rikard-jozviakЧитајући овај текст можете помислити да јадна ЕУ до сада није водила пропагандни рат против Русије и да се на њега одлучује како би се одбранила од руске „пропагандне агресивности“. Истина је, наравно, потпуна супротна. ЕУ већ годинама води агресивну пропаганду против Русије, пре свега против председника Путина, а усвајање нове стратегије о којој се говори у овом тексту покушај је ЕУ администрације да пред својим пореским обвезницима прикрије неуспех досадашњих активности и још мало захвати из буџета.

ЦЕОПОМ – Истина

*   *   *

Европска унија планира да се супротстави руској пропаганди пружањем додатне подршке независним медијима у „источном суседству“ и учвршћивањем свести о процесу „ширења дезинформација од стране страних субјеката“, наводи се у њиховом стратешком плану акције.

Овај документ, који су саставила дипломатска тела Европске уније и Европска служба иностраних послова, такође позива на то да се изврши већи притисак на државе као што су Грузија, Украјина и Молдавија како би се њихово становништво убедило да ће реформе које подржава ЕУ променити њихове животе набоље.

Документ је припремљен уочи самита Европске уније који се одржао 25. и 26. јуна у настојању да се пронађе адекватна стратегија за борбу против пропаганде која је увелико погодила источне државе и чланице ЕУ и оне које то још увек нису.

Главни инструмент наведене стратегије је европска комуникацијска јединица под називом East StratCom Team, која је основана у априлу, али ће постати трајна тек од јесени кад је подрже делегације ЕУ у шест „источно-суседских“ земаља, укључујући Јерменију, Белорусију, Азербејџан, али и саму Русију.

План акције има три главна циља:

1. Ефикасну комуникацију и промовисање вредности и политике ЕУ према источном суседству;

2. Јачање укупног медијског окружења, укључујући и подршку независним медијима, као и повећање јавне свести о процесу ширења дезинформација од стране спољних актера;

3. Побољшање способности ЕУ да предвиди и одговори на такве активности.

У документу се наводи да би сва комуникација према Истоку требало да се „пре свега усредоточи на преношење позитивније и ефикасније поруке о политици ЕУ према региону“.

antiputin-propaganda03

Брисел би требало да шири поруку да реформе које подржава Европска унија „могу током времена да имају позитиван утицај на свакодневни живот грађана“, стоји у акционом плану. Документ наглашава да би ова стратегија требало да истакне предности, а не бирократију, усредсређујући се на позитивне учинке програма и политике ЕУ, уместо расправа о администратвним детаљима.

Руска интервенција у Украјини је уследила пошто је председник Виктор Јанукович свргнут са власти после месеци протеста грађана који су били бесни због његове одлуке да обустави планове којима је се бивше совјетске републике требало да се додатно приближе ЕУ и да уместо тога успостави трговински договор са Москвом. Русија је у марту 2014. анектирала Крим и подржала сепаратисте у смртоносном сукобу са владиним снагама у источној Украјини.

У документу се такође позива 28 земаља чланица ЕУ да активније раде на промоцији слободе медија у „источном суседству“, углавном у сарадњи са ОЕБС-ом и Саветом Еуропе. Неки од предлога су „изградња капацитета“ и тренинг новинара и медија у региону. Брисел ће такође „размотрити како најбоље може да подржи оспособљавање новинара за извештавање у конфликтним ситуацијама како би могли што боље да извештавају о питањима која су од значаја за локално становништво“.

Државе чланице ЕУ су разговарале о неколико начина супротстављања руској пропаганди, укључујући и иницијативу коју су предложиле Данска и Латвија да се оснује ТВ канал на руском језику.

У документу се не спомиње стварање нових медија на руском језику, али подсећа се да „велики број држава чланица већ повећава своју подршку емитовању на руском језику како би се придобиле националне мањине. У међувремену ће ЕУ наставити своју подршку независним медијима, укључујући и медије на руском језику, како би се обезбедило да грађани имају приступ алтернативним изворима информација на њиховом локалном језику“.

Такође се наводи да ће „ЕУ обезбедити да комуникацијски материјали и производи буду доступни на локалним језицима, посебно на руском“.


Извор: РСЕ/Нови Стандард

Оставите коментар

Оставите коментар на ЕУ креће у пропагандни рат против Русије

* Обавезна поља