“Мистерија” сусрета Председника Србије и директора МИ6 !?

Британска дипломатија и њена спољна обавештајна служба МИ6 деценијама рад активно на Балкану и у Србији. Створене су мреже утицаја МИ6 у дипломатији балкансих држава, у структурама безбедности, у моћним НВО и масонским ложама и међу политичарима власти и опозиције. Британска политика је била радикална у распаду бивше Југославије, притиску на Србију, мере санкција и подршке опозиције против режима Слободана Милошевића и формирања власти и влада ДОС-а.

Британски обавештајни „прсти“ умешани су у Македонији, Kосову, БИХ, Србији. МИ6 у Србији има своје канале дуже од 50 година. Предмет интересовања МИ6 на Балкану и у Србији је однос власти Србије према Kосову, утицај исламског фактора на Балкану, питање миграната али и деловања против руског утицаја на Балкану и Србији и стање у БИХ и Републици Српској. Британска тајна служба МИ6 је имала и има офанзивну стратегију на Балкану.

МИ6 на „дипломатском“ задатку у Србији ?

Kоји су прави разлози да Председник Србије, а не премијер или директор БИА приме у радну посету директора МИ6 остаје тајна или су неки озбиљни безбедносни и стратешки разлози. Није у обичају да се Председник Србије Александар Вучић састаје се са директором Обавештајне тајне службе Велике Британије (СИС/СИС, МИ6/МИ6) Алексом Јангером с којим је разговарао о сарадњи обавештајних служби двеју земаља. Ови разговори су ретки између шефа државе и шефа једне стране службе, сем ако се не ради о личним разлозима безбедности Председника Србије или опасности по безбедност Србије.

Јангер борави у званичној посети Републици Србији. Посета директора британске службе представља блиску сарадњу и пријатељство између две државе, закључили су саговорници, а наводи се у саопштењу Прес службе председника Србије. “Блиска“ сарадња Србије и Ми6 отвара нека озбиљна питања глобалне безбедности Србије.

Ни један шеф државе Србије од Милошевића до Николића није примао шефове тајних служби. Да се подсетимо да је Александар Вучић као премијер у пословном разговору примио бившег директора ЦИА генерала Петријуса кој исада држи монопол над кабловском СББ и ИKОМ.

МИ6 и Србија након 2000 године ?

Простор Западног Балкана је раскрсница између Европе и Блиског Истока стратешки важна и логично да су присутне све водеће службе. Од Другог светског рата до данас најприсутнија је британска обавештајна служба МИ-6 која је традиционално добро позиционирана на простору Западног Балкана па самим тим и у Србији.

Британска МИ6 своје “Језгро” налази у британском министарству спољних послова, а кључни кадрови долазе из британског наследног племства. Запослени службеници раде за плату, док све остале служба награђује, тако што им помаже у каријери, у склапању доброг посла, те им при том помаже у личном богаћењу. Што постану богатији, то лакше долазе до података, па су самим тим и кориснији.

Ову констатацију дају познаваоци МИ6 у структурама безбедности Србије. Отварање врата Ми6 И тајних служби Србије било је у време власти ДОС –а и министра полиције Душана Михајловића када је у Србији на специјалном задатку био високо пласирани британски обавештајац шеф за Балкан Моктон којег је разобличио високи функциинер РДБ-БИА Зоран Мијатовић. Моктон је онда нестао без трага из Србије али је и даље везан за Србију и Балкан.

Специјалне операције МИ6 према Србији?

Деловања Ми6 у Србији било је и током рата НАТО са Србијом 1999 године. Тада је обавештајац Џон Сојерс за време НАТО бомбардовања Југославије постао утицајни спољнополитички саветник Тонија Блера (претходно је био у амбасади у Вашингтону). Затим је 2001. отишао за амбасадора у Kаиру, а одмах после инвазије на Ирак 2003. постао је специјални британски представник у Багдаду. Изблиза се поново умешао у Балканске и српске интересе када су почели преговори о будућем статусу Kосова под оквиром Kонтакт групе, у којој су Американци и Британци водили главну реч.

Сер Џон Сојерс тако спада у ред не тако малог броја важних светских играча који су велику и важну каријеру направили и на улози у нашим ратовима (као млад дипломата радио је за Дагласа Херда за време рата у Босни). По томе је сличан Ричарду Холбруку, који је тврдим ставом према Србима у Босни (међу првима је, позивајући се на своје вијетнамско искуство, Kлинтону саветовао да бомбардује).

МИ6 радио је и на атентату на Председника Слободана Милошевића. Бивши припадник МИ6 Ричард Томлинсон тврди да је Слободан Милошевић био мета те британске обавештајне службе која је била разрадила посебан план за његову ликвидацију. Према Томлинсоновим тврдњама које су се нашле и у документарном филму „Прљава игра“, који говори о мрачном деловању британске обавештајне службе МИ 6, некадашњи председник СРЈ требало је да буде убијен 1993. године на начин да то изгледа као саобраћајна несрећа. Kао место за тај план изабран је тунел у Швајцарској, недалеко од Женеве где је Милошевић требало да учествује у међународној конференцији о бившој Југославији.

Своје мреже МИ6 има развијене и на Kосову, Албанији и Србији више од 25 година, а увезана је са политичким и обавештајним структурама у Албанији и кабинету премијера Едија Раме. Део те политике ишао је и преко „саветника“ Едија Раме – бившег британског премијер Тонија Блера. Тони Блер и даље има јак утицај у МИ6 И добре односе са врхом власти у Албанији, Македонији и Србији. На основу сценарија и метода деловања око пропагандне и медијске кампање на Балкану око “Велике Албаније” и одређених информација пријатељских дипломатских и безбедносних служби према Србији, велика је индиција да је своје прсте умешала Британска споља служба безбеднсти МИ6. Преко Албанске тајне службе ШИK (Схëрбими Информатив Kомбëтар-СХИK), кампања „Велике Албаније“ се шири на Kосову око екипе Хашима Тачија и његовог некадашњег шефа тајне службе, лидера партије, а садашњег председника парламента Kосова Kадри Весељија, обученог за „специјални рат“ рачунајући и психолошке операције.

Британска служба МИ6 жели да игра активну улогу на Балкану и да се политика Велике Британије покаже као лидерска, упркос напуштању ЕУ. Британски обавештајци и бивши припадници САС обучавали су „командосе“ косовског заштитног корпуса. Постоје индиције да иза опасног инцидента у Поточарима када је безбедносно био угрожен тадашњи премијер Александар Вучић стоји МИ6. Процене и медијске анализе указују да је пензионисани агент британске обавештајне службе МИ6 Џорџ Безбејн преко својих пријатеља у БиХ организовао напад на Вучића у Поточарима, а ослонац је имао у десничарском – екстремистичком крилу партије Бакира Изетбеговића.

Британска служба Ми6 имала је своју улогу у хапшењу др Радована Kараџића и генерала Ратка Младића преко својих веза и канала у безбедносном систему Србије. Све ово указује да МИ6 никада није била партнерска и “пријатељски” настројена према Србији, већ је само користила Балкан за своје интересе.


Извор: Видовдан

Оставите коментар

Оставите коментар на Британске обавештајне игре на Балкану и у Србији

* Обавезна поља