JasenovacЈАСЕНОВАЦ, највећи концентрациони логор за истребљење људи на просторима Балкана сачињавао је комплекс подлогора, у непосредној близини, на обали реке Саве, око 62 миље (100 км) јужно од Загреба. Логор за жене, Стара Градишка, који се налазио мало даље, такође је припадао овом комплексу.

Јасеновац је основан у августу 1941, а био је расформиран тек у априлу 1945. Усташка штампа обзнанила је јавности 23. августа 1941. да су прве бараке за затворенике изграђене у близини села Брочице и Крапје и да ће логори бити коришћени у сврху исушивања Лоњског поља. У ствари, то је био зачетак злогласног геноцидног пројекта усташке хрватске државе.

Стварање самог логора, управљање и надзор над њим били су поверени III одељењу Усташке народне службе (УНС), на челу са Вјекославом (Максом) Лубурићем, који је лично одговарао за све што се тамо догађало. Око 600,000 људи побијено је у Јасеновцу, углавном Срба, Јевреја, Рома и противника усташког режима. Број јеврејских жртава креће се између 20,000 и 25,000, од којих је већина побијена до августа 1942., када је отпочела депортација хрватских Јевреја у Аушвиц, ради истребљења. Јевреје су у Јасеновац слали из свих крајева Хрватске (и Босне и Херцеговине, прим. прев.), из Загреба, Сарајева и осталих градова и варошица. Већина је убијена одмах по доласку, на неком од стратишта близу логора: Гранику, Градини и другим местима. Они који су остављени у животу били су углавном или високо образовани професионалци или занатлије чије им је знање и умеће било потребно (лекари, фармацеути, електричари, обућари, златари итд.) и радили су у радионицама и фабрикама у Јасеновцу. Животни услови у логору били су крајње сурови: оскудна, слаба храна, бедан смештај, изузетно оштра дисциплина и невероватно окрутно понашање усташких чувара. Услови су се побољшавали једино током кратких периода, у време посета делегација, као што су биле посете делегације новинара у фебруару 1942. и Црвеног Крста у јуну 1944.

Убијање и мучења у логору достигли су врхунац крајем лета 1942., када је на десетине хиљада српских сељака депортовано у Јасеновац из подручја где су се водиле борбе против партизана, у области планине Козара. Већина мушкараца побијена је у Јасеновцу. Жене су слали на присилни рад у Немачку, а децу су одвајали од мајки; нека су побијена, док су остала расута по сиротиштима широм земље.

У априлу 1945., партизанска војска дошла је надомак логора. У покушају да избришу трагове злочина, усташе су дигле у ваздух све бараке и побили већину логораша. Покушај бекства затвореника није успео и тек их је неколико преживело

Комплекс Јасеновачких логора смрти сачињавали су следећи логори:

Логор I Брочице (= Брочке Јасенине), звани и „Версајев“ логор, формиран већ у лето 1941. године од неколико барака ограђених бодљикавом жицом, на ледини (ливадама) јужно од реке Велики Струг, између шуме Крндија и пута Јасеновац — Новска, на терену села Брочице, северно од Јасеновца. Радио је само неколико месеци, до краја септембра 1941, када је укинут због поплава. Прогутао је десетину хиљада невиних жртава, масовно убијаних у ливадама и у шуми Крндија, где су и закопавани.

Логор II Крапје, отворен ускоро после I логора, неколико километара узводно Савом од Јасеновца, покрај села Крапје (Плесмо), крај шуме Горња Крндија, и трајао је од лета до половине новембра 1941, када је укинут због поплава. И у њему је затрвено преко десет хиљада жртава, чега су сведоци и пет великих масовних гробница у оближњој шуми Горња Крндија. До недавно, док простор бившег логора није био заштићен, сеоске свиње ријући наилазиле су на људске кости.

juzna-kapija-logora3

Логор III Циглана, уствари главни логор Јасеновац, који се налазио испод самог села Јасеновац, а на његовом терену, на левој {12} обали Саве па до реке Велики Струг (на северу) и до стално дограђиваног насипа у мочварном Лоњском пољу, тачније Мокром пољу (на истоку). Када се говори о логору Јасеновац онда се мисли првенствено на овај средишни логор звани Циглана, назван тако зато што је ту већ била циглана, парна пилана, централа и друга  постројења и радионице фирме „Бачић и друг“. Протезао се овај најстрашнији логор смрти на око сто хектара мочварне равнице, тамо где је данас јасеновачки Камени Цвет, окружен вештачким језерима, остатцима некадашњих рупа од циглане, и бројним хумкама које означавају бивше логорске објекте и масовне гробнице. (Камени Цвет данас неки зову „стратегијом организованог заборава“).

Логор III је имао своје подразделе — мушки, женски и дечји логор. Овај средишни и највећи логор у Јасеновцу имао је своје одсеке или „радне групе“: 1. ланчара, 2. пилана, 3. циглана, 4. кожара, 5. грађевина, 6. централа и још неке друге. Тај главни део концентрационог логора био је у почетку ограђен редовима бодљикаве жице, а касније је опасан са три стране високим зидом, док је са четврте стране била река Сава. На зидовима је било изграђено десетак високих кула стражарница и поврх зидова постављена бодљикава жица и уведена струја.

Основна намена овога Логора III, као и осталих делова „Сабирног и радног логора Јасеновац“, како га је иронично звала усташка власт, била је: сабирање и уништавање пре свега Срба, дакле организовани геноцид над Српским народом у тзв. Ендехазији, а затим и других „непоћудних елемената“, пре свега Јевреја и Цигана, а онда и комуниста и свих који су се на било који начин супротстављали усташкој власти и сатрапској држави. Главна места мучења и убијања недужних људи у овом „Збирном логору“ били су: Циглана, где је био и крематоријум за спаљивање људи (познат као „Пичилијев крематориј“), затим познати насип смрти („армиран“ људским телима и костима), па кула „звонара“, „тунел“, „ланчара“, „граник“ (гат) на самој обали реке Саве, скела (сплав) на Сави, и најзад шума Градина, преко Саве на босанској страни, о којој ћемо проговорити посебно. Унутар Логора III био је једно време формиран посебни „Логор III-Ц“, где су били затварани и уништавани Цигани.

Централни логор Циглана радио је „пуном паром“ од половине септембра 1941. до 23 априла 1945. године и у њему је свакодневно било на стотине или хиљаде логораша, који су скоро свакодневно затирани, јер су увек пристизале нове колоне недужног Српског народа, па је требало правити места за нове логораше. Кроз овај логор прошло је и пострадало највише жртава: неколико стотина хиљада душа, углавном Срба, а са њима и двадесетак хиљада Цигана и отприлике толико Јевреја, као и известан број Хрвата и мањи број Словенаца. Рома је у Јасеновачким логорима убијено око 25.000, то јест скоро сви са терена злогласне „Независне Државе Хрватске“. Јевреја је у НДХазији убијено око 33-35.000, а од тога преко половине у Јасеновачким логорима. (Остали Јевреји побијени су углавном у логору Стара Градишка, Баково и на другим местима НДХ).

У сабирни Јасеновачки логор стизале су колоне Срба из свих крајева злогласне усташке страховладе: најпре Срби из околних села и крајева — Славоније, Срема, Баније, Кордуна и Лике, а онда још више из Босне, почевши од Подкозарја и Босанске Посавине, па даље {13} на исток, југ и запад, до Босанске Крајине, Далмације и Херцеговине. Највећи и најбројнији транспорти стизали су у јесен 1941. и током читаве 1942, а онда су нешто смањени, да би од половине 1944. па све до априла 1945. године поново били појачани. Транспорти Срба у логор Јасеновац одвијали су се железницом, камионима, запрежним колима, а често и пешке у колонама. Многе од ових колона нису ни увођене у логор, него су вођене право на једно од масовних губилишта, понајвише у Градину, Уштице или у кречане код Босанске Дубице, или у реку Саву, која је однела и прогутала небројене хиљаде лешева српских мученика.

Логор III је отворен већ крајем лета 1941. године (први транспорт логораша стигао је теретним вагонима на железничку станицу Јасеновац 20-21. августа 1941) и трајао је све до краја монструозне НД Хрватске, тј. до краја априла 1945. године, када су га саме усташе порушиле и минирале, настојећи да затру трагове својих злочина. А ти злочини су били толики и тако страшни да је то обичним људским језиком неисказиво и неописиво.

У наставку овог кратког описа смртоносног сплета Јасеновачких логора доносимо неколика лична сведочења појединих преживелих логораша, као и налазе комисија и изводе из синтетичких радова научника о овој усташкој творници смрти у Јасеновцу. Иако је то само краћи избор сведочанстава, у њима се ипак може наћи доста потресних детаља о стању у Јасеновачком логору и о страдањима безбројних невиних жртава у њему, највише српских. Овде само напомињемо да су већина ухапшених или у селима и збеговима похватаних Срба одмах по довођењу у Јасеновац углавном убијани, а само је мали број логораша остајао дуже у логору на неком раду. (Усташки пропис је био: да боравак у логору не може бити краћи од 3 месеца, ни дужи од три године, али се усташе тога нису држале).

Доведене жртве усташе су убијали на разне начине: оружјем, ножем, маљем, секиром, гвозденом шипком, или су их бацали у Саву, или у јаме, у ископане масовне гробнице, нарочито у Градини, а немали број су и спаљивали, а од неких лешева чак су кували и сапун. Многи од логораша просто су умирали од разних мучења, од глади, исцрпљености и заразних болести. Небројени су примери и зверског, садистичког иживљавања појединих усташких крвника над беспомоћним логорашима, посебно над женама и децом, што ће се видети из даљих текстова.

На жалост, никада ниоткога није озбиљно покушавано ослобађање заробљеника из Јасеновачког логора. Тек када су усташе, почетком априла 1945, почеле саме да ликвидирају логор и уништавају трагове својих злочина у њему, онда је дошло до провале веће групе затвореника кроз логорску капију (22. и 23. априла 1945). Од покушаја продора њих око хиљаду спасло се једва неколико десетина, а остали су побијени. Тада је од усташа побијено око 3.000 преосталих логораша. (О томе сведочи потресна књига логораша др Николе Николића, Јасеновачки логор смрти, Сарајево 1975, као и искази преживелих логораша). Усташе су тада, на челу са архизликовцем Лубурићем, убијали, рушили и палили све по логору, чак и по насељу Јасеновац, настојећи да збришу сваки траг својих нечувених злочина. Оно што је иза њих преостало, збрисано је нешто касније, током 1945. и следећих година, тако да нису остали већи спољашњи трагови овог „гиганта злочина“ монструозне Ендехазије. {14} Коме је пак од нове власти Титове Југославије требало ово уништавање трагова Јасеновачког логора смрти, није тешко наслутити.

Ипак, остала је неизбрисива и неуништива утроба великомученичког Јасеновца, масовне гробнице у логору и око логора, нарочито у Босанској Градини, као и неућутна река Сава, чији спрудови и до данас откривају нова и нова налазишта безбројних људских костију. Све су то, поред преживелих сведока и записаних сведочења намучених логораша, неумитни сведоци који сведоче о приближно три четвртине милиона невиних људских жртава побијених у Јасеновцу, том нашем највећем општем Гробу, најмногољуднијем српском Граду под земљом. Вишеструка снимања ултра- зрацима из ваздуха открила су до сада на ширем терену Јасеновца и околине близу три стотине масовних гробница, које сведоче о великом броју жртава ове адске „воденице смрти“, која је стравичном брзином „млела“ невина људска бића на историјској тромеђи Славоније, Босне и Баније.

jasenovac_ustase

Тако је у београдској „Политици“ од 31. 8. 1977. године објављен следећи извештај о истраживањима и открићима на терену бившег комплекса логора Јасеновац: „За протеклу годину дана на локалитетима шест бивших концентрационих логора у Јасеновцу и ближој околини откривено је још 117 масовних гробница, па им се сада број повећао на укупно 289. Међу њима је управо откривена гробница код села Млаке, 12 километара низводно обалом Саве од Јасеновца. Помоћу армијске опреме, која дубоко у земљу шаље ултравиолетне зраке, поуздано смо утврдили да се ту налазе остаци између 12.000 и 16.000 жена, од око двадесетак хиљада логорашица, колико је било заточено на том локалитету. Тако смо дошли до сазнања да је ово највеће стратиште жена на једном месту у Југославији и једно од највећих у окупираној Европи“.

Недељни загребачки „Вјесник“ од 23.9.1984. године донео је слику и опширан опис најновијег фотограметријског авионског снимања узводно и низводно око Јасеновца, на потезу од 37 километара дужине и 5,5 километара ширине, које снимање је омогућило тродимензионално виђење терена, те је тако потврђено постојање многих само претпостављаних а досад непознатих масовних гробница, са људским костима и лобањама и различитим предметима убијених жртава, као и траговима креча којим су усташе посипале лешеве у гробницама. Овај извештај, са фотографијама снимљеног терена око Јасеновца, пренела је и београдска штампа.

И сасвим недавно, друге седмице фебруара 1989. године, када је услед суше река Сава била доста опала, откривена је још једна масовна гробница у речном спруду, са мноштвом људских костију. Снимке ове новооткривене масовне гробнице Јасеновачких логора видели смо на ТВ Београд 22. маја 1989. године. Додајмо овоме још и познату чињеницу из времена рата — да су многобројне лешеве убијених у Јасеновцу жртава Срби у Шапцу, Београду и другим местима низ Саву хватали и сахрањивали, понекад и читаве лесе лешева, повезаних заједно и са подругљивим натписима за Србе. Масовне гробнице, где су сахрањивани из Саве извађени лешеви, налазе се у Београду на Ратном острву и испод Калемегданске тврђаве. Тако се Јасеновачки логор, а нарочито Логор III, проширивао такорећи на читав слив наше заједничке југословенске реке Саве.

Логор IV Кожара био је у самом селу Јасеновцу, у тамошњим индустријским зградама (од који је једна и до данас сачувана), ограђеним бодљикавом жицом, у троуглу између реке Саве, железничке {15} пруге и цесте за Дренов Бок. Спадао је и овај логор у комплекс Јасеновачких логора, и у њему су осуђени логораши прерађивали коже у неиздрживим условима. Иначе, само насеље Јасеновац, то јест многобројне Србе у њему, усташе су, почетком 1942. године, такође улогорисали у логор Циглану или протерали у друге логоре. Неки од преживелих Срба Јасеновчана дали су касније потресна сведочења о Јасеновачком паклу, а са некима од њих смо и лично разговарали.

Логор V (Цигански), у селу Уштице, на простору између реке Саве и Уне (одакле почиње Банија), где су највише довођени и уништавани Роми, али и други недужни људи ове многонапаћене земље. Овај логор је трајао од 1942. до маја 1945. године и о злочинима у њему сведоче гробнице у самом селу Уштице и по околини. Међутим, прогони и убијања Срба из Уштице започели су још јула 1941, како сведочи српски свештеник из Уштице. Усташе су, наиме, најпре иселили Србе из села Уштице, а многе су и побили, или су их Немци отерали у Немачку. Онда су запустеле српске куће користили за привремени смештај робља довођеног за ликвидацију. Крај пута који из Јасеновца вода у Дубицу, на крају села Уштице, налази се кућа српског сељака Остоје Крњајића, близу гробља, која је, због усташких злочина вршених у њој, остала позната као „кућа лелека“. Сељаци и данас причају о језивим ужасима и оргијама чињеним од усташа у тој кући. Они су у ту кућу стално доводили и у њој уништавали људе, а нарочито жене и децу, особито из циганских породица, али и многих српских. Ту су их скидали голе и мрцварили и често онако голе водили до гробља и до њиве Јеле Растовац и баште Гине Божетић, где су вршили масовне покоље. У самој њиви Јеле Растовац усташе су ископале, и попуниле лешевима убијених, цигло 21 јаму, а у башти Гине Божетић 12 јама. Из њих је често, кроз земљу, извирала крв, па су усташе касније преоравале то земљиште, а неке су гробнице, пред свој бег из Јасеновца 1945, усташе пуниле коксом и посипале бензином, па онда палиле. Преживеле повратнице из немачког ропства, Гина Божетић и Јела Растовац, затекле су при повратку згаришта на свом земљишту, која су се још димила и страховито заударала. У кућама, које још нису биле срушене, нађена је крв по зидовима, а нарочито у кући Остоје Крњајића. И данас у Уштицама постоје бројне масовне гробнице.

Логор VI у селу Млака, на реци Сави низводно од Јасеновца (око 10 км), према Старој Градишки, где је био тзв. женски радни логор на њивама села Млаке и Јабланца. Млака и Јабланац била су чисто српска села, па су убрзо од усташа испражњена од Срба и реквирирана, а на српским имањима основана је логорска економија. Уствари, то је био само изговор за одвођење логораша тамо „на рад“, јер су их усташе најчешће водиле право у смрт. Нарочито су у Млаку одводили жене и децу. О масовним убијањима у овом логору, такође одељку Јасеновачког комплекса, сведоче масовне гробнице по њивама и у оближњој шуми, тако да се број пострадалих у Млаки и Јабланцу процењује до 45.000 жртава. Из саме Млаке страдало је око 90% становништва: 583 жртве, од тога 200 деце од 1-15 година, а из Јабланца је убијено 112 жртава. Оба српска села имали су пре рата око 150 кућа. Цркву у Јабланцу усташе су сасвим уништиле а село затрле, тако да се ни после рата није успело обновити — педесетих година расељено је сасвим и оно мало Срба повратника. У цркви пак у Млаки усташе су затварале {16} жене и децу и мучили их, а потом убијали на садистички начин. Црква је доста оштећена и запустела, као и село па је у село тек после 1950 почело насељавање Срба из Босанске Крајине, који најзад ових дана настоје да обнове и своју православну цркву.

Логор VII у Старој Градишки (који се од усташа називао и Логор В) такође је подпадао под комплекс Јасеновачких логора за уништавање људи Налазио се у самој Градишки, на обали Саве, у старој аустроугарској тврђави претвореној у казнионицу. Имао је 3 дела — логор за мушкарце, за жене и „оборе“ за децу. Као и систем Јасеновачких концлoгера, и логор у Старој Градишки трајао је током читаве окупације (започео је још у мају 1941) и уз логор III у Циглани био је други по величини логор у НДХ по страхотама мучења злостављања и убијања на десетине и десетине хиљада људи, жена и деце. Кроз овај логор су пролазили многи затвореници на путу за логор смрти у Јасеновцу, или пак за друге логоре Ендехазије али их је такође врло много мучено и убијано у самој Градишки и око ње. За време од нешто више од 3 година трајања овог логора у њему је ликвидирано преко 75.000 људи, жена и деце. Нарочито су усташе у Градишки мучили и затирали жене и децу, о чему ће бити више говора у даљим текстовима и документацији. Ликвидирање овог логора у Старој Градишки почеле су саме усташе, крајем 1944, али је ипак потрајао све до 23. априла 1945. Од њега су преостале зграде казнионе и други објекти, као и јаме са људским костима свуда унаоколо. Близу Старе Градишке је велико логорско гробље, у којем се налази преко 6.000 гробова. Многе су жртве бацане и у Саву.

Jasenovac_fratri

Логор VIII у Доњој Градини, на босанској обали реке Саве, прекопута Јасеновца, одмах иза ушћа реке Уне у Саву. Када се данас пређе из Јасеновца преко моста на Сави и Уни, одмах лево на југоисток започиње атар Босанске Градине, који захвата око 125 хектара површине, тј. цео простор велике окуке Саве (наспрам села Кошутарице, испод Јасеновца). Градина уствари и није била никакав „логор“, него само масовно јасеновачко стратиште, тј. „прихватни логор“ док усташе не побију многобројно српско робље доведено из Босне и других крајева злогласне Ендехазије. То је, у пространој шуми, било уствари место за директне ликвидације довођених затвореника, који су или превођени из Логора ИИИ у Јасеновцу или, по хватању на терену, у колонама одмах вођени на губилиште у Градину. Јер, услед великог броја стално пристижућих колона људи, крвници усташе су их одмах усмеравали на погубљење и закопавање у Градину. У Градину су довођени најпре ухапшеници из преко Саве, а затим су још више довођени босански Срби из Подкозарја и Босанске Крајине, где су од усташког терора опустела читава села и крајеви српски. Само у лето 1942. године испражњено је и опустошено око 140 српских поткозарских села, а народ је стрпан у концентрациони логор Јасеновац и друге логоре (Церовљане код Босанске Дубице, Млаку и Јабланац, Стару Градишку, Новску, Приједор). Тада је утамничено у Јасеновац и друге околне логоре око 68.500 Козарчана, међу којима је било 23.850 деце, узраста од колевке до 15 година.

По шумама и пољима Доње Градине, на Босанској страни реке Саве, усташе су извршиле најмасовнија убијања Срба, тако да је Градина уствари највећа масовна гробница Јасеновца, или тачније то је низ од око 50 масовних гробница. Навешћемо овде карактеристичан опис стратишта у Градини, који даје др Никола Николић {17} (у поменутој књизи Јасеновачки логор смрти): „Усташе су изабрале Градину за масовне покоље из много разлога, од којих су најважнији били осамљеност, добра природна заштита и неприступачност страним лицима. Надалеко није било насеља, њиве су биле опкољене врбовим шибљем и шумом, а са три стране је Градина била потпуно неприступачна: од стране Јасеновца (северно) делила ју је Сава, од стране Уштица Уна, а од стране Кошутарице опет Сава, која ту прави нагли заокрет од севера ка југоистоку. Градина је изгледала као правo полуострво. Са стране села Драксенића и Међеђе усташе су се заштитиле од партизана појасом ровова, вучјиx јама, читавим низом бункера и караула. Из логора Јасеновац могло се лако прећи у Градину скелом (преко Саве). У овој пустињи могло се несметано убијати хладним оружјем, а да нитко и не помисли шта се тамо догађа, па шта више, кад би жртва и јаукнула колико год би могла, нико не би могао ништа чути. У томе је лежала тајна те страшне Градине. Убијало се хладним оружјем да се не би чули пуцњи. Ретко би на насипу (Саве) убијали појединце из револвера (…)

Народ одређен за клање, дотеравали су пешке или би довезли возом у „Гај“, који се налази пред самим логором. Ту би заточеници мирно чекали скелу. Мали путељак („стаза смрти“) водио је до саме воде Саве, до скеле. Скела је била обични дрвени сплав, од око 6 метара ширине и 16 метара дужине, а био је превожен дебелим железним ужетом до чврстих бетонских постамената на једној и другој обали. Скела је превозила 150 до 200 људи, које би одмах на другој страни прихватале усташке патроле и водиле их „путем јаука“, у правцу између Уне и заокрета Саве, насупрот Кошутарице, код такозване „тополе фра Сатане“. Прве су покоље вршили на том месту. Ту се још увек (данас) налази 115 гробница. Усташе су трактором (1945) преорале те големе некрополе, да би сакрили трагове тих масовних злочина.

Када би приспела (у логор Јасеновац) омања група у току дана, око 200 до 400 људи — мушкараца, жена и деце, или када би се морало, због помањкања кољача или ископавања рака, одгодити клање за један дан, тада би жртве затварали у кући Пере Вукића, чије је двориште, са 5-6 шљива, било ограђено бодљикавом жицом и чувано од стране усташких стража. Често су заточеници видели у том грозном дворишту скупине мале деце и жена, како укочени од страха чекају смрт, коју су могли само наслућивати (…) Из те су сабласне куће, која је гледала према Сави, тј. према логору, у почетку одводили људе ноћу под „тополу“, усред „поља“, и ту их клали и закопавали, проширујући касније то „гробље“ све дубље и дубље у Градину.

Несретни власник ове куће био је претходно одведен, са женом и троје деце, у Земун, где су му жену и децу убили, док је он касније био довезен „возом ужаса“ у Јасеновац и превезен у Градину, управо на место одакле је био пре отеран. Заклан је у „Чалинки“, а то је големи комплекс земљишта, под именом „Чалинка“, у правцу Кошутарице, у Градини, на десној обали Саве, који је био изабран као идеално мјесто за „нема“ масовна убиства“.

Тако пише о логору Градина др Николић, који је и сам прошао кроз Јасеновачки логор. Ево шта још он исти пише о истој Градини из првих година после рата, када је посетио Јасеновачки логор.

„Када сам после ослобођења (20. 4. 1947) обишао Градину, са сином Сергејем који је снимио логор (тј. Јасеновац), Градину и Уштице, нашао сам четири големе ливаде са гигантским некрополама, {18} „гробнице народа“, које су у попречним редовима биле ископане. Вегетација је на тим некрополама била сасвим друге врсте и много нижа од оне по страни, која је много бујнија. На врху сваке те гигантске гробнице сељаци су ми показивали места која уопште нису обрасла травом, иако су биле прошле већ три године од покоља. Помно сам прегледао места поврх сваке гигантске раке и заиста су чињенице одговарале њиховом тврђењу да се ту вршило масовно клање. Објаснили смо зачуђеним сељацима, који су од ужаса већ нагињали мистичним маштањима, да се ту могло заиста клати и да гвожђе из људске крви, које се ту нагомилало, смета растењу биљака, а осим тога земља помешана с крвљу отврдне као цемент. Назвали смо та мјеста „хемијским паљевинама“ (хемин — гвоздена боја крви).

Језиво изгледају те гигантске некрополе, утонуле у земљу, са посебном ниском вегетацијом, далеко од насеља. Неописиво чувство обузима човјека и сама од себе намеће се мисао о силним патњама што су их преживљавале безбројне жртве на овим крвавим разбојништвима. У првој „Чалинки“, тој „гробници народа“, набројао сам 14 гигантских рака од 60-80 м у дужину, а 6 м у ширину и 4 метра у дубину. На другој „Чалинки“ налазили су се големи комплекси, „братске гробнице“ Срба и Хрвата и клаоница људи звана „Крвава крушка“. Велика њива звана „Лиман“ граничила се са „Чалинком“, а са истока са Савом. Та њива имала је око 200 гигантских рака. На једној обали „Чалинки“, „гробници комуниста“, скинуше с врбе 14 зарђалих окова, који су тамо остали све до 20. јуна 1947. године. Те су окове носили заточеници комунисти, који су после били поклани, а неке су и с оковима затрпавали.

Од „Чалинке“ према истоку, управо на заокрету Саве, одакле се у дијагонали, преко Саве, види црква у Кошутарици, налази се најдубље место у Сави, звано „Лиман“. Обала Саве је ту врло стрма, обрасла дрвећем и грмљем, испреплетаним купинама и коровом. Занимљиво је да су ту нашли и дивљу винову лозу. То су место усташе изабрали за бацање живих људи у реку (Саву). Већином су ту бацали комунисте, које би по десетак њих везали за шину, дугу око 5-7 метара, од железничке пруге, и гурнули их тако у дубину Саве — „Обала комуниста“. Они нису, наравно, никада испливали из Саве. То је био нови оригинални, усташко- бестијални начин утапања живих људи. Налази великих комада шина, са привезаним котурима с оковима, непобитан су доказ ових неописивих усташких злочина.

Мало подаље наишли смо и на место одакле су усташе сипале пепео од сагорелих мртвих тела у Саву. Пред својим бегом, 1945. године, да сакрију траг својим злоделима, усташе су палили мртва тела и пепео бацали у Саву. Око 2 вагона такова пепела до данас је остало на обали Саве. Још увек су се ту налазиле и несагореле лобање и пршљенови. Големи гроб деце, што су их усташе побиле на „Лиману“, омладина је, нашавши им кости на обали, покопала у заједнички гроб.

 

jasenovac-foto-reuter_f

Тамошњи сељаци показаше нам и крушку, под којом су усташе вршиле свој кољачки занат. Били су је посекли, па је стари пањ потерао младице, које су данас већ неколико метара високе. Око ње прострло се непрегледно гробље. Одатле се пружа „Шиб“, који се састојао од више парцела под истим именом. Прва парцела Шиба имала је 14 гигантских рака, а друга 20. Свуда се виде типичне пачетворине: 70 x 80 x 6 метара, а поред њих голо мјесто клања — „хеминске паљевине“. И све се тако, докле нам год поглед сеже, пружају {19} сами споменици злодела усташа и патњи што су их преживели наши народи.

Пред нама су поугљена (= угљенисана) стабла, типична ниска вегетација, која се обично јавља на попаљеним јестима. Овде хумци, онде слегнута земља, под којом почивају кости безбројних мученика, тамо опет шарене „хеминске паљевине“. Ено и један зарђали казан, у коме се кувало људско месо за сапун. Налазимо чак и занемарени трактор и ваљак, којим су усташе преоравале и ваљале гробове пре свога бега, да би како-тако замеле трагове својих нечувених злочина. Видели смо и големо стабло тополе, у чијем су се дебелим гранама налазила голема чавла (клинци) и ланци, на које су усташе подизали живе људе и остављали их огладнеле да висећи полако умиру, док су они испод њих вртели на ражњу јагњад, оргијали и правили канибалске вицеве. Видјли смо и „крваву дјчју врбу“, осушену и обраслу гљивама.

Све су нам то показивали тамошњи сељаци, који су се вратили својим кућама након бега усташа (после 1945). Налазили су на тим местима локве крви и још неохлађена мртва и измрцварена тела мученика“ (стр. 419-421, изд. Сарајево 1975).

Ето таква је била великомученичка Босанска Градина као усташки геноцидни „логор смрти“ за све Србе и за друге родољубе. Данас је она претворена у национални парк, обрастао шумом, са уређених четрдесет видљивих веома великих масовних гробница, мада је уствари цело земљиште Доње Градине једна велика, можда и највећа српска масовна Гробница. Према подацима које су сакупили Срби борци из Босне, у Градини је побијено и закопано преко 360.000 (триста шесдесет хиљада) људских бића, што се приближно тачно може утврдити и прорачунима броја масовних гробница и пропорционалног броја костура у њима. Наиме, утврђено је да су усташе у многе дубоко ископане гробнице често „усађивали“ још живе или полумртве људе, тако што су на 1 квадратни метар сабијали усправно по 12 до 15 људи, које су онда маљевима одозго докусуривали. У Градини је такође вршен и злочин кувања лешева жртава у казанима, од чега су усташе затим правиле сапун, а кости из казана одвозили су вагонетима и изручивали у Саву. Пре неколико година пронађено је тако на више места низ Саву, када је при летњим сушама ниво воде опао врло ниско, неколико великих наслага људских костију у речном муљу и песку. Снимања терена из ваздуха такође су указала на постојање још неоткривених масовних гробница на терену Босанске Градине. Темељнија истраживања на терену Босанске Градине, вршена 1960. године, забранила је Титова власт.

Из свега овде наведенога, у овом краћем опису комплекса Јасеновачких логора, јасно се види каква је то била страховита „фабрика смрти“, коју су злочиначке усташе крваве Ендехазије биле устројиле ради уништавања пре свега Српског православног народа, а уз њих и за њим и ликвидирање Јевреја и Рома, па и оних Хрвата и других Југословена који су им се у било чему супротстављали.

Јасеновачки смртоносни сплет логора, мада и нехотице, распоређен је био у знаку једног великог Крста: од села Крапје на западу па преко Јасеновца у средини, до села Млаке и Градишке на истоку, и од Логора И у Брочицама на северу опет преко Јасеновца и Саве {20} до Босанске Градине на југу. У том знаку Крста лежи под земљом наш највећи Град.

За нас православне хришћане то није „град мртвих“, него Град Живих, јер су Богу све Јасеновачке мученичке жртве живе. Невине жртве у Великомученичком Јасеновцу живе су и у нашим срцима и душама у молитвеном памћењу и спомињању. Све оне заједно са нама очекују васкрсење мртвих и живот будућега века. (Великомученички Јасеновац, Атанасије Јевтић)

Извод из „Енциклопедије Холокауста“, Израела Гутмана, том I, 1995. године

Jasenovac-sava

Представљање логора Јасеновац у јавности

За спољашњи свет, Јасеновац је представљан као радни логор. Усташка пропаганда покушавала је да представи концентрационе логоре и свом народу и свету, као места корисног рада и побољшања.

Шире подручје логора било је строго чувано. Само „потврђене“ усташе са специјалним задацима су пуштани унутра. Чак ни Немцима као „савезницима“ и пријатељима, није било допуштано да слободно улазе у логор. Међутим, под притиском из иностранства, нарочито од стране Немаца, 6. фебруара 1942., „Међународни комитет“ посетио је Логор да би видео начин живота и рада у њему. У тој делегацији, био је и Папин изасланик, монсињор Масучи.

Три дана пре тога, Љубо Милош, командант јасеновачких логора, скупио је све затворенике и наредио им да очисте логор, оперу трпезарију, кухињу и болницу. Затвореници су подељена храна какву никад пре нити после нису добили. После ове посете, фотографије „радника за својим машинама“, у добро опремљеним радионицама, логорске клинике, са особљем у беспрекорним, белим униформама, послате су свету из Јасеновца. Логор је представљен на такав начин, да је изгледало да је Јасеновац пожељно место, у ратним, несигурним временима, временима смрти и сиромаштва, без икакве примисли о томе шта се заправо крије иза ових фотографија.

Истрага усташких злочина у Јасеновцу, 1945

Тешко је утврдити број жртава убијених у концентрационом логору Јасеновац, пошто су многи документи уништени. Документи затвореника били су уништавани два пута (почетком 1943. и у априлу 1945.) али и да су сачувани, били би од мале помоћи у откривању истине, зато што су усташе често убијале новопридошле затворенике одмах, без завођења њихових имена у датотеке. Ово поготово вреди за оне који су стигли из Славоније, Срема и са Козаре, јер је било записано само то да је стигло 155 вагона. На пример, врло мали број Рома је забележен, само пар стотина, иако се зна да је целих 25,000 до 35,000 из НДХ побијено у Јасеновцу. Јеврејска заједница у Југославији је утврдила број од око 20,000 Јевреја, побијених у Јасеновцу. Број побијених Срба заиста варира. Инострани извори помињу бројеве од 300,000 до 700,000. Било како било, највећи број побијених људи у Јасеновцу били су Срби. Тачан број убијених је још непознат, али се сигурно креће око неколико стотина хиљада.

Хрватски национални комитет за истраживање злочина окупационих снага и њихових сарадника тврди у свом извештају од 15. новембра 1945. да је од 500,000 до 600,000 људи убијено у Јасеновцу.

Јасеновачко меморијално подручје

По завршетку рата, почело је сахрањивање жртава и чишћење логорског подручја. Становници Јасеновца и оближњи сељани користили су цигле и друге грађевинске материјале у обнови и изградњи својих кућа. Тако су готово сви материјални докази нестали са места највећег злочина у бившој Југославији, као да на том месту никада није постојао никакав логор. Изгледа да су власти тог времена, поготову одређене особе у Загребу, желеле да тако буде у Јасеновцу. Под слоганом „братства и јединства“, у циљу стварања толеранције између народа, злочин је морао да се заборави што пре.

Само 20 година касније, 1965., под притиском породица жртава и рођака, почела је изградња споменика – каменог цвета, о којем је његов аутор, инжењер Богдан Богдановић рекао да „сугерише идеју превладавања патњи и лудила“. Неколико година касније, изграђен је отворени Меморијални музеј, гробља су сређена, и основана је радна организација Меморијални парк Јасеновац, која је радила до почетка следећег рата, 1991.

Без обзира колико се снажно аутори меморијалног Парка трудили, често изјављујући да меморијални комплекс не личи на „градски парк“ или на „вештачку структуру“, управо се то са њим догодило.

Гледано споља, Меморијални парк Јасеновац, са својом модерном зградом Музеја и својим стилизованим цветом заиста личи пре на леп парк него на бивши концентрациони логор најгоре врсте. Да нема очигледних музејских материјала и филмова, посетиоци би тешко разумели шта се ту заправо догодило, или наслутили све страхоте. Аутентичне зграде нису сачуване ни обновљене. Споменици и меморијални платои су само неприметна обележја места највећих масовних смакнућа у Јасеновцу и другим логорима који су сачињавали јасеновачки комплекс концентрационих логора, док нека од њих, као Брочице и Јабланац нису ни обележена. Упркос томе, место злочина у Јасеновцу посетили су после рата небројени рођаци и пријатељи, а откако је меморијална област отворена, стотине хиљада посетилаца дошле су да одају почаст недужним жртвама.

Скрнављење меморијалне области (1991)

(…) Крајем септембра 1991. (почетак распада Титове Југославије, прим. ур.), хрватска војска силом је ушла у јасеновачки меморијални парк. Према Хашкој конвенцији о заштити историјских и културних споменика, хрватска војска је грубо прекршила споразум уласком у заштићено подручје. Иако је међународна јавност била обавештена о скрнављењу меморијалног парка, није било никаквог одговора.

Српске снаге су ослободиле Меморијално подручје Јасеновац 8. октобра 1991. Током повлачења, хрватска војска је минирала мост на Сави који је повезивао две стране Меморијалног парка; такође су дигли у ваздух гробове, уништили музејске експонате и украли музејску опрему. Захваљујући храбрости и ентузијазму појединаца који су радили у Меморијалном парку, нека историјска грађа и предмети били су сачувани. (После Дејтонског споразума 1995. подручје Јасеновац је припало Републици Хрватској, прим. ур.)

jasenovac-srpska-djeca-u-logoru

Јасеновац и деца

У Независној Држави Хрватској је за време Другог светског рата 1941-1945, према до сада сакупљеним подацима, а што никако није коначна цифра, убијено 74.762 деце, млађе од 14 година. Међу њима је било 14.528 деце евидентираних као
жртве рата, док је над 60.234 детета извршен најтежи облик геноцида. Убијено је 32.054 дечака и 28.012 девојчица.

Највише је убијено српске деце – 42.791, ромске – 5.737, муслиманске – 5.434, јеврејске – 3.710 и хрватске – 2.289. За  273 детета није утврђена национална припадност. Животи 37.139 деце угашени су на преко хиљаду стратишта широм НДХ.

У хрватским, немачким и италијанским логорима животе је изгубило 23.504 деце од којих су само јасеновачка стратишта прогутала 19.432 детета.

На састанку представника њемачких и италијанских окупационих снага и представника оружаних снага Незавсне Државе Хрватске одржаном 2. марта 1942. године у Опатији, донета је одлука о “чишћењу“ Босанске Крајине. Због тога је у лето
1942. године уследила једна од најтежих окупаторских офанзива у којој је било ангажовано око 40.000 војника под руководством немачке борбене групе “Западна Босна“. Српски народ са Козаре је убијан или на лицу места или непосредно
након заробљавања, а велики број људи су усташе поклале или побиле маљевима на обали Саве код Босанске Дубице.

Сви који нису побијени терани су ка јасеновачким логорима. Са подручја Козаре је тада одведено у сабирне логоре, а из њих упућено у концентрационе логоре или на рад у Немачку преко 68.500 лица. У време козарачке офанзиве у логору Јасеновац
су клања вршена даноноћно над пристиглим Србима са Козаре. Целе колоне нису често ни увођене у Јасеновац него су директно спровођене у Доњу Градину где су у најкраћем року зверски мучени и убијани.

Из 219 козарских села и градова, по до сада прикупљеним подацима, убијено је и на друге начине уморено преко 11.000 деце. Најмлађа су била у пеленама и колевкама, а најстарија су имала 14 година. Превремена смрт највише је покосила
дојенчад. Њих 1.195 било је старости од неколико дана до неколико месеци.

Просечна старост 11.194 убијених дечака и девојчица била је 6,5 година. По националном саставу најтрагичније су прошли Срби – 10.775 убијених, на другом месту су Роми – 310, а убијено је и 73 муслиманске, 15 јеврејске, 12 хрватске деце, док се за деветоро није могла утврдити национална припадност.

За млади нараштај Козаре најкобнија је била 1942. година. Тада је убијено 9.443 деце.

Највише деце са Козаре прогутало је јасеновачко стратиште. У Старој Градишки, Јабланцу, Млаки, Уштици и Јасеновцу – 5.683, у логорима за децу: Горња Ријека, Јастребарско, Сисак, у транспортима, загребачким прихватилиштима и болницама
– 3.254, у покољима извршеним у родним местима и у збеговима на Козари и Грмечу страдало је 1.195 деце.

Од Срба са Козаре протераних у Славонију, Мославину и Билогору, усташе су убиле 700 малишана на најсвирепије начине, у логору на Сајмишту код Земуна животе је изгубило 234 дјетета… На Мирогоју је покопано 862 српска детета на парцели 142…

За одређен број деце са Козаре није било могуће утврдити места њиховог страдања нити хумке где су покопана.

(Подаци преузети из књиге Драгоја Лукића: „Били су само деца: Јасеновац-гробница 19.432 девојчице и дечака“)

deca_kozare_mapa_jastrebarsko1942

Језичко усклађивање, избор и обрада: ЦЕОПОМ-Истина


Извор: Геноцид.инфо

Оставите коментар

Оставите коментар на Јасеновац – логор српске смрти и увек жива историја!

* Обавезна поља