„Не стидим се да кажем да сам се променио. Само се магарци не мењају. Поносан сам да то сваког дана показујем и да ми грађани верују.“

(Изјава председника Србије, „Блиц“ од 31.07.2017. године)

(примедба аутора текста: стара кинеска пословица каже:“Ако човек не мења мишљење, или је веома мудар, или је велика будала“!)

„Ја сам за Александра Вучића 2009. или 2010. године рекао да је курир између Јоце Амстердама и Цанета Жапца. И направио сам катастрофалну политичку грешку зато што сам говорио ствари за које сам знао да нису истините, али сам просто мислио да је моја морална обавеза да то кажем због човека који се у том тренутку налазио у Хашком трибуналу. Из ове перспективе ја сам, да извину ваши гледаоци, испао магарац, испао сам највећа политичка будала. Да ми је ова памет, то никад не бих урадио.“

(Александар Мартиновић, шеф посланичке групе СНС-а у Скупштини Србије, „Прессинг“ на ТВ N1, 10. август 2016. године.)

Александар Мартиновић: „Видим да се већ данима води дебата која би требало да послужи као аргументација против ових закона, а на тему тога што наводно СНС купује гласове и због тога побеђује на изборима. Желим да кажем само неколико реченица на ту тему, пошто сам са колегама који о томе говоре био у истој странци (примедба аутора: СРС) до 2012. године.

Немања Шаровић, посланик СРС је у том тренутку добацио и скупштинске клупе и упитао Александра Мартиновића: „Кад си схватио да си шта?“Александар Мартиновић је одговорио на то: „Да, господине Шаровићу, кад сам схватио да сам магарац. Имам ја храбрости то да кажем. Имам ја храбрости то да кажем, али није сада то битно.“

Део „жустре дебате“ између Александра Мартиновића, шефа посланичког клуба СНС-а и Немање Шаровића, посланика СРС-а, Осма седница Другог редовног заседања Скупштине Србије одржане 09. 12.2019. године.

Магарац више може да порекне него филозоф да докаже.

Ко магарцу пере уши, губи и труд и сапун.

Многи су се родили као људи, а умрли као магарци.

старе латинске изреке

„Магарац у злату наочитији је од оседлана коња“.

Сервантес, из „Дон Кихота“

Статистика каже да свету има укупно око 40 милиона магараца. У Србији, по подацима са задњег пописа из 2012. године је живело свега 1618 магараца!

(примедба аутора: а онда су срећом дошли на власт „напредњаци“!)

Пошто ова двојица данас истакнутих функционера Српске Напредне Странке (Александар Вучић и Александар Мартиновић), а не тако давно, и истакнутих функционера Српске Радикалне Странке, на истоветан начин „правдају“ своје политичке „ране радове“ (правдају се као глумице кад има нађу „порнографију“ из ране младости и са почетка каријере), као време у коме су они били обични „магарци“ (а изрека каже: „Магарац магарца чешка“, а и једна посебно интересантна за положај Александра Мартиновића која каже: „Магарац пева због господара“!), одмах су ме подсетили на једно књижевно дело мог детињства, под називом „Магареће године“.

„Магареће године“ су назив романа Бранка Ћопића из 1960. године, у коме он описује „одрастање између детињства и зрелог доба, али се у делу може пронаћи сваки млад човек који одраста у безбрижним временима и чије су године обележене ђачким проблемима и пубертетским немирима„. Сам наслов романа „Магареће године“ се односи баш на те „немирне године обележене маштањима, несташлуцима и првим љубавима„. Иначе, ово дело се убраја у лектору за шести разред основне школе.

Па зар нису „радикалске“ године ове двојице, биле баш то „безбрижно време“, у коме су одрастали, и били склони „пубертетским немирима, маштањима (граница Карлобаг, Огулин, Карловац, Вировитица) и несташлуцима“, који су се испољавали „жестоким“ изјавама и разним будалаштинама (на пример када Вучић донесе у скупштину сашивено робијашко одело за Динкића, његовог садашњег најважнијег саветника за арапске земље), којих се сада стиде (као), и објашњавају их својом магарећом фазом – „магарећим годинама“! Додуше, сада ми се чини, да из те фазе „магарећих година“, ушли директно у фазу организовања страних инвестиција – на „Магарећим ливадама“! За оне који су заборавили: то је једна од епизода из серијала „Беле лађе“, када господин Шојић покреће велику лажну „страну инвестицију“, у свом родно крају, под „маском“ изградње „велике фабрике“, „где ће и све запосли“, а на локацији, какве ли случајности – „Магареће ливаде“!

Александар Вучић и Александар Мартиновић – Илустрација, Фото: Лого Стефан Јокић

Дакле, они нам, на сасвим јасан и недвосмислен начин, и без икакве гриже савести, шаљу данас поруку, да су током свог политичког рада у СРС-у, били обични „магарци“. Том својом, само на први поглед „духовитошћу“, па чак и „назови искреношћу“, они сматрају да су довољно рекли, и тиме „затворили“ то своје „животно и политичко“ поглавље, којим се данас баш и не поносе! То, што су се данас искрено ти самопрокламовани „магарци“, налазили некада на самом врху једне политичке странке, која је имала око трећину гласова грађана Србије (преко милиони људи), њима није важно. Није им ни важно, колико су као „магарци“, лоше и зло утицали на политичку сцену Србије скоро 15. дугих година! Стара афричка пословица каже: „Више вреди армија магараца, коју предводи лав, од армије лавова коју предводи магарац“! А они су, бар тако кажу данас, тада били „магарци“, а ја се потпуно слажем са том њиховом оценом, и додајем, да су ти „магарци“ предводили „армију“ лавова“, коју су потпуно уништили! Да је то заиста била моћна политичка партија, говори и чињеница, да су се у њено уништавање директно умешале и обавештајне службе моћних западних земаља, и то уз издајничко „саслуживање“ руководства тадашње Демократске Странке, и учешће Томислава Николића и Александра Вучића!

Данас ти некадашњи радикалски „магарци“, себе доживљавају више као „лавове“, очигледно се налазећи на челу једне другачије „политичке армије – сада напредњачке“! Док су у оној „радикалској“ политичкој армији, већину њених припадника чинили искрени патриоте и родољуби, без обзира на своју класну припадност (било их је од радника, преко сељака, од сиротиње до богаташа), али и без обзира на образовање (истини за вољу, имали су тадашњи „радикали“ заиста велики број врхунских интелектуалаца разних фела, па све до академика и познатих професора факултета!), данашњу „напредњачку“ армију, у огромној већини чине, да извинете на изразу, „магарци“, али скоро, па прави правцати! Колико таква „напредњачка“ магарећа армија вреди, чак и да су ова двојица заиста „од магарца постали лавови“, сада вам је јасно! Свакоме је јасно, да чак ни прави „магарци“ не би могли да направе оволико грешака и будалаштина, колико их праве ови првокласни „напредни“ магарци, чије пригушене и далеке одјеке „њакања“ слушамо последњих неколико месеци, у виду њиховог учешћа у разноразним „будалаштинама“ и аферама!

На страну то, што сам ја више склон, да верујем у стару народну изреку, која каже: „Једном магарац, увек магарац“!

Да је моја претпоставка тачна, доказује и однедавно јавно доступан снимак са састанка Општинског одбора СНС Чукарица, који је водио Раде Петровић, онај исти господин, који је на позицији председника Управног одбора Агенције за осигурање и финансирање извоза, одобравао и додељивао милионске кредите (у еврима!) фарми „Јовањица“ (афера производње марихуане), оној истој фирми, против које је пре тога, Министарство пољопривреде (и то сасвим по закону и оправдано!), поднело пријаву и предузело казнене мере, јер је открило, да је иста покушала да противзаконито „шверцује киви“!

Начин на који се овај поменути функционер СНС „опходи према свом чланству“ (члановима СНС-а), јасно указује да их све сматра за обичне „магарце“ којима се може управљати и владати, само тако, што се мора све време држати батина високо подигнута изнад њихових леђа (казна за не учествовање у прикупљању „капиларних гласова“ и осталим „страначким активностима“ – то јест „митинзима), нудећи им у исто време и „мршаву“ шаргарепицу , а која се увек може одузети, ако нису послушни. Што би наш народ рекао, „Не липши магарче до зелене траве“, али и „Магарца не зову на свадбу да једе и пије, већ воду да носи“, али никада не заборавите и ову: „Магарац је магарац, макар и под златним седлом“!

Након преслушавања овог снимка, могу само дати један савет, широком чланству, које СНС сматра „својим магарцима“ (по опхођењу са њима!): Драги моји, притајите се, слушајте, извршавајте све што вам кажу, ако треба и „њачите“, и чекајте својих 5 минута, када ћете ви њих „намагарчити“, и за направити их „магарцима“, а вас у потпуности ослободити даљег „магарчења“! Кад будете гласали, заокружите било кога, осим „ваших и жутих и жутима сродних магарчина“! Ако вам дају већ заокружен гласачки листић (или вам траже да га сликате), а ви га благо мени, макар учините неважећим, додајући још једно заокруживање на њему! Намагарчите их слатко! И њачите док излазите са бирачког места!

Дневни лист „Блиц“ од 31.07.2017.

Но, морам вам се сада и ја искрено исповедити: закључио сам, да ако свуда око себе видим само магарце, врло је вероватно да сам и сам магарац! Истини за вољу, ево, и ја ћу јавно признати, да су ти силни магарци око мене, и на мене утицали, тако да сам и ја испао „магарац“! До те горке самоспознаје сам дошао, баш након њихових јавних признања да су били „магарци“! Схватио сам, да сам и сам испао „магарац“, и то само зато, јер сам и ја, њиховог „политичког оца“, Војислава Шешеља, дуго времена сматрао за „политичког лава“ српске политичке сцене! Тешим се само чињеницом, да је и Суд у Хагу (у коме иако седе белосветски плаћеници и продане душе, не може им се оспорити интелигенција и образовање), направио исти превид, као и ја! Наиме, и они су „тражили“ да им се испоручи Војислав Шешељ, очигледно га сматрајући (као и ја) за „политичког лава Србије“, чијом ће осудом, „уништити потпуно највећу патриотску политичку странку, а тиме и „највећу организовану армију лавова у Србији“! Временом су и сами увидели, да је он ипак само ординарни „политички магарац“, који им много више може користити, ако га пусте на слободу, и врате нама у Србију, да и даље, на свој „магарећи“ начин управља својом „странком“, и на тај начин је у потпуности и заувек уништи! Да је он заиста био „прави политички лав“ и вођа „армије лавова“, никада га суд у Хагу не би пустио! Ко би их у томе спречио да га осуде и задрже!?

Не постоји ниједан правдољубив човек у Србији, који није очекивао (макар у дну душе), да Војислав Шешељ након повратка у Србију, оживи своју „патриотску странку и армију лавова“ Србије! Признајем, да сам јавно, као прави магарац, у просторијама СРС у Краљеву, потписао петицију за његово пуштање из Хага! Признајем, да сам, као прави магарац, и написао један текст (линк: https://bit.ly/2SSIEIp ), у коме сам осуђивао начин на који је он третиран у свим медијима, након повратка у Србију! Првих неколико месеци, након повратка у Србију, он заиста није имао приступа ниједној телевизији са националном фреквенцијом! И зато сам, као „прави магарац“, тражио да се исправи та неправда према њему! Наравно, врло брзо, Војислав Шешељ, је добио неограничени приступ свакој „напредњачкој и њакајућој“ телевизији, јер је са некадашњим младим „магарцима“ из своје странке, договорио, и урадио све супротно од оног што је огромна већина људи у Србији прижељкивала (да ојача странку), већ је урадио све супротно, и у потпуности уништио СРС доводећи је испод цензуса! Његова некадашња страначка армија „лавова“ је коначно разјурена за сва времена! И у СРС су сада, остали само они исти „магарци“, који се данас налазе, равноправно и у „напредној“ странци!

Да се не би припадници „жутих и жутици склоних“ политичких партија злурадо смејали овом мом писању о „напредним магарцима“, желим само да их подсетим, да су они толико обиловали у броју „магараца“, да данас имају безброј политичких странака, које све воде бивши чланови ДС-а, који би ту своју фазу активности, такође радо назвали временом када су „испали магарци“! То што то нису јавно изговорили, не значи да нису исти такви „магарци“, као и ова двојица указаних! Не постаје се магарац само јавним признањем, већ својим целокупним политичким деловањем.

Осим тога, морам овде да појасним, да целокупна популација правих природних магараца која данас насељава Европу, према данашњој науци, воде порекло од две независне и одвојене подврсте афричког дивљег магараца: једна је од Нубијски магарац, а друга Сомалијски магарац.

Овај Нубијски магарац је вероватно дошао у Европу преко Гибралтара, док је Сомалијски ушао у Европу преко Блиског Истока и Балкана. Мој допринос науци о магарцима (за коју сам експерт, исто као ни Ана Брнабић за економију и финансије, а то значи – никакав!) се огледа у мојој сопственој теорији и веровању, да ови наши „жути магарци“, највероватније воде порекло до оног Нубијског магарца, јер се он ипак преласком Гибралтара нашао одмах у Западној Европи, којој су „жути магарци“ и дана данас одано и „магарећи тврдоглаво“ склони! Према тој мојој необјављеној теорији, мишљења сам, и да су данашњи „напредни“ магарци, вероватно пореклом од Сомалијског магарца, који је у Србију ушао директно преко југа Балкана! Али без бриге молим: ове две подврсте магараца се без проблема међусобно размножавају и укрштају, и чак дају потомство, које је снажније од конституције оба родитеља! Кад укрстиш „жутог и напредног магарца“, то је рекао бих: „магарац и по“, или „магарац на куб“. Томе ни балван преко леђа нит шта може физички, нит му мења мишљење!

Утицај Вучићеве и Мартиновићеве мисли на развој и бројност популације природних магараца у Србији

Чини се, на крају крајева, да ипак само популација правих природних магараца има користи од овог Вучићевог и Мартиновићевог признања својих „магарећих година“. Начин на који је владајућа странка СНС, на челу са нашим мудрим вођом, покренула и спровела „кампању подизања јавне свести“ о овој деценијама запостављеној животињској врсти, спада у готово школске примере, како се то ради. Одмереним изјавама, са самог врха власти (председника државе), па преко неколико пута поновљеног, опскурног али храброг признања др Александра Мартиновића, „да је магарац“, цела јавност Србије се сетила ових, деценијама запостављених животиња. Сада, када је коначно скинута „стигма“ са имена ове животињске врсте, која је у јавности Србије вековима служила за увреду саговорника, њено значење је постало синоним, за нешто сасвим друго! Бити магарац је сада „ин“ и „модерно“ у Србији! Нико више у ословљавању саговорника са „магарче“ не види више увреду, већ комплимент! Искрено, до свега овога не би дошло, да се сам врх власти није укључио у ову кампању! Захваљујући овако мудрој и држатворној политици власти у Србији, ова животињска врста, чији је број деценијама био у опадању, ће сигурно доживети своје звездане тренутке. Да ли сам добро проценио или преценио значај ових изјава, само вас подсећам на наслов у „Блицу“ од 15.03.2019. године: Две нове фарме: Магарци опет популарни у Србији, а ево колико се исплати њихово узгајање“:

Данас се у Србији, више него икад до сада, у гласачком „стаду оваца“ (има изрека: „Ако овце хоће, нека их и магарац предводи“) траже истакнути „политички магарци“! И Председник Вучић је очигледно један од ретких људи из Србије, који зна дуго чувану тајну Етиопљана, која се код њих преносила са колено на колено, као народна изрека која гласи: Магарац је само онај, ко нема магарца“! Чујем да по налогу свог председника странке, „напредњаци“ плаћају сувим златом свакога, ко пристане, да за њихове потребе прихвати улогу „правог политичког магарца“ и одигра улогу коју су му наменили! Мале политичке странке, на чијим се челима налазе „магареће громаде“, то јест људи, који ће својим данашњим политичким деловањем, са великом сигурношћу, у будућим временима, довести себе у ситуацију „а ла Мартиновић“, и жестоко се одрицати свог данашњег политичког рада, као времена када су радећи оно што им каже Вучић, „испали прави магарци“! Што је најгоре, такве странке, „огрнуте или одором патриотизма и родољубља или одором бриге за човека и социјалну правду“, без проблема привлаче све „наивне и не мислеће људе“, који ће обавити свој задатак, и потрошити улудо свој једино оружје које имају у демократији – а то је њихов глас! Поента је да он заврши у празно, далеко иза мете, не погађајући никога ко нас је довео у ову ситуацију! Има и друга варијанта: ви гласате за ове новоформиране политичке партије „под неком од одора“, зато што сте против СНС-а, а они после уђу са њима у коалицију, и тако им ви још и поклоните свој глас!

Поред тога, „напредњаци“ нуде и појединцима, који се охрабре да буду „магарци“, и корисни СНС-у, велике погодности и користи! У Србији се данас тражи „магарац“ више, само да се ништа не промени, и не угрози позиција ових „самопроглашених бивших магараца“! Ако хоћеш да будеш „Вучићев магарац“, добијаш обезбеђену једну ливаду где можеш пасти бесплатно и ништа да не радиш, док год је он на власти! За разлику од чувеног „Буридановог магарца између две ливаде“ (који је угинуо од глади јер није могао да се одлучи у коју ливаду да уђе и пасе), ниједан „Вучићев магарац“ нема никакву дилему! Та ливада је читава Србија! Не даје он за испашу своју ливаду у Јајинцима – то чува Анђелко и мотком растерује комшијску стоку и кокошке! За сваког правог „магарца“ ово је врхунска понуда – али за слободног и мислећег човек – то је највеће могуће понижење! Срећом за Вучића, Србија данас има много више потенцијалних „магараца“ – а врло мало мислећих људи!

Порука за Ђиласа и све „жуте магарце“,у Ђиласовом „магарећем стаду“!

Господине Ђилас: ако вам је већ толико стало да „спасите“ Србију од Вучића и његових „магараца“, зашто за то не употребите и свој новац, који несумњиво имате! Искрено речено – нисте се поштено ознојили док сте га зарађивали! А нисте ништа ни рескирали, поготову не неки сопствени новац, јер га нисте ни имали! Вучић и његови „магарци“ стално помињу да сте „украли 619 милиона евра“, али пошто добро сви знамо колико су „радикалско-напредњачки“ магарци склони лагању, претпоставимо да имате, на некој „гомилици“ макар неку цркавицу од 100 милиона евра!

Господине Ђилас, ако већ толико волите Србију и борите се да је спасите из „Вучићеве криминалне хоботнице“, зашто једноставно не обећате јавно исплату од 100 евра свакоме грађанину Србије, који гласа за вас: Рачуница је проста: за 100 милиона, можете да купите 1 милион гласова! А то је већ 25% гласова!

Покренућете и једну много добру ствар господине Ђилас, јер ће онда „напредњаци“ морати да ваде „лову“ коју су успели да отму за ових 7 година, па ће можда они обећавати 200 или 500 евра за глас! А то ће свакако много значити овој свеопштој сиротињи у Србији – верујте ми – неким људима више ће користити ваших 100 евра – него што вама значи 100 милиона евра! Зашто не би сте ушли у историју Србије, као човек који је оживело коначно и то последње неслободно тржиште у Србији – „политичко тржиште“, које заслужује да се ишчупа из канџи политичара „магараца и њакача“, преда коначно широким народним масама! Без обзира како прођете на зборима, када изгубите сву своју лову, и постанете једнаки сиротом народу, ја вам гарантујем својим животом, да ће вам сви веровати, и да вам више нико никада неће тражити лову за глас, а следеће изборе ћете добити убедљиво! Док будете мислили о мом савету господине Ђилас, не заборавите једну стару изреку: „Онај који је био магарац пре него што се обогатио, магарац је остао“.

И за крај, порука свим сиротим „магарцима“ Србије (са гласачким правом): „Магарац не уме да плива, све док му вода у уши не уђе“! Мислим да ће до ових наредних избора у Србији, отприлике свим „магарцима“ вода бити далеко изнад ушима – па запливајте онда!

„Ако неко чини само оно што се њега тражи, он је роб. Ако чини више од онога што се од њега тражи, он је слободан човек.“, каже стара кинеска пословица. Нека вас води стара изрека: „Не знам шта ћу бити, али знам да нећу бити магарац“! Па будите слободи, и урадите више – моја „магарећа браћо“ Србије!


Извор: НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на „Магареће године“ као фаза у сазревању радикала у СНС

* Обавезна поља