„Мигранте треба разместити и на територији Републике Српске, у њој за њих има места“ – рекао је Инцко 20. јуна на конференцији за медије, презентујући закључке дводневног заседања Управног одбора Савета за имплементацију Дејтонског споразума (ПИК).

Где нађоше баш њега, чија домовина Аустрија је прошле године саопштила да ће мигранте са својих граница враћати у Италију и разбеснела владу у Риму. Ништа необично! Британски представници у ЕУ, рецимо, у сред брегзита Србима препоручују европску будућност. Такве недоследности и контрадикције Србе више не збуњују. Доживљавају их као пословични осиони безобразлук Запада, који треба или вештим маневрисањем ескивирати, или узвратити истом мером, зависно од спољне констелације снага.

Стручњаци за политичке комуникације су западну политику продукције све нових провокација, које српску политику гурају у дефанзиву, одавно крстили као „наметање дневног реда“, „причам ти причу“, „принцип Шехерзада“ и сл. Међутим, „међународни“ намесници у српским земљама знају да је у политици важно држати иницијативу. Ако хоће да заобиђу један проблем, треба га у заборав потиснути новим.

Да се Срби не би присетили отетих надлежности, власт у Бањалуци је изложена све новим и новим захтевима, ултиматумима и уценама. У посљедње време су то датум Дана РС, па промена имена Српске, па Савет министара, па НАТО, па мигранти, па ево сада и полицијски резервисти. Ако немају свеже идеје, увек је при руци нешто око Сребренице.

Слично је у Србији. Уместо да услов дијалога буде формирање Заједнице српских општина, наметнули су таксе на промет робе, па је сада услов дијалога њихово укидање. У међувремену је стигла нова провокација Made in USA о „узајамном признању Србије и Косова“ као да се ради две државе и да „status quo није одржив на дуже стазе“. Било је то охрабрење Шиптарима да опструишу састанке у Берлину и Паризу.

Већ приликом појаве прве колоне миграната на границама БиХ, из Бањалуке је послата јасна и прецизна порука: „Мигранти ће кроз РС моћи само да прођу у транзиту и за те потребе надзора биће формиран резервни састав полиције.“ Ономад, на реченој конеференцији за медије ПИК-а, Инцко поставља питање „А зашто дуге цеви и ко ће то финансирати?“

Све западне обавештајне службе процењују да се међу мигрантима налази одређени проценат исламских терориста. Нема сумње да ће они, током дугог путовања од Блиског истока до ЕУ имати довољно времена да у маси својих измучених сапутника, који се већ међусобно масовно сукобљавају и убијају, заврбују, радикализују и мобилишу за усмерену акцију, а онда ни дуге цеви неће бити довољно дугачке.

Финансирање пак резервног састава полиције, или карабињера, или ТО или сл. још увек је у надлежности ентитета и власт која најављује формирање сигурно је обезбедила паре. Извесно је да нису тражене од ОХР-а, али можда ће стићи из Србије, Русије, Кине, Мађарске или Белорусије. Нисмо у ’92. и Срби данас имају пријатеље. Српска можда нема пара да подигне бедеме на ентитетској граници, али за резервне полицајце, карибињере, или територијалце већ ће се снаћи.

Но, када смо већ код финансирања, ваљало би се упитати: „А ко финансира мигранте?“. Стижу организовано, са дефинисаним трасама, умреженим мобилним телефонима, са овећим џепарцем. Како указује домаћи експерт П. Ћеранић, мађарске службе су откриле да имају вође пута, преводиоце, по 11.000 долара који им се уплаћају у ратама по етапама пређеног пута. Хајде, чик погодите име државе која финансира тај библијски егзодус! САД су својим интервенцијама на Блиском истоку и покренуле мигрантски цунами према Европи, и није им падало на памет да их, бројним војним пловилима, која плутају по Медитерану, у неколико тура превезу у Северну Америку, где „има места“ на претек.

Поред контроле извора нафте, паралелни или чак примарни циљ арапског прољећа био је и да од народа ЕУ направе безобличну мешавину раса, религија, нација, култура, без националног идентитета и патриотских емоција. Једини идентитет треба да им буде радохолија и купохолија. Напротив, Трамп код куће подиже бедеме на граници са Мексиком, који пресецају пут досељеника из Јужне Америке. А ускоро ће истерати и милион илегалних имиграната, који већ годинама живе у САД. Индијанске домородце су уништили, афроамерикчке робове су током столећа интегрисали. Латиноси су, међутим, бројем почели да угрожавају доминацију ВОШП-ова. Најприје су своју англосаксонску сестру извукли из ЕУ, а онда „лонац за таљење нација“ (melting pot) преселили на стари континент.

Чланице ЕУ су у хроничној завади о мигрансткој политици. „Нови Европљани“ (суверенисти) неће муслиманске мигранте. „Стари Европљани“ (глобалисти) их хоће, али само онолико колико им треба бројем и квалификационом структуром и тек уз претходне темељите безбедносне провере у босанском карантину. Динамична немачка економија педантно калкулише колики јој је прилив јефтине мигрантске радне снаге потребан ове године, а колико ће морати да причека у мигрантском резервату у БиХ. Унско-сански кантон уз хрватску границу, насељен муслиманима, већ је постао претесан па га ваља проширити и преко оближње границе РС.

У Инцковој презентацији закључака ПИК-а истиче се и да је „сувишно да било ко оснива резервни састав полиције јер би то покренуло негативну спиралу неповерења у БиХ“. Сасвим обратно, неповерење је узрок, а не последица организовања полицијских резервиста РС.

Бошњаци мигранте из исламских земаља доживљавају као браћу по вери од Марока до Индонезије. Муџахедини су им стигли у помоћ током рата, па су награђени држављанством и постали бошњачки зетови. Вехабијама су уступили Бочињу и Маочу да формирају комуне агресивних фундаменталиста. Шеицима из Емирата јефтино су распродали стотине хектара земље уз врело реке Босне у кантону Сарајево, надомак „заједничке престонице“.

Треба ли можда још нешто да се разуме зашто мигранти, стационирани на неодређен року Републици Српској, не би били нимало добро дочекани? Бошњаци Републику Српску третирају као привремено окупирани дио искључиво своје Босне. А Срби мигранте доживљавају као тројанског коња, односно претходницу бошњачке инвазије на мањи ентитет.

Валентин Инцко

Амбасадори земаља потписница Дејтона, који чине ПИК, виде кроз прозор својих резиденција да је „спирала националног неповерења“ предалеко отишла и без миграната. А в. п. В. И. се, током временски неограниченог мандата у БиХ, у то уверио боље него иједан инострани фактор. Али, директива је директива: он не седи у Сарајеву да учествује у креирању политике „међународне заједнице“, него да упорно покушава да је спроведе, без обзира на резултат.

Амбасадори ПИК-а, са све в. п. Инцком, су поводом резервиста, кратко и јасно су рекли: „То треба зауставити!“. Питање је само колико их све заједно, и Сарајево и Бањалука данас озбиљно схватају. Први, зато што не остварују њихове жеље, други, зато што су негативно пристрасни. Објективно, то друштванце све више губи на политичкој тежини, како зато што су наредбодавци несложни, заузети важнијим пословима, лишени нових идеја и демотивисани да нешто мењају, тако и зато што се глобална констелација променила.

Али ОК! Ако им то спашава образ и ауторитет, не морају се звати ни резервисти, ни карабињери, ни територијалци, важно је само да се тако нешто институционално успостави. Без тога, могло би се десити спонтано самоорганизовање наоружаног народа. Ниједан од серијских притисака ултиматума, укључивши и МАП, неће бити прихваћен у Бањалуци и консензусом одобрен у Председништву БиХ. Но, ако само остане на тој реакцији на осиони безобразлук без покрића, Српска ће бити ухваћена у спиралу одговора на сувишна питања.

Ако је Изетбеговићу довољно да БиХ и даље функционише само у техничком мандату, са Звиздићем и са неколико кооперативних Срба у Савету министара којима је истекао рок трајања, зашто би тек Срби и Хрвати имали интереса да се боре за формирање заједничких институција. Напротив, то је добар аргумент да Република Српска преузме иницијативу.

Њен стратешки циљ је рехабилитација изворног Дејтона, односно враћање отетих ентитетских надлежности. Правосуђе, војска, гранична полиција, обавештајна служба… – питање је само да ли враћати једно по једно, или све одједном. Јер, скупштинска већина у Српској је снажна, а референдум је практично легализован поводом датума Дана Републике. Уколико врати само наведени сет надлежности, резервисти, карабињери или територијалци неће јој ни требати. Питање је само процене тренутка када то треба предузети.

У међувремену, „мигрантској мајци“ в. п. В. И. треба одговорити да мигранте поведе својој кући, где су се они и запутили. У његовој Аустрији има сигурно довољно места и више комфора и посла за те несрећне људе, него у Републици Српској. Иста порука важи и за амбасадоре ПИК-а, који су се, изузев руског, сложили да мигранте, који су намерили у земље ЕУ, треба сместити у РС и онемогућити јој да се заштити од присилног насељавања.


Извор: Све о Српској

Оставите коментар

Оставите коментар на Инцко, поведите мигранте кући, у Аустрију

* Обавезна поља