erdogan-mrtavРуски председник Владимир Путин је у више наврата поновио да се на обарање руског авиона Су-24 турски председник одлучио зато што му је руска интервенција у Сирији прекинула доток енормне зараде, коју су његова породица и сарадници имали од куповине нафте од терориста Исламске државе. Потом је Реџеп Таип Ердоган изјавио да „Турска не купује нафту од Исламске државе“, а, ако се то докаже, спреман је на оставку“. Ердоган је додао и да је за илегалну трговину нафтом са терористичким групама из Сирија крива Русија и да у њено име то чини руски бизнисмен Кирсан Иљумжинов, председник Светске шаховске федерације, кога су у САД недавно оптужилe за материјалну подршку сиријској влади, а за турског председника управо је он одговоран за трговину нафтом која долази са подручја под контролом ISIS.

Наиме, The Wall Street Journal само је дан после обарања руског авиона и ликвидације двојице припадника руске војске објавио чланак у коме тврди да влада у Дамаску и Русија тргују са Исламском државом, од које јефтино купују нафту и тако зарађују приличне своте новца. „Обамина администрација оптужила је сиријску владу да купује нафту од Исламске државе и на црној листи се, уз Сирију, нашао и руски предузетник осумњичен за олакшавање тих трансакција. Америчко Министарство финансија је казнило руске и кипарске предузетнике и компаније осумњичене за помоћ Сиријској централној банци да избегне међународне санкције кроз мрежу компанија са седиштем у Русији, на Кипру и у Белизеу“, пише The Wall Street Journal. „На црној листи је и Кирсан Иљумжинов, бивши председник аутономне руске Републике Калмикије и председник Светске шаховске федерације. Амерички функционери одавно су изразили забринутост да је режим сиријског председника Башара ал Ассада ојачао је финансије Исламске државе, купујући нафту коју је произвела та милитантна група на територији коју је отела Дамаску. Међутим, после оптужби први пут су уведене експлицитне санкције припадницима сиријског режима и свима који му помажу да са терористима тргује нафтом“, пише The Wall Street Journal, али и додаје да санкције америчког Министарства финансија, по својој, процедури подсећају на полицијске истраге у којима функционери прво објаве резултате, а онда прикупљају доказе.

БАРЗАНИ САРАДНИК У ТРГОВИНИ

Дакле, имамо ситуацију у којој се две стране међусобно оптужују за илегалну трговину нафтом коју продају терористи Исламске државе. Колико год на интернету тражили доказе о наводима америчког Министарства финансија, нећете наћи ништа, што признаје и сам The Wall Street Journal. Са друге стране, иако би било преопширно писати о свему, само у протеклих неколико дана медији су објавили много чланака, анализа, колумни, фотографија и снимака којима се доказује билатерална трговина између Турске и терориста Исламске државе.

Портал Zero Hedge прикупио је доказе које су објавили западни медији и приказао како и у ком обиму је текла трговина нафтом између компаније Билала Ердогана (на фотографији испод), сина турског председника, и терориста Исламске државе, и како је нафта са сиријских поља која надзире ISIS ишла преко територија ирачких Курда до Турске луке Цеyхан и на крају даље купцима у свету, међу којима се истиче Израел, коме је та нафта стизала у луку Асхдод. Zero Hedge објављује и чланак у коме износи научне доказе о сурадњи Турске и терориста у илегалној продаји нафте и, са четири или пет чланка, показао се пуно професионалнији од америчког Министарства финансија, које није приложио ниједан материјални доказ осим саопштења како они имају сазнања о илегалним активностима функционера, компанија и појединаца.

bilal-erdogan

Да би апсурд био већи, према објављеним подацима, испада да су у илегалну трговину нафтом упетљани сви, ISIS и Турска, али и Масоуд Барзани и његова свита у Ербилу, који омогућавају терористима да преко ирачког Курдистана Турцима испоручују нафту. Врхунац лицемерја су леци које је над територијем коју држи ISIS бацала америчка авијација у којим се упозорава цивилно становништво и возачи камиона да се удаље јер ће ускоро бити бомбардирани. Леци су бацани 45 минута пре него што ће се појавити амерички бомбардери и више изгледају као обавест терористима Исламске државе да се склоне и сакрију новије камионе и цистерне, а за циљеве оставе оне рабљене и пред распадом. Daily Mail пише да су се „правовременим упозорењем избегле цивилне жртве и жртве међу возачима камиона“, а америчка авијација је у протеклих неколико недеља терористима „уништила чак 283 цистерне за превоз нафте“.

АМЕРИЧКИ ЛЕЦИ УПОЗОРЕЊА ЗА ISIS

Zero Hedge је проверио и ову информацију и цитира пуковника Стива Ворена, команданта операције Inherent Resolve, који је раније овог месеца на конференцији за новинаре изјавио: „Рано недељно јутро у Ал Букамалу, што је јужни плави круг број два, видећете два плава круга. Оба представљају операцију Tidal Wave II. У Ал Букамалу уништили смо 116 цистерни за које верујемо да ће смањити способност ISIS за превоз украдених нафтних производа. Ово је наш први удар на цистерне, а због смањивања ризика за цивиле смо пре удара бацали летке. Показали смо им своју снагу и оповргли гласине да авиони изнад камиона лете на ниској висини. Немам копију летка (летак на фотографији испод), али сам добио снимак једног и, као што можете видети, то је прилично једноставан летак који каже: ‘Одмакните се од ваших камиона и бежите од њих!’ Врло једноставна порука. А онда такође пише ‘Упозорење: Долазе ваздушни напади и ваши камион за превоз нафте ће бити уништен. Бежите од својих камиона одмах. Немојте ризиковати свој живот!“ И тако, то су леци који су бацани око 45 минута пре него што су почели ваздушни удари.“

isis-nafta02

У транскрипту конференције за новинаре следи питање пуковнику Ворену зашто је било потребно толико времена да се Пентагон одлучи да уништити главни извор прихода ISIS. „У почетку смо, као што знате, ударали по циљевима нафтне инфраструктуре. Онда смо открили да су многи од наших удара имали минималан учинак. Ми би у ударима уништавали делове инфраструктуре који су се лако поправљали. Кад смо дошли до тог закључка, провели смо додатно истраживање. Мислим да сам разговарао о томе прошле недеље, а одредили смо како боље ударити на нафтну инфраструктуру и различите делове система. Током тих студија одредили смо који су илегални делови тог система, од производње на земљи до дистрибуцијске мреже. Дакле, то је одлука коју смо морали направити. Нисмо раније ударали на камионе јер смо испитивали користи ли се ISIS уопште њима, јер многи возачи камиона, као што знате, вероватно нису чланови ISIS. Они су вероватно само цивили. Тако смо морали да одаберемо прави начин за решавање тог проблема. Ми у овом послу не желимо да убијамо цивиле, него да поразимо ISIS“, рекао је пуковник Стив Ворен 18. новембра.

Тако је Вашингтону требало 13 месеци и „додатне студије и истраживања“ да схвати који је најбољи начин да се прекине трговина нафтом Исламске државе. Раније нису хтели да униште нафтоводе на точковима јер возачи камиона „вероватно нису чланови ISIS“. А ко су они? Наравно, нису били обучени у црне препознатљиве одоре и нису били наоружани ручним бацачима нити су парадирали на „тојотама“, али није истина да нису знали шта и за кога раде. Осим тога, иако то пуковник Ворен негира, општепознато је да се америчка војска не устручава да гађа циљеве кад су у њима жене, деца и изнемогли пацијенти, тако да је тешко замислити да се неко у Пентагону толико забринуо за судбину возача камиона Исламске државе.

У сваком случају, америчка војска је терористима дала 45 минута да се склоне пре него што почну удари по нафтним конвојима, и чини се да је то је најмање што је CIA могла да учини за старог пријатеља.

ОБАМИНА ТЕРОРИСТИЧКА ЕКОЛОГИЈА

Али постоји још један део ове занимљиве саге у коме бивши заменик директора CIA објашњава зашто заправо Обама раније није нападао нафтну инфраструктуру Исламске државе. Још пре обарања руског авиона и напетости између Турске и Русије, најважније питање било је одакле средства ISIS за терористичке активности и, што је још важније, зашто западна коалиција, предвођена САД, није учинила ништа да заустави стотине милиона прихода од нафте којима се финансира најорганизованија терористичка група на свету.

Многи се слажу да су Руси једини који су по питању нафтне инфраструктуре терориста заиста нешто учинили, али бомбардовања нафтних путева Исламске државе не отварају само питање турског одговора и злочина на који се Ердоган одлучио нападом на руски Су-24, него се изнова интензивирало питање зашто бомбардовања која проводе САД нису била у стању да науде најважнијем извору прихода терориста. Прошле недеље је неко је коначно разоткрило разлог зашто је Обамина администрација била тако беспомоћна. У интервјуу за PBS водитељ Чарли Роуз питао је зашто пре терористичких напада у Паризу САД нису бомбардовале нафтну инфраструктуру Исламске државе. Бивши заменик шефа CIA Мајкл Морел рекао је „да Барак Обама није наредио бомбардовање нафтне инфраструктуре ISIS јер је био забринут за штету коју би тиме нанео околини“. Заиста?!

isis-nafta01

Другим речима, иако је реч о терористима који су криви за нападе у Паризу и обарање руског путничког авиона на Синају, став Обаме је да се не сме загађивати атмосфера отровнима који би настали због уништење нафтне инфраструктуре Исламске државе. Верује ли ико у ову глупост? Али њу није изрекао било ко, него високи обавештајни функционер САД.

Враћајући се на наводну Обамину одлуку да не загађује околину, уврнутом логиком се може размишљати и да климатске промене могу да доведу до тероризма, али се не може елиминисати примарни извор финансирања највеће терористичке претње на свету због ризика од још веће штете по околину и климатске промене. У међувремену, прави разлог огромне акумулације богатства Исламске државе је илегална трговина нафтом коју олакшава, помаже и на њој се богати држава чланица НАТО савеза – Турска – чији председник и његов син згрћу милијарде илегалне добити помоћу нафте коју им продаје ISIS, а која се, опет уз помоћ још једног савезника Вашингтона Масуда Барзанија у ирачком Курдистану, ставља на располагање Израелу и другим међународним актерима који нафту ипак више воле да купе за трећину или петину цене. То што нафту по тим ценама данас на целом свету продаје само ISIS – кога брига?


Извор: Alter Mainstream Info

Оставите коментар

Оставите коментар на Докази Ердоганове трговине са ИСИС

* Обавезна поља