Прошле среде, за време живог дневног обраћања владе поводом коронавируса, први човек британске војске, генерал сер Ник Kартер, хвалио се: „Повезали смо Јединицу за брза реаговања из кабинета са нашом 77. бригадом која помаже да се умање гласине од дезинформација, али и да се супротставимо дезинформацијама. Три-четири хиљаде наших људи директно учествује док је око двадесет хиљада у високој приправности читаво време.“

Да бисмо разумели смисао ове изјаве, морамо се вратити у 2018. годину, када је Картер одржао говор у Ројал јунајтед сервис институту. „У нашој 77. бригади, рекао је тада, развили смо изузетне таленте када су у питању социјални медији, дизајн продукција, чак и арапска поезија. Такве вештине не можемо себи приуштити у регуларном делу, али оне су средство којим развијамо способности на много маштовитији начин него што смо то могли да чинимо у прошлости».

77. БРИГАДА

Раније позната као Група за безбедносну помоћ, 77. бригада је 2015. устројена као део Армије 2020. Група за безбедносну помоћ основана је фузијом групе за медијске операције, 15 група за психолошке операције, группе за изградњу безбедносних капацитета и групе за војну стабилизацију и подршку. На веб-страници 77. бригаде пише да се њено деловање односи на „информације и помоћ“. Али, шта то значи?

Опет реч генералу Картеру: „Ми такође морамо да побољшавамо способност да се боримо на овом новом бојном пољу, а мислим да је важно да то градимо на одличном темељу који смо створили за информационо ратовање активностима наше 77. бригаде а која нам сада даје способност да се такмичимо у рату наратива на тактичком нивоу.“ У том контексту сада треба сагледавати Картерове речи из прошлонедељног обраћања уживо. Картер је признао да британска војска води рат са сопственим становништвом. Картер је споменуо и рад с Јединицом за брза реаговања ‘из кабинета’.

Основана у априлу 2018. године и позната као ‘јединица за лажне вести’, Јединица за брза реаговања добила је почетних шест месеци финансирања. Окупила је „тим аналитичара, научника за податке и медијске и дигиталне стручњаке“, наоружана најсавременијим софтвером, „како би нон–стоп радила на праћењу онлајн вести и дискусија на друштвеним медијима“. Према вођи Једнице, Алеку Ајкену, то изгледа овако:

„Јединствена служба за праћење током 24 сата открила је неколико забрињавајућих прича, у распону од напада хемијским оружјем у Сирији до домаћих прича које се односе на злочине. На пример, након ваздушних напада на Сирију, јединица је идентификовала да је број лажних `прича` из алтернативних визвора стекао привлачност на мрежи. Ови извори „алт-њуза“ пристрасни су а да би изазвали интерес читалаца ослањају се на сензационализам, а не на чињенице.

– Због начина на који алгоритми претраживача раде, када људи траже информације о ломовима, ови непоуздани извори појављивали су се изнад званичних информација владе Велике Британије. У ствари, на првих 15 страница Гугла није било информација о влади. Знамо да је потрага одличан показатељ намере. Може да одражава пристрансост у информацијама које су примљене однекуд.

Лого специјалне 77. Бригаде – Фото: UKColumn

– Јединица је зато осигурала да они који користе појмове за претрагу који су назначили пристрасност – попут „лажне заставе“ – добију чињеничне информације и одговор Велике Британије. РРУ је у року од неколико сати побољшао рангирање са испод 200 на број 1.“

Јединица за брзо реаговање добила је стално финансирање у фебруару 2019. године. Три месеца после оснивања Јединице за брза реаговања, Тереза Меј је била на самиту Г7 у Квебеку у Канади. Тамо је на састанку министра иностраних послова Г7 претходног месеца најављено успостављање „новог механизма за брза реаговања“, који прати предлог Британије о „новом, формализованијем приступу у борби против страног уплитања широм Г7“. Споразум шаље „снажну поруку да се мешање Русије и других страних држава неће толерисати“, рекла је она.

„Механизам за брзо реаговање“, наставила је, „подржаће превентивну и заштитничку сарадњу између земаља Г7, као и реаговања након инцидента“, укључујући:

– координисано приписивање непријатељске активности
– заједнички рад на проналажењу заједничке нарације и одговора.

Брзи одговор британске владе је, дакле, да се створи међународни споразум о заједничкој нарацији (преко ‘механизма’), а затим води информативни рат са сопственим народом како би осигурао да наратив буде заштићен у медијима (преко ‘Јединице’ ).

ПОЛИТИЧКО РАТОВАЊЕ

У свом говору на Ројал јунајтед сервис институту 2018. године, Картер је објаснио улогу мејнстрим штампе у „успостављању добро информисане јавне дебате“. Рекао је да је “политичко ратовање” рат другим средствима, и додао је да ће за победу у том рату бити потребна “фузија” (стапање). Ове његове речи се односе на Доктрину фузије, коју је лансирано режим Терезе Меј, у оквиру Ревизије способности националне безбедности за 2015. годину.

“Многе могућности”, речено је, “које могу допринети националној безбедности налазе се ван традиционалних одељења за националну безбедност, па су нам потребна јача партнерства између владе и приватног и трећег сектора.” Стога се не треба изненађивати што Јединица за брза реаговања кабинета не ради само са војном 77. бригадом, већ “ради на побијању лажних наратива” као дела јединице … [која такође] укључује Home Office, DCMS, Number 10 и друге агенције. ”

Припадници 77. бригаде на задатку – Фото извор: Факти

КОРОНА НАРАТИВ

Генерал Картер је рекао да његова 77. бригада “помаже у смањењу гласина никлих из дезинформација, али и да се супротставља дезинформацијама“. Које дезинформације  77. бригада гуши? Колико „дезинформација“ потиче, пре свега, од саме 77. бригаде? Улога 77. бригаде је: праћење и евалуација информационог окружења унутар граница или оперативног подручја.

Они не само да се „супротстављају“ дезинформацијама, већ и посматрају друштвене медије, анализирајући како се дезинформације, укључујући и њихове, шире; мапирају интернет и мреже преко људи који међусобно деле садржај. А за то су имали на хиљаде распоређених и десетине хиљада у резерви, не само у 77. бригади директно, већ управо кроз владу и трећи сектор.


Извор: UKColumn

Оставите коментар

Оставите коментар на Британске службе и манипулација друштвеним мрежама

* Обавезна поља