Откад је легендарни напредњачки Ђенка, још легендарнији председник Вучић, у Скупштину Србије донео тон филм, многобројни посланици напредњака схватили су шта све можеш са тоном као тековином савременог човечанства. Када имаш тон у директном скупштинском преносу, можеш тонски да – вређаш, омаловажаваш, пљујеш, разапињеш, газиш, шутираш – кога год хоћеш до миле воље, па је „Напредњаци врте исту причу у (почасни) круг“ постао култни тон филм.

Све док једног дана сваки нормалан човек у Србији, попут Кристине из Маратонаца, није узвикнуо: „Серем вам се у тон филм!“

Испало је тотално без везе, јер је напредњачки Ђенка, председник Вучић, имао велике планове са својим омиљеним глумцем за лупкање ножицама, Марком Атлагићем, по питању снимања тон филмова.

– Лупачице моја! – тепао је напредњачки Ђенка Марку Атлагићу док су снимали тон филм на малој прљавој реци званој Једнопартијска Скупштина Србије.

-Лупкај мало ножицама, лупачице моја! – викао је тако СНС Ђенка, а Марко је лупкао, лупкао, лупкао, јер је, чини се, одавно пролуп(к)ао, па је као такав постао икона оне Србије која мисли да некога треба уништити само зато што је у интервјуу НИН-у, попут Секе Саблић, рекао: „Серем вам се у тон филм“.

Та оригинална реплика Кристине из Маратонаца, у тумачењу Секе Саблић, није баш тако изговорена у Секином интервјуу НИН-у, али Сека у НИН-у јесте критиковала тон филм који годинама гледамо и слушамо, толико често, да више ни не можемо да га гледамо и слушамо.

Тако да би за Србију било најбоље да се у 21. веку, бар кад су преноси из Скупштине Србије у питању, врати на неми филм, јер је неми филм идеална врста филма за праћење дешавања у „златном добу“.

Марко Атлагић, скраћено Марко Ат., који је, судећи по презимену, директан потомак неког пунокрвног ата, постао је звезда поткровља и сутерена Скупштине Србије, те је одмах после Секе ударио и на Драгана Бјелогрлића, па је цела та прича почела да личи на напредњачки кастинг за одстрел неподобних глумаца.

Само зато што ти глумци, јелте, нису пристали да ћуте и звиждућу, него су нешто рекли, а могли би да ћуте и повремено се сликају за Глорију у великом интервјуу на тему: „Шта највише волите да кувате?“

Бјелогрлић је, рецимо, рекао једну одличну ствар: „У свакој нацији, држави, у сваком друштву, постоје медиокритети и постоје слободоумни, талентовани и изузетни људи. Државе се разликују, између осталог, и у афирмацији једних у односу на друге“.

И онда се неслободоумни, неталентовани и неизузетни Марко Ат, наш прослављени меди(ј)окритет, устремио на Бјелогрлића јербо је напредњачка логика јасна: „Нема те мудре реченице коју ми напредњаци одмах нећемо доказати у пракси“.

Фото-монтажа: Н 1

Тако да Бјела у неком четвртом, петом, шестом наставку „Сенки над Балканом“, може да осмисли синопсис сличан првом делу Сенки. Као, писаће у том синопсису, неко сече главе посланицима у Скупштини Србије, али је најинтересантније што они и даље имају главу, мада чим проговоре делује да је немају.

И на крају инспектори Танасијевић и Плетикосић открију да главе те опскурне групације једнопартијских једнојајчаних посланика, сече један човек који има главу за све њих. А зове се – Ђенка.

Ђенка им говори: „Лупкајте мало ножицама, лупачице моје и лупачи моји“, јер им за разлику од глава не сече ноге, они онда лупају, лупкају, лупају и лупкају, па се онда Ђенка појави на РТС-у где објасни да он није ништа крив.

И каже да „није сагласан са начином на који се Атлагић обратио глумици“ јербо то „штети Српској напредној странци, иако знам да Атлагић то није намерно урадио”. Ђенка је, с друге стране, ипак рекао да је повод за Атлагићеве нападе – интервју Секе Саблић у недељнику НИН био “чисто политички”.

“Ни са једном реченицом се не бих сагласио. Али, такође није било потребно ни Марку да карактерише и даје своју оцену каква је Сека Саблић. То је политички погрешно”, рекао је Ђенка за РТС.

Дакле, Ђенки који сече главе у шестом наставку “Сенки над Балканом” под називом “Ђенке над Балканом”, није синоћ на РТС-у било глупо што неко вређа једну изузетну глумицу, него што је то “политички погрешно” и “наноси штету Српској напредној странци”.

Што ће рећи – кад им је говорио да лупкају ножицама по Скупштини што више могу, потценио је размере политичке штете коју могу направити једнојајчани посланици једнопартијског парламента.

А лепо је неко једном рекао – никада не потцењуј глупаке, друже Ђенка, јер они увек направе већу штету него што си планирао..

Зато што председник Ђенка увек даје предност идиотима над генијлацима, и увек даје предност медиокритетима над слободоумним, талентованим и изузетним људима, ко што рече Бјела, на крају добијете земљу у којој три идиота редовно надгласају два генијалца.

Али, од такве политике оправка Србије по Ђенкином рецепту на крају ће остати само дугмићи. Ко што су остали и иза оног оригиналног Ђенке.

И неко ће, загледан у те дугмиће, рећи: „Ал‘ нас је оправио, свака му част!“


Извор: Н 1

Оставите коментар

Оставите коментар на Ђенке над Балканом

* Обавезна поља