djukanovic-montenegroЦрна Гора, мала балканска држава, поново је у центру пажње. Њом исти човек влада од 1991. као премијер, затим као председник, па поново као премијер. Често га називају последњим европским диктатором; корупционаш и мафијаш такође су његове етикете.

Чим се отцепила од Србије, Црна Гора је стављена под меку управу САД и западноевропских земаља, које су желеле да замрзну положаје фигура на шаховској табли.

Међутим, неке чињенице указују на промене. Као што је познато из депеше пуковника Илије Даковића (лево ба слици доле), војног представника Црне Горе при НАТО, Мило Ђукановић биће притворен, док ће министарка одбране Милица Пејановић Ђуришић преузети његово место око годину дана пошто Црна Гора уђе у НАТО. Она је врло свесна тога и верује се да тренутно формира свој тим.

Ево Даковићевог извештаја министарки одбране од 16. јула 2015. под ознаком „хитно!“:

dakovic01„Наш извор, који се налази у поверењу, не искључује да ће отприлике за годину дана након уласка ЦГ у НАТО М. Ђукановић (бити) отпуштен са власти и предан суду за корупцију и многобројне злоупотребе. Највероватније је да ће његов наследник постати министар одбране“.

ДА ЛИ ЂУКАНОВИЋ ЗНА ДА ЈЕ ДОШАО КРАЈ?

Питање је да ли премијер зна да се ближи крају политичке каријере док гура Црну Гору све дубље у НАТО. Како је сад тешко да ишта може да промени, једино му је преостало да прати курс Вашингтона искључиво због свог обимног криминалног досијеа.

Током 90-тих година Црна Гора је била центар шверца цигарета. Италијанско тужилаштво је прикупило прегршт доказа против Ђукановића и направило детаљан извештај на 409 страна. Тужилац Ђузепе Шелзи је Мила Ђукановића означио као шефа црногорске мафије.

Кривични поступак против Ђукановића и даље је отворен а Интерпол је још давно добио захтев за његово хапшење. Зато је служба протокола црногорске владе принуђена да координира сваку посету Ђукановића са безбедносним службама земаљa домаћина.

djukanovic-pejanovic

 

Много истраживача који су покушавали да зауставе Ђукановића је убијено. Душко Јовановић, уредник црногорског недељника Дан, убијен је испред своје канцеларије 2004. године. Иво Пуканић, уредник Национала, разнесен је у свом ауту 2008. Обојица су водили своје новинарске истраге против Ђукановића.

Суд Јужног дистрихта Њујорка је 2001. објавио да су Ђукановић и његова сестра Ана Коларевић умешани у корупционашку схему током приватизације црногорског Телекома. Истражна тела су закључила да је Ђукановићева породица закључила четири лажна уговора са мађарским Телекомом и тиме присвојила 7,35 милиона евра.

Ђукановић и његови рођаци су током дугог периода његове владавине преузели контролу над главним привредним секторима Црне Горе.

1,2 МИЛИЈАРДЕ У АМЕРИЧКИМ БАНКАМА

Ђукановић је стопостотни власник предузећа Capital Invest, које прослеђује кредите страних инвеститора. Ђукановић и његов ортак Вуко Рајковић власници су предузећа Global Montenegro Investment Company. Поред тога, Ђукановић држи и 25 одсто акција приватног Универзитета Доња Горица у Подгорици.

Ђукановићева жена Лидија и његов брат Ацо власници су 100 одсто акција у Првој банци Црне Горе. Узгред речено, многи чланови владе добили су вишемилионске кредите од ове банке.

Вредно је помена да главни Ђукановићев капитал износи 1,2 милијарде евра и да се тај новац налази у америчким банкама. Емин Коларевић, Ђукановићев нећак, овим фондовима управља преко три специјалне компаније за конзалтинг.

Овакав криминални досије од Ђукановића прави црну овцу међу лидерима НАТО земаља. А он свакако није добродошао међу њима. Ипак, САД подржавају Мила: он је одани пријатељ који ће Црну Гору одвести у НАТО. И то је одговор на питање зашто је он на власти већ 20 година.

Изгледа да ће улазак Црне Горе у НАТО, упркос вољи народа, бити последњи злочин Мила Ђукановића.

П. С. Ево и других депеша Илије Даковића:

dakovicdepesa02„Госпођо министре,
Достављамо акт Директората за војно партнерство (MPD) Монс, примљен преко канцеларије PNMR-а Црне Горе при MPD/SHAPE дана 21. 8. 2015.

У циљу унапређења сарадње са партнеримема (MPD) планирано је одржавање више семинара за партнерске националне војне представнике (PNMR) при SHAPE. Други по реду семинар ове године биће одржан у времену од 3. до 5. новембра 2015. године у Команди ваздухопловних снага у Рамштајну, СР Немачка.

Главни циљ семинара је да се PNMR ближе упознају са организацијском структуром и задацима Команде ваздухопловних снага, који је у саставу НАТО Савезничке стратегијске команде за операције. Обзиром да је овај семинар управо намењен за PNMR, предлажемо да потпуковник Скупњак Крунослав учествује на истом.

У складу са НАТО финансијском политиком која се примењује за партнерске земље, за учешће на овој активности НАТО сноси трошкове превоза и смештаја, док би Министарство одбране Црне Горе сносило трошкове исхране и дневница. Процењени трошкови МО би износили око 225 евра.

По овлашћењу
Војни савјетник у мисији ЦГ при НАТО
Пуковник Илија Даковић“

ilija-dakovic
dakovicdepesa03„Госпођо министре,
Из мисије САД у НАТО су нас контактирали како би проверили могућност да се састанемо са Лором Грос, директором за Русију, Украјину и Евроазију у Пентагону за понедељак 28. 9. у 10 часова. Лора Грос борави у посети главном штабу НАТО и са нама би желела да поразговара о актуелним питањима везаним за НАТО, као и нашим билатералним односима.

Молим Вас за Вашу сагласност да прихватимо састанак.

По овлашћењу
Војни савјетник у мисији ЦГ при НАТО
Пуковник Илија Даковић“

Превод и обрада – Нови Стандард


Извор: The Saker

Оставите коментар

Оставите коментар на Бриселске депеше и могуће хапшење Ђукановића

* Обавезна поља