Посматрамо ових дана озбиљну конфронтацију највиших представника ендемичне државе Босне и Херцег Босне са првашима европске „узданице“ Хрватске. Хајде да ову ујдурму још више закомпликујемо.

Раније сам више пута писао како хрватска председница врло вешто унутрашње проблеме анулира спољнополитичким активностима. И овога пута интересовање јавности испровоцирала је изјавом како се у БиХ из Сирије и Ирака враћа на „хиљаде“ џихадиста, шта угрожава и њену земљу и Западни Балкан.

Према званичним подацима, а који суштински одговарају и реалним оквирима, из наше земље отишло је више стотина исламских екстремиста и прикључило се разним зараћеним фракцијама Сирије и Ирака. Један део њих већ се вратио у земљу и овде је подвргнут кривичном прогону. Писао сам о томе како је повратак западно-балканских џихадиста амерички пројекат, како се према истима не примењује адекватно санкционисање, као и да институције крајње неадекватно реагују на ову врло опасну појаву.

Но, било да говоримо о одласку или повратку увек користимо обим мерљив у стотинама. Било би интересантно сазнати из којих извора хрватска председница помиње ред величина у хиљдама. Да не би било какве забуне: писао сам о томе како стотине џихадиста повратника представљају озбиљну претњу по безбедност региона, но о хиљдама нисам ни помишљао обзиром на многоструко увећану опасност са каквом се још увек реално нисмо суочили.

Уколико се председница једне „суверене, независне и озбиљне“ државе позива на изворе из таблоида и спорне извештаје државне полиције (СИПА), које, узгред речено, министар безбедности Мектић назива кривотворинама, морамо се озбиљно забринути за будућност Хрватске. Са друге стране министар Драган Мектић тврди да Хрватска намерно настоји уништити предстојећу туристичку сезону у БиХ, што нас укупно наводи на помисао да је започео некакав политички ријалити шоу типа „Парови“ или „Фарма“.

Да би започети шоу добио на гледаности побринуо се бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић. Он је „озбиљно“ упозорио госпођу Грабар Китаровић да се мало више позабави проблемима сопствене државе. Очигледно је ту алудирао на појаву ширења нео-усташтва.

Спорна и неспорна фотографија Алије Изетбеговића

Сад, колико је управо Бакир Изетбеговић позван да било кога прозива за усташтво и нео-усташтво? Безброј пута је изјавио како доследно следи политику свог оца Алије, шта ваљда укључује и његову младалачку политичку индоктринацију унутар Младих Муслимана и Ел-Хидаје. Кратко ћу подсетити како је лично Химлер код Хитлера промовисао покрет Ел-Хидаје и његову „омладинску секцију“ Млади Муслимани као извориште регрутовања СС Ханџар дивизије.

Како је овде ипак реч о „Паровима“ (ријалити) незаобилазно се јавља Бакиров „пар“ Милорад Додик, који децидно тврди како је Алија Изетбеговић био активан припадник СС Ханџара, шта опет Изетбеговић Сениор годинама негира.Чудно, Бакир још увек није најавио тужбу за клевету против Додика. Муљатор је и Бакир, па тако безобзирно лаже како се његов отац пред крај рата придружио партизанима. То што је Алија Изетбеговић поратно позван на одслужење војног рока у тада већ формираној ЈНА не може се подвести под партизанство, а Бакир не може побећи од чињенице да му је отац ухапшен током одслужења војног рока због непријатељске субверзивне делатности.

Како год, објављујем и спорну фотографију Алије Изетбеговића у униформи Ханџар дивизије и неспорну фотографију начињену приликом хапшења (обе настале у две-три године размака), па нека се сличностима баве Додик и Бакир Изетбеговић.

На крају, шта рећи? Овај политички „талк шоу“ свакодневно добија нове и нове заврзламе, којима интригира публику на чак регионалном нивоу. Тако, нпр. у комплексу јасеновачких логора постављају плочу са натписом „За дом спремни“, а госпођа Колинда дубровачкој деци дели Пионирове чоколадице. Сада се извињава „нацији“ и обећава хрватске чоколадице – са окусом „неовисности“! Какогод, видим да се спрема шоу незапамћене гледаности, можда чак раван ономе од пре две деценије.


Извор: Блог Борислава Радовановића

Оставите коментар

Оставите коментар на Колинда и Бакир, усташе и џихадисти!

* Обавезна поља