petar-iskenderov-11Резултати парламентарних избора који су 7. јуна одржани у Турској створили су нову политичку климу у тој земљи. Победа Партије правде и развоја, која је наступала као главна потпора председнику Реџепу Тајипу Ердогану, није била тако убедљива како су очекивале њене вође.

Ако сумирамо гласове које је скупила опозициона Народно-републиканска партија, Партија националне акције и прокурдска Народно-демократска партија, онда видимо да они комотно могу формирати владајућу коалицију.[1] Међутим, противуречности између турских националиста и Курда, такав сценарио чине мало вероватним – у крајњем случају, бар у овом тренутку. Са друге стране, присталице Ердогана су скупиле око 41% гласова и тај резултат им, по броју места у парламенту, даје скоро дупло преимућство над другопласираном Народно-републиканском партијом Кемала Киличдароглуа. То значи да је прилично превремено отписивати Ердогана, признатог мајстора унутарполитичког маневрисања и вишепотезних спољнополитичких комбинација. И премда је влада Ахмета Давутоглуа (садашњег шефа Партије правде и развоја) у складу са нормама домаћег законодавства већ поднела оставку, ни једу од варијанти нове конфигурације власти за сада не треба губити из вида. У међувремену је Председник Ердоган захвалио кабинету Давутоглуа и замолио га да “извршава обавезе премијера до формирања новог кабинета у недељу изабраног парламента”.[2]

Уочи избора је аналитички Центар за међународне стратешке анализе (ISA), који се налази у Луксембургу али има тесне везе са америчким политичким естаблишментом, као главни проблем који сада стоји пред Турском навео “постојање безбројних изазова око њених граница”. “Оно што данас најмање треба Турској – јесте слаба и подељена влада”, каже се у извештају те организације.[3]

Веома тачна оцена, имајући у виду да је управо турски фактор у великој мери данас кључан за формирање нове архитектуре регионалне безбедности – како војно-политичке, тако и енергетске. И са ове тачке гледишта, конфигурација нове владајуће коалиције у Турској једва да може утицати на те пројекте у којима Анкара жели да узме активно учешће. Зато што се они као прво опиру на очување у целини чврсте позиције председника Ердогана, а као друго, на објективан карактер националних интереса Турске који јој диктирају потребу да спроводи мултивекторски спољнополитички курс, са ослонцем, између осталог, и на Русију.

По том питању посебна пажња у скорије време ће бити прикована за реализацију пројекта “Турски ток”. И, како показује информација обнародована 9. јуна на конференцији за новинаре коју је одржало руководство ОАО “Газпром” у Москви на тему “Извоз и повећање поузданости испорука гаса у Европу”, нема основа за страховање по питању реализације споразума, независно од личности новог (или старог) шефа турске владе. Како је истакао заменик председника управе “Газпрома” Александар Медведев, у руској компанији су уверени у “одсуство ризика” по изградњи “Турског тока”. Према речима Медведева, концерн је већ потписао споразум са приватним увозницима гаса Турске, комерцијални споразум са турском компанијом Botas Petroleum Pipeline Corporation и међувладин споразум са Турском може бити потписан до краја јуна 2015. године.[4]

Притом, требало би имати у виду да управо Турска, као и Немачка, представља најкрупнијег увозника руског гаса. Конкретно, током 2014. године гасоводом “Плави ток” и Трансбалканским гасоводом “Газпром” је испоручио Турској 27,3 милијарде кубних метара гаса. Немачка је у истом периоду купила од Русије 40,3 милијарди кубних метара гаса. Потом иде Италија (21,7), Велика Британија (15,5) и Француска (7,6).[5]

Да би се прикључили руско-турској гасно-транспортној инфраструктури, код европских потрошача је остало резерве до краја 2019. године. Александар Медведев је у име “Газпрома” поново потврдио да после 2019. године и истека важећег споразума о транзиту руског гаса у Европу преко територије Украјине, европски купци гас могу добијати по три маршруте. Прва је “Северни ток” – чији капацитет се у суштини користи на половину због дискриминаторске позиције (у односу на своје потрошаче) Европске комисије. Други пут је већ сада максимално искоришћена маршрута преко територије Белорусије. И на крају, трећи пут је гасовод “Турски ток”. Према оценама стручњака, потребе Европе (без Турске) за руским гасом могу у ближем периоду износити отприлике 80-100 милијарди кубних метара годишње. Сходно томе, капацитети “Турског тока” су разрађени уз узимање у обзир ових фактора. На испоруке у Европу се могу прикључити три од четири крака гасовода, укупног капацитета 47 милијарди кубних метара гаса годишње.

erdogan-izbori

Међутим, европски партнери не треба да забораве да је, предлажући свима да играју по правилима Трећег енергетског пакета ЕУ, Брисел сам себе принудио да гради одговарајуће гасно-транспортне капаците од чворишта на грчко-турској граници. У вези са “Јужним током”, “Газпром” је намеравао да на себе предузме значајан део трошкова за ове намене. Међутим, ЕУ је заправо себе поставила у позицију познате жене подофицира која је сама себе ишибала – и затражила је од “Газпрома” да се не бави питањима транспорта. Сада ће сами Европљани морати да решавају та питања на рачун националних буџета, антикризних фондова ЕУ и других извора, и без тога истањених у кризним условима.

У насталој ситуацији, своју значајну и независну реч треба да изнесу и земље југоисточне и централне Европе. На централноевропском тржишту око 70% потребног руског гаса иде преко три државе – Пољске, Словачке и Мађарске. И због тога антируске политичке игре Брисела јаче од свега ударају баш по Варшави, Братислави и Будимпешти.

А даље у одговарајућем списку главних потрошача руског гаса иду Бугарска и Србија – које су се изгледа толико замрсиле у сопственој спољнополитичкој оријентацији да ризикују да потпуно остану без гаса.

Тако да се у овом тренутку оцртава следећа слика. Турски бирачи су гласали за промене унутар своје земље, али на спољнополитичком плану се интереси и приоритети Анкаре вероватно неће суштински мењати. А европске “усијане главе” не би требало да рачунају на пукотине унутар руско-турског енергетског партнерства. Било би им паметније да се баве сопственим проблемима.

Шефови западних земаља који су се ових дана окупили у Берлину могу да не схватају ову позицију. Међутим, чак и њихови донедавни истомишљеници из земаља централне Европе признају очигледност. На пример то, да се “центар гравитације економске моћи премешта у земље БРИКСА, то јест Русију, Кину, Индију, ЈАР и Бразил, које данас имају 56% удела у светској производњи, у њима живи 85% становника кугле земаљске. Поред тога, они имају 70% светских девизних резерви”, указује се, између осталог, у чешком часопису Parlamentnilisty.cz.

И не би било згорег да закључак који износи ово издање чују и присталице евроатлантизма у Србији и другим земљама региона:

“Г7 се претвара у главну идеолошку базу западног света у његовој борби против Русије и њених савезника из формирајућег политичког Истока (то јест, земаља БРИКСА). И јасно је да се данас без војно-политичког тандема Русија-Кина, коме је Запад удахнуо живот због сопствених глупости, не може решити ни једно озбиљно међународно питање.

И све док ратничке говоре против Русије буду изговарали једни за другим чланови клуба Г7, а Обама и компанија буду призивали да се појачају санкције против Русије и разместе ракете по европском континенту, догађаће се демонстрације активиста не само против рата, него и против тог уједињења које у очима протестујућих – па и свих разумних људи – изгледа непожељно…”

______________________________________

[1] http://secim.aa.com.tr/indexENG.html

[2] http://www.fondsk.ru/news/2015/06/09/kabmin-turcii-podal-v-otstavku-33763.html

[3] http://www.isa-world.com/news/?tx_ttnews%5BbackPid%5D=1&tx_ttnews%5Btt_news%5D=104&cHash=518cd26ec943b487f07

[4]  http://www.rbc.ru/rbcfreenews/5576b7459a79471a24c3affe

[5] http://www.gazprom.ru/f/posts/29/787878/background-press-conference-2015-06-09-ru.pdf


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Избори у Турској и енергетска стабилност Европе

* Обавезна поља