Није Габријел Ескобар тек прошетао чаршијом и пробао сарајевске ћевапе како му је то Вишковић пре доласка у Босну топло препоручио. Иза њега су остала три састанка са члановима Председништва БиХ, од којих је, по сопственом признању, онај с Милорадом Додиком био најочекиванији. Уместо санкција, заменик помоћника државног секретара САД понудио је тему инвестиција у економију. Зашто да не, надовезао се Додик, понављајући свој став да Република Српска неће ни за корак узмаћи од својих задатих циљева због којих је, данима уочи посете Сарајеву, Ескобар претио казнама и намах заборављеним санкцијама.

Шта ли се крије у данајским даровима изасланика САД задуженог за Балкан, те како је за СДА он човек не само за „унутрашња питања“ већ и за прикривања оних ван граница Босне?

Санкције су само за одабране

Све последице Ескобаровог похода на Босну тешко је одмах сагледати, али можда важније од изреченог на састанцима јесте још једном потврђена, упадљива и дубока веза између СДА и САД. Док се његова посета надвила као тежак и претећи облак над Републиком Српском, Федерација је могла да одахне – с правом уверена да никада неће одговарати ни за једног свог штићеника који је сејао смрт по свету, не изузимајући ни Америку.

Од 1991. до 2021, захваљујући СДА, БиХ важе за центар светског тероризма. У другом месецу 1996. најважнија Ал Каидина војна формација на планети – одред Ел Муџахедин бројао је 1.774 војника, међу њима немало проповедника. После рата плански, и уз подршку западних обавештајних служби, ратници џихада су се распоредили по целом свету, организујући терористичке акције. После Дахрана и Адена уследили су Најроби, Дар ес Салам, Њујорк, Мадрид, Лондон, Париз, Брисел, Ница…

Најважнији актери Операције 9/11 – напада на Куле близнакиње – поседовали су држављанство БиХ и били учесници у рату деведесетих. Они, рецимо, никада нису фигурирали као повод за санкције СДА, иако је доказана њихова веза и заједничка улога у светском тероризму.

Отуда је тешко утврдити где се завршава СДА а где почиње САД, те како Америка толерише убиства својих грађана страдалих од руке босанских терориста.

Пореклом из Босне

Три године после напада 9/11 наоружани Сулејман Таловић је у Солт Лејк Ситију усмртио пет особа, пре него што је полиција убила њега. Два сата након пуцњаве људи су и даље били затворени у тржном центру јер је полиција цели комплекс прогласила местом злочина, затворила га и постепено евакуисала.

Према полицијском извештају, Таловић је при уласку у тржни центар наишао на двоје случајних пролазника и одмах запуцао на њих. Уследио је пуцањ у жену, а затим још петоро људи. Пре него што га је полиција убила, пуцао је у још неколико људи. О томе се није баш много говорило.

Ескобар, Комшић и Џаферовић у Председништву БиХ – Фото: Снимак екрана/Н1

Адис Медуњанин, пореклом из Босне, проглашен је кривим према свим тачкама оптужнице, укључујући ону за коришћење оружја за масовно уништење, неколико покушаја убистава и пружање подршке страној терористичкој организацији, Ал Каиди, чији је било члан. Доказано је да је Медуњанин дошао у Пакистан с двојицом сарадника, Најибулахом Зазијем и Зареином Ахмеџајем, који су му помогли у планирању напада. Обојица су признали кривицу и сведочили против Медуњанина.

Медуњанин се прво хтео придружити талибанима, да би на крају био регрутован у редове Ал Каиде с једним циљем – извршавања самоубилачке мисије у САД. Он и два сарадника планирали су да торбе напуњене експлозивом активирају у подземној железници. Овом босанском имигранту је готово у тајности 7. септембра 2012. прочитана пресуда због планирања терористичког напада на подземну железницу у Њујорку.

Светли примери патриотизма

Још једно потпуно тајно суђење одиграва се у бази Гвантанамо. Главни осумњичени терети се да је мозак операције 9/11. Зове се Халид Шеик Мухамед, слови за угледног грађанина и држављанина Босне, кога СДА често наводи као светли пример патриотизма.

И Мирсаду Кандићу, Бошњаку из Пећи, најављено је ново „америчко суђење“ – због тероризма. Његово суђење као регрутеру и обавештајцу за терористичку организацију Исламска држава (ИСИЛ-ДАЕШ), најављено у Њујорку априла 2022, неће бити медијски експонирано. Сумњичи се да је у Исламску државу довео више од 20.000 терориста, због чега је и депортован из Босне новембра 2017. Подсетимо да је у БиХ допутовао авионом, с украјинским пасошем на име Иван Попович, да би шест месеци провео у сарајевском насељу Грбавица. Кад су га припадници Државне агенције за истраге и заштиту БиХ лоцирали у изнајмљеном стану, Кандић је код себе имао два лажна пасоша, од чега је један државе БиХ, издат на име Един Радончић.

Утврђено је да је у БиХ користио 10 идентитета и пасоше шест земаља којима је путовао од САД преко Панаме и Бразила до Турске, Сирије и Немачке.

Један од његових регрута био је Џејк Биларди, аустралијски тинејџер назван Џихади Џејк, који је извео самоубилачки напад у Ираку у марту 2015. Kандић је помогао Билардију да отпутује из Мелбурна у Истанбул 2014. и обучио га је како да изведе напад. Утврђено је и да постоји опасност од бега, на основу његових путовања у иностранство, боравка у Турској и БиХ и лажних докумената, али и способности да заобиђе ограничења и листе особа којима је летење забрањено.

Али ништа од овога неће бити тема за размишљање Габријелу Ескобару. Санкције терористима, из БиХ и с Kосова, никада америчка влада није доносила нити изрицала. Црни облак претњи надвија се само над Републиком Српском. СДА може да одахне, изгледа да је њен мир гарантован количином проливене крви.


Извор: Печат

Оставите коментар

Оставите коментар на Ескобаров поход на Босну

* Обавезна поља