lazanski 02Америка више нема војну супериорност у водама западног Пацифика. Овим простором од сада влада Кина. То је показала војна парада у Пекингу поводом 70 година од победе и завршетка Другог светског рата. Манифестација је била заиста величанствена – и по војничком држању кинеских војника и по новитетима војне технике. Кинези су показали савршену увежбаност парадних ешалона, сјајну синхронизацију војничког поздрава и ставили све западне аналитичаре пред велике дилеме око ракетних програма Пекинга.

Наиме, у делу параде који је све војне посматраче највише и занимао прошле су кинеске ракете интерконтиненталног, повећаног средњег, средњег и кратког домета како копненог, тако и морнаричког базирања. Проблем у разврставању и класификовању заправо је немогуће решити визуелним путем, посебно не преко ТВ слике.

Дакле, прошле су интерконтиненталне ракете ДФ-15Б, а кинеска војска има четири бригаде са ракетама ДФ-15, али кратког домета, што значи да су на ту ракету додали нове степене да би је претворили у интерконтиненталну ДФ-15Б. Иза тих ракета прошли су и први пут јавности представљени пројектили средњег домета ДФ-16 (ЦСС-11), али није познато која кинеска јединица сада располаже тим ракетама, па онда ракете ДФ-21Д (ЦСС-5), односно пројектили суперсоничне брзине намењени и за ударе по великим површинским бродовима. У ракетном ешалону наступиле су први пут и ракете ДФ-26, ДФ-10А, интерконтиненталне ракете ДФ-31А (ЦСС-10, модел 2) и интерконтинентални пројектили ДФ-5Б, па подморничке тактичке ракете YЈ које испаљују нуклеарне подморнице класе „хан”.

Ракетни ешалон параде у Пекингу показао је сву разноврсност кинеског наоружања на тактичком и стратегијском нивоу. Ракете са кинеским нуклеарним бојевим главама могу сада да досегну било који циљ на простору САД, било лансирањем са копна, било из нуклеарних подморница. Ешалон ПВО био је представљен од самоходних топова 35 и 37 мм, до ракета ХQ-9, кинеска верзија С-300, „тор”, па до ХQ-6 и ХQ-12 (на лансеру по две ракете). Прошла је и кинеска модернизована верзија старог француског „кротала”.

Кинески тенкови на паради показали су западни дизајн, нешто између немачког „леопарда” и америчког „абрамса”. Имају у основни упресован активно-реактивни оклоп. Борбена возила пешадије су амфибијских способности и са топовима калибра већим од 76 мм, десантна возила падобранаца врло су модерна, самохотке од 155 мм више личе на америчке него на руску самохотку МСТА. Борбена возила, точкаши 8X8 први пут представљени имају топ од 100 или од 105 мм.

kina-rakete 2

Радари на камионима били су сви тродимензионални, неки од радара и са фазираном решетком, што је технолошки врх. Кинези су први пут показали и своју верзију америчких беспилотних летелица, „глобал хока” и наоружаног „предатора”. Лепе и јефтиније копије. Пролетела су и два типа „авакса”, један класични са радарским тањиром на крову авиона, што је руска или америчка шема, и други са електронском гредом на крову, што је шведска шема, а 1990. године требало је да буде решење и за Југословенско ратно ваздухопловство.

Борбени јуришни хеликоптери западног су дизајна, нешто између „апача” и „тигра”, пролетели су и танкери који су горивом пунили најмодерније кинеске ловце. Први пут је јавности представљен и морнарички ловац-бомбардер Ј-15 са куком за спуштање на носаче авиона. Кина тренутно има један оперативно способан носач авиона, „Љаонинг”, иначе бивши совјетски носач авиона, а још један кинеског типа, вероватно нуклеарни, у изградњи је.

Збигњев Бжежински је још пре десет година изјавио да је Пацифик подручје будућег најбржег економског развоја и да му вероватно зато припадају и сви могући будући конфликти. Кинези су парадом у Пекингу показали да су поруку на време схватили.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Лазански – Кинеске ракете и даље тајна за Запад

* Обавезна поља