miroslav_lazanski-300x207Ко год да је мислио да се Срби и Бошњаци у БиХ не могу никако да сложе, сада се преварио. Деда Мраз нам је за нову 2015. годину донео и најновији територијални спор у Европи, спор између БиХ и Црне Горе око малог комада земље на улазу у Бококоторски залив.

Тај стратешки комад земље носи име Суторина и стиснут је негде између Превлаке, која је хрватска територија, и општине Херцег Нови, којој сада и припада. На том простору живи, истина према попису из 2003. године, 607 становника који се већински изјашњавају као Срби.

Некада је Суторина катастарски улазила у састав среза Требиње, али је 1947. године друг Ђуро Пуцар-Стари у име БиХ својом вољом и без икаквог државног документа предао Суторину Црној Гори, односно друг Ђуро Пуцар Стари је наредио срезу Требиње да се катастарске књиге Суторине предају другу Блажу Јовановићу, који је књиге преузео у име Црне Горе. Има и оних који кажу да је Суторина само замењена за подручје Ловиште на Сутјесци.

Ипак, друг Ђуро Пуцар Стари је ушао у историју, као први човек на југословенским просторима који је тихо, скоро тајно и свакако подмукло променио aвнојевске границе наше миле отаџине. Тако га сада у Сарајеву оптужују и Бошњаци и Срби, само Хрвати мудро ћуте.

Сходно том историјском чину Руси сада не треба превише да се љуте на друга Никиту Хрушчова, који је такође самостално и без икакве државне одлуке предао 1954. године Крим Украјини.

Јер, друг Ђуро Пуцар Стари је то исто са Суторином урадио седам година пре друга Никите, мора да су ишли у исту школу и на време схватили да онај ко држи Крим држи цело Црно море, а онај ко држи Суторину држи улаз у Боку и целу Боку, а ко држи целу Боку држи и Отрант, а ко држи Отрант држи и цело Средоземно море, а ко држи Средоземно море држи и Суецки канал.

А ко држи Суецки канал држи и нафту, односно танкере с нафтом. Само не знам шта сада да држе када је цена нафте тако бедно пала…

Да, и друг Блажо Јовановић је због Суторине ушао у историју, додуше он је касније ушао у историју још једном, али тада по једном венцу. Који, истина, има везе са „Горским вијенцем”.

Јер када су делегације свих југословенских социјалистичких република полагале венац на новом маузолеју Његоша на Ловћену, на венцу, који је у име Црне Горе положио друг Блажо Јовановић, писало је: „Његошу од Блажа”.

sutorina

Тој примопредаји катастарских књига стратешки важног места Суторина претходило је испитивање мишљења грађана дотичног места коме они желе да припадну, а тај је задатак у име ЦК СК БиХ добио друг Владо Шегрт, народни херој, иначе ратни командант 10. херцеговачке дивизије и чувени бацач бомби на италијанске тенкове у том крају.

Не знам како је испитивање народне воље обавио друг Шегрт, на који начин, да ли је ишао од куће до куће, онако демократски, или је друг Ђуро све већ унапред средио са другом Блажом. Па није ни било потребно куповати гласове грађана.

Мислим, ових у Суторини. А како и да купујете гласове, шта да им дате, кило шеђера у коцки и литар уља? Тада је наш народ био поносан, а уосталом евро још није ни постојао.

У Сарајеву сада тврде да су још 2006. године тражили покретање поступка међународне арбитраже по питању Суторине. Последња седница Председништва БиХ говори о поступку за преговоре ради закључивања уговора о државној граници између БиХ и Црне Горе.

Професор Факултета политичких наука у Сарајеву господин Суад Куртчехајић каже „да би коначна предаја места Суторине Црној Гори била велеиздаја”. Донедавни српски члан Председништва БиХ господин Небојша Радмановић рекао је „да поступак око утврђивања границе са Црном Гором мора бити рађен испочетка, иако је гранична линија на терену утврђена”.

Чему онда све испочетка? Професор Куртчехајић се позива на Берлински конгрес из 1878. године и тврди да је још тада био утврђен излазак БиХ на море код Неума и код Суторине, да је код стварања авнојевске Југославије БиХ имала најјасније границе и то оне утврђене Берлинским конгресом и да је председништво АВНОЈ-а на седници од 24. фебруара 1945. године донело одлуку да се у БиХ успоставе границе утврђене на Берлинском конгресу.

Blažo_JovanovićПрофесор Куртчехајић каже да за своје тврдње има доказе, да се ти докази о границама БиХ налазе у Бечу. Политички кругови у Сарајеву очекују по том питању сарадњу с Бечом, очекује се и да аустријски министар спољних послова Себастијан Курц помогне професору Куртчехајуићу око Суторине.

Неки кругови предлажу да Суторина добије статус дистрикта, као Брчко. Црна Гора све то одбија и сматра да је питање Суторине решено, односно да је то место одавно у Црној Гори. Испада да је друг Блажо правилно написао на венцу великом владици: „Његошу од Блажа”.

А авнојевске границе? Без авнојевске Југославије нема ни авнојевских граница. Бар не свуда, биће тога још…


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Лазански – Његошу од Блажа

* Обавезна поља