nalavcjenkoТиха оставка шефа Службе безбедности Украјине Валентина Наливајченка (на слици лево), која се десила прошле недеље, изазвала је извесну недоумицу код политички упућеног становништва. На изненађење многих, Наливајченко је мирно прихватио одлуку Врховне Раде о свом смењивању. У вези с тим се намеће питање – шта се десило?

Прва, једноставнија верзија говори о конфликту председника земље и шефа водеће обавештајне службе, који је настао због баналног разлога – судара комерцијалних интереса у нафтној индустрији, где се, као и раније, оствар ују највећи сиви приходи.

Уочи локалних избора у Украјини почиње да се формира занимљива коалиција против Порошенка: Коломојски-Тимошенко-Фирташ-Наливајченко-Љашко-Кличко. Наравно, Кличко је већ веома ослабљен, али на бираче у провинцији још може да утиче. А сва остала антипорошенко коалиција – све један бољи од другога – разбиће га, ни Американци неће помоћи. Међутим, то је само први талас конфликта који је запљуснуо медије, други је много занимљивији.

Добро је познато да револуција једе своју децу. Ситне и средње карике „револуционара“ већ су добро прочишћене – неки су изгинули на фронту, неке су ликвидирали своји (Саша Бели – Александар Музичко). Дошао је ред на велике „револуционаре“. Кличко је већ безмало спремљен за отписивање, утолико пре и премијер Јацењук.

Од оних који су на власти остаје само Порошенко. Али неко га мора заменити, а не може се један корумпирани заменити другим. Корумпираног може да замени само борац против корупције. Наливајченко је одлучио да, уз помоћ CIA, испроба такав начин, преносећи обичан пословни конфликт између својих у ПР-простор и пошто га је самим тим довео до ескалације не допушта никакву могућност за договор.

Зашто је то било потребно Наливајченку? Ово питање није правилно постављено. Право питање је – зашто је то било потребно Американцима? Јер, Наливајченко је личност која је апсолутно под њиховом контролом, нарочито ако се узме у обзир његово америчко држављанство. Зато ћемо другачије формулисати питање: зашто је Американцима (тачније, CIA, под чијом контролом се налази Наливајченко, а која је тако ушла у сукоб са Стејт департментом, који рачуна на Порошенка) било потребно да пренесу пословни конфликт провинцијских елита украјинске власти на јавни ниво?

Одговор се највероватније налази у следећем. Како показују све последње анкете у Украјини, политички потенцијал Порошенка ближи се нули. Ако је са „зеком“ – Јацењуком – све јасно јер је он већ одавно отписан, а на његово место већ је одређена друга грађанка САД, садашњи министар финансија Украјине (Наталија Јареско), онда дужност председника почиње да ствара главобољу.

Показало се да Порошенко није толико јак да не допусти Москви да реализује Минск-2, да није толико јак да увуче Русију у рат, да финансијски није толико рањив да би се „хранио“ милостињом (подсећам да је – без обзира на рат – Порошенков капитал током прошле године повећан 7 пута). Такав Порошенко почиње да смета Американцима, којима је потребно да на територији Украјине хитно отпочну конфликт, да у њега увуку Русију и у том склопу потпуно потчине себи Европу и пропишу јој још увек тајни Споразум о Трансатлантском партнерству. Односно, Американцима је потребно да максимално погоршају ситуацију у Украјини, а за то је потребна чвршћа и финансијски мање независна личност. Према њиховом мишљењу, таква личност је Наливајченко, тим пре што је Порошенко сам својим рукама формирао против себе прилично озбиљну коалицију.

Кери-и-Порошенко-о-разговорима-у-Сочију

У ту логику уклапа се и одлука аустријског суда да пусти (тајкуна) Фирташа. Још тада је таква одлука изазвала питања – за какву игру га ослобађају Американци. Сада та игра постаје јасна: још пре председничких избора 2014. Фирташ, Порошенко и Кличко одржали су затворени састанак на којем су се договорили о будућој расподели места и снага. Ослобађањем Фирташа Американци су дали зелено светло за формирање коалиције против Порошенка. Очигледно је да је она већ формирана и сад је на реду питање о медијској личности те групе коју ће она кандидовати као алтернативу Порошенку. По одобрењу Американаца такав кандидат је – Наливајченко.

Из ове ситуације произлази још читав низ прилично занимљивих закључака. Прво, Порошенко има озбиљне проблеме са личном безбедношћу пошто Американцима не иде на руку да чекају следеће председничке изборе, а још једна сакрална жртва на олтару Мајдана неће нашкодити. Будући да ће се избори одржати најесен, онда је неопходно уклопити са њима и изборе за председника. Према томе, Порошенко има важне длеме у вези с тим да ли ће поживети до јесени.

За њега би најбоља варијанта била добровољна оставка због здравственог стања (нпр., јетра). Али таква варијанта сигурно не одговара Американцима. Њима је потребно страдање лидера украјинске нације због фанатика из КГБ, да би успоменом на њега осветлили уздизање новог лидера нације. Није успело претварање Порошенка у Хитлера. Али да ли ће се Наливајченко снаћи у улози ратног хушкача? Велико је питање.

Украјинци, тачније, цела политичка класа, нису приметили како су од газда своје земље постали само слуге, извршиоци туђе воље, марионете. Притом су њихове функције и капитали престали да играју било какву улогу у очима Американаца – то је само потрошни материјал, то су лакеји. У том смислу такође се може рећи да Украјина као земља више не постоји – политичка класа је очишћена и земља се у потпуности налази под спољном управом.

Американци у Украјини показују како поступају са онима који су проћердали своју будућност. Нема говора ни о каквој новој Украјини коју ћемо ми стварати својим знојем, новцем и ресурсима. Остаје само губернија (губернија у саставу Русије). Украјинска политичка класа у целини, укључујући и водеће олигархе, показала је своју потпуну државничку неспособност. Земља је разорена уз хушкање гомиле коју су одгајили политичари и олигарси.

Може ли се тим људима опет поверити формирање државе? Не, наравно. Иначе, сличне процесе посматрамо готово на читавом постсовјетском простору, укључујући и балтичке земље. Узимајући у обзир те дуготрајне процесе, неопходно је да Русија рачуна на те претње и да већ данас припреми адекватне инструменте за њихово решавање. Коју ће варијанту одабрати „елите“ царских провинција – кримску или евроазијску – зависиће само од њих, Русију не треба да интересује технологија процеса.

Превела – Ксенија Трајковић


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Хоће ли Порошенко дочекати јесен?

* Обавезна поља