Недавно нас је, у 94. години, заувек напустио Ремзи Кларк, бивши државни тужилац САД, противник НАТО-а и велики пријатељ Србије. Био је један од оних који су у јеку НАТО агресије праћене до тада невиђеном сатанизацијом једног народа имао храбрости да свету јавно говори истину о Србима и НАТО злочинцима, а то је чинио до краја живота, не либећи се да стане на чело Међународног комитета „Слободан Милошевић“ који је сакупио непроцењиву историјску грађу о стварној улози српског председника у југословенској драми, о којој ће се тек читати. Као својеврсни In memoriam подсећамо Вас на историјски говор који је Ремзи Кларк одржао на десетогодишњицу НАТО агресије на СРЈ, 24.03.2009. године у Београду.

* * *

Хвала вам што сте ме позвали у Београд и што могу да се појавим пред оволико људи. Велика ми је радост у срцу да вас видим у толиком броју и да видим вашу снагу и ентузијазам.

Сви знамо да је нацистичка Немачка 1941, бомбардујући Београд, извршила агресију.

Знамо и да је и америчко бомбардовање Београда, 1944, такође било агресија. То је била агресија против најбољег пријатеља и савезника којег су имали у Европи.

А такође сви треба да знамо да је НАТО агресија на Београд и Србију из 1999, пре тачно 10 година, такође била агресивни рат.

И читаво право нам говори да је агресивни рат – врхунски међународни злочин.

Дакле, НАТО је извршио врхунски међународни злочин против Србије. А он је наметнут од стране Сједињених Америчких Држава.

Био сам овде у марту 1999, видео срушене мостове у Новом Саду, није било саобраћаја на Дунаву. Стамбене зграде сравњене са земљом, а болнице пуне повређених људи. Путовао сам у Ниш – модерна, нова болница, а њено двориште пуно касетних бомби! Оних, илегалних, злочиначких касетних бомби. Чак ни здравствене установе нису биле поштеђене од напада. Дивно старо здање у Нишу – грчки конзулат је такође погођен – да не буде више везе између Грчке и Србије.

Све сам то видео својим очима! И Приштину у пламену од НАТО бомбардовања, пре 10 година. И разговарао сам са ректором Приштинског универзитета, који ми је причао о разарању студентских и универзитетских објеката од стране НАТО-а.

НАТО је крив за агресивни рат и НАТО мора бити укинут!

Колико ће још земаља страдати, колико ће још људи, жена и деце бити убијено због НАТО-а? Погледајте шта се дешава у Авганистану, у Ираку – колевку цивилизације руши и уништава влада САД.

Овде у Београду, видели смо дом председника државе, уништен од стране НАТО-а, бомбардовану кинеску амбасаду – све смо то видели у Београду.

Ми сви морамо памтити, а ја као адвокат морам да сведочим о нападима на историју, истину и вашу земљу који се дешавају данас у Хагу. Прво, суђење председнику Слободану Милошевићу, који је шест година је одолевао, покушавајући да изнесе истину о збивањима у Југославији, о НАТО агресији, и чинио је то храбро и потпуно сам – и износио је истину свету најбоље што је могао, до свог последњег даха. Лично сам упозорио трибунал три дана пре његове смрти – ако му се не омогући лечење, он ће умрети. Умро је. И његова смрт је њихова одговорност.

Ако погледамо и друге оптужене, председник Српске Радикалне Странке је храбро штрајковао глађу до смрти, уз пуну подршку народа – јер он брани ваши истину и вашу будућност, и ипак је шест година у затвору. Тај трибунал треба укинути, он је илегални суд!

Повеља УН никада није одобрила Савету безбедности да оснива кривичне судове. Трибунал мора бити заустављен!

Свe српскe вођe – председник Милошевић, Радован Караџић, Војислав Шешељ – њима се суди за злочине које је починио НАТО. И ако би то тако могло да остане, будућност би нам свима била мрачна.

И зато – Срби морају узети власт у своје руке и поново створити заједничку државу. Сада, ви губите – губите своју економију из дана у дан. Мултинационалне корпорације исисавају богатство ваше земље из дана у дан. Ако изгубите економију, изгубићете и културу и историју, традицију, изгубићете све у њиховој пластичној цивилизацији корпорација где се богатство скупља у рукама неколицине и шири беда за све остале на планети!

Живела Србија! Слобода свима!

Фотографија Ремзи кларка у заглављу – Профимедиа


Извор: НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Говор Ремзија Кларка на десетогодишњицу НАТО агресије

* Обавезна поља