Boris-Aleksic 1Европа има стратешки значај за одржавање америчког хегемонизма и његово ширење у друге делове света. Користећи стравичне последице Другог светског рата и огромне жртве свог највећег геополитичког конкурената Русије, као и слабљење Немачке, САД су овладале већим делом Старог континента. У настојању да Европу и даље држи под контролом Вашингтон је недавно испровоцирао хаос у Украјини са јасним циљевима међу којима су неки од најважнијих изазивање економског рата између ЕУ и Русије и јачање улоге НАТО-а. Стручњаци из САД зато саветују ЕУ да се одрекне увоза руског гаса. Да би обезбедио потребне енергенте Брисел треба да користи америчку технологију у експлоатацији гаса из шкриљаца која је опасна по животну средину. Међутим ови предлози Сједињених држава могу да доведу до тога да извори пијаће воде у Европи буду затровани и падну у руке америчких компанија што ће изазвати економску катастрофу на Старом континенту.

О стратешком значају Европе у америчкој пројекцији моћи говорили су највиши официри Војске САД. Генерал Филип Бридлав командант НАТО снага у Европи изјавио је да Стари континент остаје суштински важан за доминацију САД и пројекцију њене војне моћи широм света. „Европа је од изузетног значајна за Сједињене државе. Наши односи и поверење које имамо у Европи нам омогућавају да одавде усмеримо своју моћ према Африци и Блиском Истоку, што је кључно за будућност“ изјавио је Бридлав и додао да се НАТО помера на нови положај јачајући своје присуство на Старом континенту након завршетка операције у Авганистану.[1] Србија има посебно место у овој стратегији. Шеф Канцеларије НАТО у Србији бригадни генерал Орнело Барон изјавио је да је Србија важна за балканске земље и Европу и да ће играти важну улогу у Европи у блиској будућности.Барон је на стручном скупу под називом „Србија у Новом веку и осврт на први број часописа Нови век“ указао на значајан положај Србије у средини између источне и западне цивилизације. Ако повучете круг око Београда од 300 километара, видећете да сви главни путеви са Балкана стижу до Београда. На Балкану сви путеви воде кроз Београд. На два сата вожње од Београда налази се већина балканских престоница“, подсетио је Барон.[2] Да би обезбедио своју „пројекцију моћи“ из Европе према другим деловима света Вашингтон примењује различите пројекте који Стари континент чине слабим и зависним. Као најважнији задатак јавља се стално изазивање сукоба између ЕУ и Русије на свим пољима.

Пољски председник Доналд Туск недавно је изјавио да зависност Немачке од руског гаса представља претњу по суверенитет Европе. Истина је потпуно другачија. Руски енергенти већ деценијама обезбеђују развој и благостање на Старом континенту. Чак и у време хладног рата и најжешћег сукоба са Западом, Москва није кршила своје уговорне обавезе у испоруци гаса. Ипак Тускове речи су потпуно усклађене са стратегијом САД које је усмерена против Европе, а тиме и против Русије. Стручњаци утицајног Савета за спољне односе САД (CFR) сматрају да није прихватљиво да Брисел скоро 30 процената својих потреба за природним гасом подмирује увозом из Русије. По њима ЕУ мора да обезбеди енергенте на други начин чиме ће нанети економску штету Русији. Међутим, иако су у Вашингтону најавили револуцију у експлоатацији енергената из шкриљаца преко које ће САД од увозника природног гаса постати један од највећих извозника овог енергента, у CFR сматрају да се извоз гаса у Европу, Вашингтону не исплати. Када се урачуна цена превоза руски гас ће и даље бити јефтинији. Због тога они препоручују да европске земље уз помоћ америчких компанија експлоатишу сопствене резерве шкриљаца.[3] Метод добијања гаса из шкриљаца подразумева „ломљење“ гасоносних слојева посебном течношћу која садржи отровне супстанце веома опасне по људе и природу. Уколико прихвати овај вид експлоатације Стари континент ће имати озбиљне последице. Научне студије показују да „ломљење“ тла и хоризонтално бушење приликом експлоатације гаса из шкриљаца изазивају канцер и друге тешке болести. Токсиколози су тек испитали трећину од 900 хемикалија које се користе и стварају у овом процесу. Оне загађују земљиште, ваздух и прородне резервоаре пијаће воде. Неке од њих доводе до обољења бубрега, нервног система и тровања крви. Мерења у деловима Колорада у којима се користи ова технологија показују да је загађеност ваздуха повећана девет пута. У Њујорку је двадесетак ученика оболело од хемикалија које су ослобођене у ваздух приликом „ломљења“ тла.[4] Независна студија је 2012. године указала да је у Тексасу количина метана у пијаћој води повећана неколико пута чиме је угрожено здравље становништва.[5] Стручњаци Универзитета Мисури су у својој научној анализи упозорили да технологија „ломљења“ тла може да доведе до последица по здравље људи и то поремећаја у раду хормона, неплодности код жена, нервних болести, обољења коже, канцера и других последица.[6]

nasa

Међутим како би олакшали примену ове технологије у Европи САД покушавају да натерају чланице ЕУ да приватизују своја рудна богатства. За разлику од Сједињених држава где је рудно благо приватизовано у европским државама оно се сматра јавним добром. Амерички предлози обухватају и изворе пијаће воде који се по правилу загађују приликом „ломљења“ тла. На овај начин америчка технологија добијања природног гаса из шкриљаца постаје метод за контролу воде – најважнијег ресурса 21. века. Треба се подсетити да је НАТО приликом агресије на СРЈ ни мало случајно бомбардовао осиромашеним уранијумом важно европско чвориште здраве пијаће воде које се налазе на Косову и Метохији. Ко у 21. веку буде контролисао воду – контролисаће свет! Питер Брабек Летмат (Peter Brabeck-Letmathe) председник Извршног одбора мултинационалне компаније Нестле сматра да не треба прихватити предлоге удружења грађана широм света која траже да се здрава пијаћа вода прогласи јавним добром и обезбеди сваком људском бићу на планети. Он сматра да пијаћој води треба одредити цену па ко буде имао новца за њу моћи ће и да је пије. Независни стручњаци сматрају да највеће приватне корпорације на Западу већ увелико стављају под контролу изворе пијаће воде.[7] Примера ради у Србији је нова власт најавила значајне пројекте са RWE мултинационалном компанијом у којој удео поред Немачке имају САД и Британија. RWE учествује у глобалном програму контроле здраве пијаће воде, а њени пројекти приватизације водовода и експлоатације воде остављају народе широм планете жедне и гладне. Чак су и грађани САД протествовали против приватизације водовода од стране RWE, јер је ова компанија неколико пута повећала цену воде што угрожава опстанак становника.[8]

Последице примене америчке технологије „ломљења“ тла по животну средину су посебно значајне данас када је свет суочен са највећом до сада забележеном кризом снабдевања водом. УН су упозориле да ће средином 21. века чак седам милијарди људи бити угрожено недостатком воде. Најцрње прогнозе, износи Кевин Воткинс, директор канцеларије Програма УН за развој, предвиђају ратове за залихе пијаће воде.Осим смањења количине расположиве воде, свету прети и опасност од дугорочног загађења постојећих резерви.[9] Употреба америчке технологије „ломљења“ тла ће без икакве сумње затровати изворе воде у Европи на дужи временски период. Она ће угрозити здравље становништва, довести до смањења популације и одумирања биљног и животињског света. Овакав сценарио може само да одговара малтузијанцима који теже смањењу броја људи на планети. Он одговара и САД јер ће им омогућити да контролишу ЕУ, њене енергенте и изворе воде.

Предлози стратега из Вашингтона су сигуран пут у пропаст Европе. Амерички рат против Русије је и рат против Европе. Уколико добро размисле у Бриселу схватиће да сарадња са Русијом нема алтернативу. Редовно снабдевање енергентима које гарантује и обезбеђује Москва већ деценијама јесу једина шанса за нормалан развој, напредак и благостање Старог континента. Зато руководства европских земаља требају да унапреде сарадњу са Русијом која је део Европе и дели њену судбину за разлику од САД које су далеко и за које је Брисел значајан само као степеник на путу ка Русији.

___________________________________

[1]http://voiceofrussia.com/news/2013_10_30/Europe-a-proxy-for-projecting-US-force-General-Breedlove-0837/

[2]http://www.rtv.rs/sr_ci/politika/baron-na-balkanu-svi-putevi-vode-kroz-beograd_338748.html

[3]http://www.cfr.org/russian-federation/hot-air-american-gas-not-scare-putin/p32657

[4]http://rt.com/shows/the-truthseeker/climate-change-sink-ny-209/

[5]http://rt.com/usa/epa-energy-fracking-investigation-545/

[6]http://rt.com/usa/fracking-study-edc-endocrinology-391/

[7]http://www.youtube.com/watch?v=fDChQOhHXbA

[8]http://www.alternet.org/story/58589/a_big_win_against_corporate_control_of_water

[9]http://www.vma.mod.gov.rs/sr/lekarski-saveti/voda-na-planeti-zemlji#.UzauSa2kHp4


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на „Ломљење“ Европе

* Обавезна поља