то прво морају да договоре с нама. Видећемо.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Бата и Бил

* Обавезна поља