bakarec„Ко не узме власт када му се нуди, проћи ће као ДСС“ – Ивица Дачић, други човек Владе Србије- 31.10.2013. (Одредница 1.)

Председник Владе , који, гле чуда, није први,  већ други  човек те исте владе, је изговорио ову легендарну  реченицу на крају свог одговора на посланичко питање ДСС-а  које се тицало предстојећих локалних избора у лажној држави Косово. Шeф пoслaничкoг клубa  ДСС-a   Слoбoдaн Сaмaрџић рeкao je дa сe нa Кoсoву ствaрa чуднa aтмoсфeрa, дa кoд Србa влaдa стрaх и упитao у кojoj ћe сe држaви нaлaзити Зajeдницa српских oпштинa кoja би трeбaлo дa сe фoрмирa нaкoн избoрa? Србимa je jaснo дa ћe бити укинутe институциje кoje су дo сaдa пoстojaлe и дa oни тим избoримa прeлaзe из jeднe држaвe у другу, aли њимa смeтa тo штo влaдa тo нe кaжe, рeкao je Сaмaрџић. Oн je пoручиo дa влaдa нe трeбa Србимa дa пoтурa кукaвичje jaje дa oни глaсaњeм нa избoримa пoтврдe кoсoвску нeзaвиснoст. “A, ви нeћeтe тo дa им кaжeтe, jeр сe плaшитe дa ћe вaм пaсти смoквин лист и дa ћe цaр бити гo“, рeкao je Сaмaрџић и упитao дa ли ћe Србиja имaти увид у брojaњe глaсoвa и дa ли ћe бити нeкe кoнтрoлe у тoмe?

Скоро  нисам чуо бољи комплимент упућен ДСС-у од  Дачићеве реченице. Комплименте упућене ДСС-у можете ретко чути. Обично су то увреде, покуде, предрасуде, оркестриране кампање итд. Никада нисам тврдио да је ДСС савршена, ни близу, али не заслужује сатанизацију и својеврсни вид расизма, чему је изложена већ пет година у континуитету. Изузевши периоде од лета 2000. до пролећа 2003., од пролећа 2004. до лета 2008., Демократска странка Србије и њен врх су изложени најприземнијим медијским нападима. У томе сложно учествују све владе, изузев оне две које је водио сам Коштуница, све важније странке, уз повремене часне изузетке, већина медија, опет, уз повремене  часне изузетке, све западне испоставе и њихове невладине организације, сви квислинзи, без изузетака. Од када се бавим политиком, а има томе већ 23 године, само током два горе наведена периода нисам имао утисак да живим у негативној утопији. Неких седам година. Осталих 16 ми се чине као ноћна мора. Као ружан сан из кога не могу да се пробудим. Тврдим да је и народу било најбоље у тих седам година. Тврдим да то важи и за ДСС. Шта из тога можемо закључити? Можемо закључити да ДСС дели судбину народа – кад је народу било лоше, било је лоше и ДСС-у и обрнуто. У тој шеснаестогодишњој негативној утопији су заједно и народ и ДСС. И та паралелна стварност, та негативна утопија је СТВАРНОСТ која траје, коју сви живимо и којој се не види краја. Наравно, сви изузев многобројних странака на власти, њихових лидера и чланова. То важи и за ДС , ЛДП и УРС. Сви они живе у позитивној утопији. Садашњи режим иживљава своје најбоље године, после 2000., а бивши режим – ДС- ужива у „плодовима“ свог бешчашћа али  и  у власти над Војводином и још увек у власти над Београдом. ЛДП, УРС, као и цела „Друга Србија“ вазда уживају на јаслама западних  дотација.

sps-vrbas

Бавити се политиком  било где, није могуће без грешака. Бити на власти, значи радити и грешити. У Србији бити на власти, а не лагати народ, не бавити се демагогијом, не злоупотребљавати власт, значи радити против самог себе. И да се разумемо, то тако треба. Боље то- радити против себе самог, него радити против народа и сопствене земље. У Србији, да би опстали на власти, да би били популарни, значи да морате лагати народ, бавити се само демагогијом, значи злоупотребљавати власт- значи радити за себе а против народа и  државе. То је Милошевић (углавном) радио десет година, то су Тадић и Дачић радили четири године и то сада Вучић, Дачић и Николић раде годину и по. И сви они су узимали власт и кад им је нуђена и кад није, често су је отимали и крали на сваки начин,  а са власти су тешко силазили. Није ово прича о савршеном ДСС-у и о осталима, грешницима. Не, ја ћу само тврдити да је ДСС мање грешна од осталих, много мање, пристрасно тврдим. И не бринем због мноштва сагрешења ДСС-а које било ко може навести. Да ли је историја било које породице лишена сагрешења? Да ли је то биографија било ког појединца? Да ли је историја било које странке безгрешна?

Присетимо се мало неких ствари, неких чињеница. Прву власт, ДСС је стекла  после избора децембра 1992. године, у две београдске општине- Старом граду и Врачару, као део ДЕПОС-а.  Већ средином 1993. године  ДСС је изашла из власти на Старом граду, својевољно, због атака СПО-а на државне- општинске некретнине.  Следеће учешће у власти ДСС је био избор Коштунице на место председника СРЈ октобра 2000. Коштуница јеу фебруару 2003. мирно прихватио престанак свог мандата због формирања Државне заједнице Србије и Црне Горе. Пре тога, 2002. године  Коштуница и ДСС су мирно прихватили одлуку Врховног суда којом није призната Коштуничина победа на председничким изборима 2002. У јануару 2001. формирана је влада Србије уз учешће ДСС.  У августу те године ДСС је својевољно изашла из Владе.  У јулу 2003. године,  кршењем коалиционог споразума  ДОС-а у граду Београду, смењен је Драган Јочић са позиције потпредседника скупштине Града а потом се ДСС својевољно повукла из градске власти.  После избора из децембра 2003., ДСС је формирала мањинску владу, на челу са Коштуницом, која је трајала до јануара 2007. када су одржани избори због доношења новог Устава. Нову владу је од маја 2007. такође предводио  Коштуница. У марту 2008. ДСС и Коштуница су изазвали превремене изборе, дакле, својевољно су сишли са власти. И поред  договора о формирању власти у Србији и Граду Београду са СРС и СПС, ДСС  је мирно прихватила кршење тог договора од стране СПС и формирање владе ДС- СПС. И коначно,  ДСС је одбила да учествује у власти у граду Београду, после смене градоначелника у септембру 2013. године  и затражила је што хитније одржавање градских и парламентарних избора.  Погледајмо сада комплимент Ивице Дачића у светлу чињеница које сам навео. „Ко не узме власт када му се нуди, проћи ће као ДСС“. Из чињеница се види да је ДСС увек, за разлику од осталих странака на власт долазила и са власти одлазила- мирно. И види се да се за власт није грабила и када је могла, да власт није узимала и када јој је била нуђена.

Да, тачно је рекао Дачић :„Ко не узме власт када му се нуди, проћи ће као ДСС“.  Дачић , као и Вучић, као и сви они, мисли да је власт све на овом свету, да се због власти живи и да нема ничег важнијег  на свету од власти. Он мисли и тако и ради,  да се власт узима увек кад ти је нуде, по било којој цени, по цени части и образа, да се власт отима кад не може другачије. Он мисли да је учешће у власти, да је владање важније од народа и државе. И не мисли то само он, то мисле и Вучић и Николић и Тадић и Ђилас и Динкић и Јовановић и Кркобабићи и …Тачно је и ово друго-„проћи ће као ДСС“. Само што Дачић мисли да је ДСС лоше прошла. Ту се не слажемо. Ја мислим да је ДСС одлично прошла. Није се одрекла народа, државе, Косова и Метохије, Војводине, себе, свог програма. Нисмо изневерили ништа од тога. Нисмо постали робови САД и ЕУ, нисмо постали издајници и квислинзи, нисмо се продали за 30 сребрњака.

Сама од себе се јавља песма Забрањеног пушења, „Памтим то као да је било данас“ (Одредница 2.):

„Мислио сам да за то имам неког шлифа

И заборавио ријечи рахметли бабе Атифа

У ријетким тренуцима кад је овај био тријезан:

Сине, вели,

Ко игра за рају и занемарује тактику,

Завршиће каријеру у нижеразредном Вратнику.

Факат.“

А за Ивицу Дачића и Александра Вучића једна друга песма, оај пут групе Бед Копи, сасвим нова: „Еси ми добар?“(Одредница 3.). Мада, препоручујем им и легендарну песму исте групе,“Динкићу царе“ (Одредница 4.). А та песма што се нас тиче може да се зове и „Вучићу царе“ или „Дачићу царе“. Како вам драго.

_________________________________

Одреднице:

1.http://www.blic.rs/Vesti/Politika/416733/Dacic-Danas-se-za-srpsko-Kosovo-ne-gine-vec-glasa

2.http://www.youtube.com/watch?v=wLybrGvisEs

http://www.youtube.com/watch?v=5OVY7MmSSYs

http://www.youtube.com/watch?v=BCkQr41OZBI


Извор: Д С С

Оставите коментар

Оставите коментар на Еси ми добар, Дачићу?

* Обавезна поља