Важни, можда пресудни избори за судбину Републике Српске су одржани, а док чекамо 7. новембар, када ће ЦИК БиХ објавити коначне резултате општих избора, након чега ће се приступити формирању власти, увиђамо да ће у Српској и БиХ ипак доћи до прекомповања политичких односа, иако се то на први поглед не види.

Коалиција предвођена Додиковим СНСД поново ће формирати власт, овог пута на оба нивоа, али више ништа неће бити исто. Наиме, Додик је већ манифестовао одлучност у намери да реализује прокламоване политичке циљеве, а први постизборни потези указују да неће дозволити никакве полууцене и условљавања од коалиционих партнера.

Јер, он није победио само опозицију, већ и стране амбасаде и стране обавештајне службе, Сороша и његове пулене у виду низа невладиних организација и купљених и поткупљених медија. Додик је победио и „мангупе“ у својим и у редовима коалиционих партнера, што је и те како вредна побједа. Можда је ова последње наведена најважнија битка коју треба наставити и у њој истрајати. Резултат избора је велики, величанствени тријумф СНСД, али се „рат“ наставља.

Са свима којима главни императив није „Српска изнад свега“ већ лични интерес, треба се поздравити и „захвалити на досадашњој сарадњи“. „Мангупи“ нису безазлени. Знају они како да објасне свој нерад, калкулисање, двоструку игру – све што су чинили, и што је требало а нису радили, да оправдају и прикажу да је било „у корист странке“. А до странке и било којег општег, вишег интереса, стало им је колико и до лањског снега. Слоган „Српска изнад свега“ до њих не допире и ништа им не значи.

Ако „мангупима“ камелеонска природа помогне да се задрже на позицијама на којима су – последице њихове дволичности и подривачке активности осетиће се већ на локалним изборима, а стране силе ће све учинити да се за две године заједно са локалним одрже и општи избори. Наравно, ако им истраживања јавног мњења буду одговарала, а разлог ће наћи у нефункционисању власти у Федерацији БиХ, а непознаница је и када ће се саставити нови сазив Савета министара БиХ.

Што се тиче агената хаоса, мора им се одати признање на креативности и истрајности. Након што су схватили да су им планови пали у воду јер нису успели са политичке сцене да уклоне оне који им нису одговарали, а наметну „препариране“ играче,  из „ладице“ је извучен други, алтернативни план скован раније, а који се сада ажурира, односно допуњава сходно насталим приликама.

Прави се анализа, изводе закључци. Сагледава се у чему се успело, а где су направљени пропусти. И наставља даље, као да им време и ресурси не значе ништа. Праве се нове странке за нове генерације. Правда за Давида је поднела захтев да се региструје као удружење грађана с намјром да се преименује у НВО Покрет за Давида. У сљедећој фази ће вероватно постати политичка странка као што се то дешавало са појединим НВО у Србији и Црној Гори. Слична судбина чека и удружење РеСтарт Српска.

Да би припремиле терен за своју политичку промоцију наведене НВО ће претходно да се обрачунају са опозицијом која „није оправдала очекивања“, првенствено са СДС, а како би преотеле бирачко тело.

Драшко Станивуковић, новоизабрани народни посланик са импозантним бројем гласова, перформансе које је изводио на улици пренеће у Народну скупштину, тако да ће скупштинске седнице личити на позоришне представе. Све ће се, наравно, снимати мобилним телефоном и „качити“ на друштвене мреже, првенствено на Фејсбук, Твитер, Инстаграм – комуникационе канале младих. Млади и јесу циљна група, а њихово анимирање и политичко „преваспитање“ против Српске основни је циљ агената хаоса.

Међутим, иако смо навикли да нам околности не иду наруку и да нам је тврд „оклоп“ главна узданица у настојању да се одупремо ударима страних сила, овог пута ствари стоје другачије. Односи на геополитичком пољу се мењају у корист оних који су се доказали као пријатељи Српске. Као илустрација може послужити примјер Индије чији премијер је донео одлуку да од Русије купи пет противавионских система С-400.

Индија ће тако Русији уплатити 5,43 милијарде долара, али оно што додатно љути Вашингтон је што ће оружје бити плаћено у руској валути, тј. у рубљама. Тако ће операција детронизовања долара као резервне светске валуте коју предводе Русија и Кина, а намеравају је пратити Иран и земље БРИКС-а, добити на снази. Кинеске инвестиције на западном Балкану постају све озбиљније, Кинези као да журе да се ријеше милијарди долара тако што ће их инвестирати у инфраструктурне пројекте.

Мигрантска криза подстицана Сорошовим новцем с циљем растакања Европске уније и јачањем деснице у смислу њене неофашизације, а како би се набој усмерио против Русије, могла би се као бумеранг вратити у САД. Наиме, колоне миграната из Мексика и других латиноамеричких држава крећу се према америчким границама. А „Трампов зид“, који би требало да се изгради на америчко-мексичкој граници и задржи мигранске таласе, касни са изградњом због отпора америчке „дубоке државе“. Ипак, мигранска криза ће бити дугорочан проблем за европске државе, а у безбедносном смислу велики изазов за земље Западног Балкана.

Иначе, „дубока држава“ губи дах у борби против легитимно изабраног председника. Све указује да ће након избора за Конгрес Трамп у овом важном политичком телу имати чвршћи ослонац, а што ће му омогућити још један председнички мандат, тако да они који су Клинтону подизали споменик и који су „клинтонистима“ организовали предизборне скупове, неће имати на кога да се ослоне у Вашингтону.

У контексту тих односа треба посматрати и Додиков мандат у Сарајеву. Потези које је најавио: полагање заклетве пред посланицима Народне скупштине у Бањалуци, седиште у Источном Сарајеву, најава организовања референдума с циљем враћања старог назива овог града – Српско Сарајево, кабинет у Бањалуци (а то сигурно неће бити онај у којем је столовао Младен Иванић у згради Народног позоришта већ ће бити у Палати Републике), најава борбе за повратак отетих надлежности – сведоче да ће Српска ићи својим кораком.


Извор: Све о Српској

Оставите коментар

Оставите коментар на Додикова победа за чврсти корак Српске

* Обавезна поља