miodrag-zarkovicУсијана расправа Саше Јанковића, заштитника грађана, са представницима извршне власти, тачније министарствима полиције и одбране, достигла је тачку на којој се размењују непријатна питања. Најнепријатнија се, међутим, упадљиво прескачу, и то са обе стране. Ево неких од њих, која се не тичу само догађаја у корену расправе (физички сукоб Андреја Вучића и његових пратилаца са Жандармеријом, од 28. септембра прошле године), већ више непосредних учесника у свађи, тј. омбудсмана и извршне власти.

Претходно, само кратко подсећање да су Јанковић и влада све до недавно беспрекорно сарађивали, без иједне међусобне примедбе, упркос томе што су морали да знају за тешке прекршаје и пропусте оне друге стране.

Питања за заштитника грађана Сашу Јанковића:

1) На основу ког закона сте децембра 2010. године преотели вођење спољне политике државе и покушали да нанесете штету односима Србије са стратешким савезником Кином? Да подсетимо, тада је Нобелова награда за мир додељивана кинеском противдржавном активисти Лију Шјаобоу, а Министарство спољних послова је било донело одлуку (једну од ретких ваљаних, иначе), да се Србија придружи осталим Кини наклоњеним државама и бојкотује провокативну свечаност у норвешкој престоници, али сте ви ипак отпутовали у Осло и то авионом Владе Србије. Касније сте немушто „појашњавали“ да тај ваш поступак није био политички чин (поздравља вас Владе Дивац, иначе, а и Уставни суд), чак и то да ви у Ослу нисте  представљали Владу Србије – како ли сте онда уопште ушли у дворану?! – али је и тада било и до данас остало јасно да су то само празни изговори. Дакле, у светлу ваше сада разгоропађене посвећености законима и надлежностима, да ли бисте били љубазни да најзад одговорите јавности која су вам то овлашћења ономад, пре четири године, дала за право да угрожавате спољну политику Србије и вређате стратешког савезника првог реда попут Кине?

2) На основу ког закона је септембра 2009. година полиција из кафића око Обилићевог венца запленила – а од тада никад и никоме показала – све видео снимке чувене навијачке туче од 17. септембра, која је исходовала тешким телесним повредама Бриса Татона? Да ли ико, па и полиција, има право да уклања доказе, макар они и не били у складу са свеприсутним политичким наративом о кривици српских „хулигана“ који је наметала тадашња власт? Зар посао полиције не би требало да буде да истражује околности, уместо што их прилагођава потребама тренутног државног руководства? На крају крајева, имају ли похапшени младићи, касније без иједног доказа осуђени на тешку робију, људска и грађанска права? Да ли сте можда, неким чудом, ма како, ипак, дужни и њих да штитите од незаконитог прогона?

3) На основу ког закона је 15. новембра 2013. године Весни Ћосић из Косовске Митровице ваша канцеларија, а можда баш и ви лично, одговорила да њене животно озбиљне притужбе, о незабележеном кршењу људских права на тзв. локалним изборима на Косову и Метохији, уместо вама изнесе – Републичкој изборној комисији? Да подсетимо, Весна Ћосић је тада била у деветом месецу трудноће, при том и незапослена, због чега је била прималац социјалне помоћи. Њу су, два дана пре другог круга „локалних избора“, из митровачке социјалне службе позвали телефоном и рекли јој да мора да изађе на изборе и заокружи Крстимира Пантића, иначе ће у противном остати без даље помоћи. Уместо да се, попут многих других, повинује овој уцени, Весна је социјалној служби одговорила да нема намеру да гласа и одмах је о целом случају преко друштвених мрежа обавестила јавност. Потом је позвала и вашу канцеларију, рачунајући да, пошто је она грађанка Србије а ви заштитник грађана, управо ви представљате установу која би прва морала да јој припомогне у одбрани од нељудски осионе власти (исте власти, узгред буди речено, која и данас управља Србијом). Неко из ваше канцеларије, а можда сте то стварно били баш ви, саслушао је Веснино сведочење а онда ју је, мирно и спокојно, упутио на РИК – дакле, на тело које је врло вероватно било саучесник у притисцима на косметске Србе да изађу на гласање! Да ли су то овлашћења омбудсмана: да најугроженије грађане, а од самохране труднице на социјалној помоћи тешко да има рањивијих, упућује назад на оне који их угрожавају? Узгред, све се поновило седам месеци касније, када су у Косовској Митровици поновљени „локални избори“, а социјална служба опет звала да уцењује Весну Ћосић, на шта је она још једном узвратила одречно и још једном обнародовала каквим је притисциа изложена. Ни тада се нисте огласили, иако су, као и и претходни пут, поједина гласила известила о том чудовишном догађању.

sasa-jankovic 02

4) На основу ког закона је 28. септембра прошле године и на више сати средиште Београда било потпуно затворено? Шта то овлашћује државно руководство да зарад одржавања некакве геј-параде ускрати Београђанима право на слободно кретање, иначе једно од основних људских права која би ви требало као да штитите? Зар закон не налаже управо супротно: да јавни простори, попут улица и тргова, могу да буду искоришћени само за јавне скупове, дакле за оне на којима је присуство обезбеђено свима, а никако за скупове затвореног типа? Иначе, једва доступни извештаји казују да су тог дана полиција и Жандармерија привеле 16 особа (ту се не рачуна Андреј Вучић, пошто и није привођен), али ви ни гласа нисте пустили о тим појединцима, који су, можда, само покушавали да искористе своју Уставом и законом зајемчену слободу кретања.

5) На основу ког закона је и 10. октобра 2010. године средиште Београда било потпуно забрањено за кретање, такође због злогласне геј-параде? Сагледано у контексту, изгледа да се власти смењују, али иживљавање над јавним простором престонице и грађанима Београда остаје исто – као и ваша тишина по тим питањима.

Питања за Владу Републике Србије:

1) Посланици ваше, владајуће коалиције, гласали су 4. августа 2012. године за поновни избор Саше Јанковића на место заштитника грађана. У том тренутку Јанковић је, од пет горе наведених тешких преступа, већ био починио три, али сте свеједно ви, заједно са буквално свим осталим посланичким групама (у тада новом сазиву Народне скупштине били су СНС, ДС, СПС, ДСС, ЛДП и УРС), гласали за то да он задржи положај о који се толико озбиљно и толико пута огрешио. Због чега сте још тада, када сте тек били освојили власт коју до данас држите, показивали склоност да погубну политику ваших претходника настављате чак и по питању врло одређених кадрова? Како то да сте се примедби на његов рад, и то врло неубедљивих примедби, сетили тек када је узео на зуб на премијеровог брата?

2) Да ли бисте били љубазни да се, у вези са испадом на дан одржавања геј-параде, договорите сами са собом да ли је за спорну тучу Александар Вучић одговоран као премијер или као брат? Или као оба? Наиме, на обе стране тог сукоба налазе се особе које је тамо, на београдске улице, послао председник Владе. Он је наредио Жандармерији да затвори језгро Београда и он је поставио припаднике „Кобри“ да буду пратња његовом и брату Синише Малог. Што је још луђе, ни за једну ни за другу одлуку изгледа није имао никакво законско покриће. Дакле, када браните Андреја Вучића и тврдите да је он био невина жртва, да ли сте свесни да тиме нападате Александра Вучића, који је оклопе и пендреке управо и послао на улице главног града?

3) На основу ког закона је Андреј Вучић унапређен у грађанина вишег реда у односу на обичне смртнике, те му је као таквом додељено посебно, па још војно а не грађанско, обезбеђење? Да ли је то чувена борба против корупције: да неко ко не обавља никакву јавну или политичку функцију ужива нарочите погодности само због тога што је у сродству са председником владе?

4) Исто оно питање Јанковићу, о осталих 16 грађана приведених током последње геј-параде, следи и вама. Дакле, због чега се Жандармерија на одговорност позива само у случају Андреја Вучића, а не и у вези са осталим привођењима истог дана и под истим околностима?

5) Све до недавно, нико вас није нападао. Ни Западу наклоњена гласила, ни Западни амбасадори. Ни Саша Јанковић. Хајде да, разговора ради, човек поверује у те бајке о томе да су се сви они сада устремили на вас само зато што сте ви честити и поштени родољуби. Али, онда нам појасните: због чега су вас пуштали на миру пуне две године?


Извор: Фонд Стратешке Културе

Коментари

Један коментар на Безакоње које прећуткују и влада и Јанковић

Оставите коментар

Оставите коментар на Безакоње које прећуткују и влада и Јанковић

* Обавезна поља