Predrag-ĆeranićКаква је будућност Европске уније, која је постала апсолутно дисфункционална, што се највише одражава на област безбедности? Кретање људи, па и роба, одвија се без адекватне провере и контроле. Не зна се ко су мигранти, ко избеглице са ратних подручја, нити ко су од њих терористи. ЕУ није успоставила механизме којима би се стандардизовали формулари и привремени документи који се мигрантима издају. Тријажа се ради тек када они стигну у ЕУ. Гломазан административан апарат у Бриселу није направио акциони план интегрисања нових становника, а будући да припадају другачијим културама, што би ЕУ могло створити далекосежне последице. Испоставило се да су фалсификовани документи, којима су мигранти располагали, савршени оригинали, јер Исламска држава, као и Турска, поседују савремене уређаје за њихово штампање.

С обзиром на неконтролисано кретање људи из Турске преко Балкана, ЕУ није остварила ни адекватну контролу роба. Безбедносни систем ЕУ је у распаду. Показало се да је уређена и безбедна ЕУ била тигар од папира. Тако су оружје, експлозив, отрови, сада и прљави изотопи плутонијума, стигли у ЕУ јер су њене границе избушене као швајцарски сир. Врло важну улогу у контроли прилива миграната, због познавања језика, имају службеници муслиманске вероисповести, школовани и одрасли у ЕУ, што јесте логично, али значајан део њих је незадовољан јер су дуго били игнорисани и одбачени, удаљени из друштвених догађаја. Они су одрасли у предграђима Париза и Брисела, гетима за које држава није била заинтересована. Када би у потрази за криминалцима полиција улазила у „Muslim No-Go Zones“, то су обично чиниле специјалне јединице у борбеним возилима. Многи од оних који су детињство провели у оваквим условима, а успели се запослити у државној служби, са симпатијама гледају на придошлице. Зато не треба да чуди што су двојица службеника једне од двеју белгијских нуклеарки, Доел, отишла у Сирију како би се борила на страни Исламске државе. У белгијском таблоиду Дерниере Хеуре појавила се и информација о томе да су нуклеарне електране требало да буду мета напада терориста.[1] Да ли ће терористи бити локални радикални исламисти, или из реда пристиглих миграната, биће најмање важно. ЕУ троши ресурсе на проналажење пет људи, уместо да проблем решава на извору тероризма, тј. на Блиском истоку, и кроз интеграцију већ присутних, европских муслимана. У противном, ЕУ би могла нестати у садашњем облику, појавом униформисаних страначких војски, које ће предводити нападе на муслиманске енклаве.

Уосталом, ЕУ има прече бриге, јер се више фокусирала на Русију, на заштиту Украјине, на повећање ефектива на Балтику, на сарадњу са Турском, испуњавајући услове које је поставила Британија. У политичким форумима преовладава имагинарни страх од Русије, проузрокован маестралном манипулацијом САД. О томе сведочи недавна изјава немачке канцеларке Меркелове да је интервенција Русије у Сирији недопустива јер је проузроковала хуманитарну катастрофу огромних размера. Меркелова заборавља да сукоб у региону траје од пада Гадафија, а резултирао је стварањем Исламске државе, која је до сада убила око 450 000 људи, а само у једном дану 200 деце. Разорени градови, уништени културни споменици који су били под заштитом УНЕСКО-а, и већ 2,5 милиона миграната у Турској, који су спремни на уништење ЕУ у сеоби народа, како би се створиле нове културе и нације. То се савршено уклапа у планове глобалиста који настоје да “измрве” државе и нације, како би владали планетом.

Меркелова је преспавала тај период, није критиковала убијања и злочине које је чинила Исламска држава, нити њену улогу у милионском расељавању становништва, али зато критикује Русију и тражи нове санкције. Меркелова критикује и Грчку, која је, по њој, била дужна да штити границе ЕУ. Били су потребни месеци да би у ЕУ схватили да Грчка, земља на периферији ЕУ, није у стању да контролише границу Шенгена. Критикована је Грчка, којој су, за разлику од неких других чланица ЕУ, дати разарајући услови за опоравак. На пример, Британији се повлађује у свему, она чак не жели узимати учешће у заштити граница ЕУ, једноставно ће се затворити на острву и дистанцирати од свега. Грчка, сломљена првенствено због себичне улоге Немачке, која је само на примеру Грчке бринула за евро, више није у стању да брине о пензионерима, а камоли о мигрантима. Такву Грчку терају из еврозоне, јер траже да Грчка распрода све: ресурсе, острва, луке, институције. Велики терет је сваљен на Грчку, питање је и како ће одолети турским претензијама на њена острва. ЕУ неће предузети ништа по питању опстанка Грчке, поготово ништа неће учинити у спору Грчке са Турском, јер ЕУ зависи од Турске.

Турска и након што је добила тражене милијарде евра, није ништа озбиљно учинила како би се контролисало кретање миграната. Недавно заустављени чамац са 40 миграната који је пресрела турска обалска стража, можда је била режија, јер се у турским медијима приказује снимак укрцавања тих људи. Поред новца, Турска је уценом добила и безвизни режим са ЕУ. То јој је олакшало посао за вршљање Балканом и ЕУ. Турској је ЕУ дозволила да држи кључеве њеног опстанка, а све због режираног страха од Русије. У ЕУ још не могу схватити да генератор кризе у Сирији није Русија. Данас многи западни аналитичари све чешће износе чињенице по којима су главни актери блискоисточне кризе САД, Британија и Израел. Накнадно су се, због пораслих апетита, укључиле Саудијска Арабија и Катар, правећи договор са Турском. Тада је настао хаос, што су глобалисти и желели. А прави хаос тек треба да се створи. Турска ће задржати висок рејтинг у наведеном друштву. Она је власник вентила којим се пропуштају мигранти. У ствари, у рукама Турске је вентил за покретање народа. На удару су Балкан и ЕУ, а од процењеног тајминга зависе активности у Азербејџану, где су, поред осталих, у лето 2015. године турске дипломате припремале терен како би се запалило Закавказје. Недавно је Азербејџан, наводно, морао узвратити ватром јер су снаге аутономне области Нагорно Карабах напале прве, а кривац је, наравно, Јерменија. Ради се о безобзирној лажи и манипулацији која потиче од политичара Запада и дела медија.

rusija-sah

Западни медији су “случајно” дошли у посед милиона фајлова, који су у електронском облику похрањени под називом Panama Papers. Да ли истраживање „Panama Papers“ које предводе Међународни конзорцијум истраживачких новинара – ICIJ и немачки лист „Зидојче цајтунг“ значи да је истраживачки новинарски тим способнији од ЦИА, или су то добили анонимно од анонимне организације, која би можда могла да се зове ЦИА? Догађаји ће убрзо показати да су праве мете афере председник Путин и “диктатори” Закавказја, с којима је Путин, у вези. Једноставно, ради се о арсеналу хибридног рата, и то истог хибридног рата за који украјински председник Порошенко каже да га против Украјине води Русија.

Због хибридног рата прва је поклекнула ЕУ. Да ли звучи чудно што је британски премијер Камерон наложио специјалне активности за дочек колапса евра? Значи, ЕУ се распада и то у хаосу. Шта у томе представља савез Турске и Немачке и да ли се он одвија под патронатом САД? Да ли је на помолу одлука виспреног вођства ЕУ, које предводе Меркелова и Камерон, о реконфигурацији ЕУ, да би се одбранила “Римска република”?[2] По том плану, реконфигурација ЕУ свест ће се на редукцију чланства, те у новој ЕУ неће бити државе које у економском смислу чине баласт, а уз то не мрзе довољно Русију. Ради се о Бугарској, Румунији, Грчкој, Кипру, можда и неким балтичким земљама. На улазак не могу да рачунају балканске земље, сем Хрватске, а неће бити места ни за љубимче Украјину.

Хибридни рат неће наудити Русији, јер је Путин у односу на своје противнике увек корак испред. Глобалисти, креатори Новог светског поретка, поново су се прерачунали. Годинама САД припремају реализацију Новог светског поретка, који одавно промовишу Кисинџер и Бжежински, а јавно то чине од 2012. године изјавама да је у току стварање Новог светског поретка, само што то нико није озбиљно схватио. Глобализација је метода нове тираније. Распад Југославије је означио операционализацију наведених активности. Опкољавање Русије, одсецање Кине од трговачких путева – задаци су за наредне две деценије, осим ако се остарели идеолози не одлуче на ограничени нуклеарни удар. О чему се ради? Москва је упозната са развојем сценарија САД о изненадним масовним атомским ударима хиљадама ракета, које су већ делом допремљене у ЕУ. Те ракете, домета до 2 000 километара, у толиком броју нису ни биле потребне САД. Допремањем поменутих ракете ЕУ се нашла у двоструком проблему. Ако их употреби против Русије, могла би бити уништена, а ако рата не буде, када ракетама истекне рок трајања, мораће их ускладиштити. А радиће се о великом отпаду, јер је реч о 3000 ракета. Ограничени нуклеарни удар могао би бити изведен и на Северну Кореју. Оправдање за то је практично на столу, чак није ни потребно за то посебно припремати планету, како би се избегли снажни изливи мржње према САД, јер Северна Кореја прети атомским ударом на Сеул и САД. То би се могло представити као превентивни удар у циљу легитимне одбране због сурове и озбиљне пријетње Ким Јонг Уна[3], болесног човека, чије се реакције нису могле предвидети.

Зашто су се прерачунали САД и савезници када је у питању Путин? Прво, Путин јесте у проблемима, али још не у озбиљним, а мали су изгледи да ће у њих и доспети. Вашингтон спекулише да Руси неће издржати трошкове које имају у Сирији, а процењују их на 500 милиона долара, трошкове због кризе у Украјини, економска улагања на Криму, трошкове које прате активности на Балтику, Закавказју. Међутим, само наруџбе Кине за оружје руске производње износе 17 милијарди долара. Чак и Бугарска, чланица НАТО, купује нове верзије авиона МИГ 29. Друго, Путин је задао нови ударац. Ове године је купио скоро све злато[4] са светског тржишта и то количину од 100 тона. Шта ће још сазнати Вашингтон? Да Москва за своје потезе никоме неће полагати рачуне, поготово што ће се придржавати свих важећих светских норми, што Русији даје легитимитет, а доноси и престиж.

_______________________________

[1] http://www.vecernji.hr/svijet/aktivist-iz-centra-za-azilante-uhicen-kao-terorist-pa-pusten-1071802

[2] http://rs.sputniknews.com/intervju/20160406/1104623966/kriza-eu-pad-rimske-republike.html

[3] http://www.advance.hr/vijesti/sarena-retorika-iz-pjongjanga-se-nastavlja-mocnim-taktickim-napadima-prvo-cemo-unistiti-americke-baze-u-aziji-a-onda-krecemo-na-njihovo-kopno/

[4] http://rs.sputniknews.com/rusija/20160331/1104476339/rusija-zlato-ekonomija.html


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Хибридни рат неће наудити Русији

* Обавезна поља