Заменик помоћника државног секретара за Европу и Евроазију Хојт Ји пре пар недеља је посетио Скопље и успешно „убедио“ македонског председника Ђорђа Иванова да проамеричком опозиционару и лидеру СДСМ Зорану Заеву повери мандат за формирање нове владе.

Теоретски, ово је требало да оконча двоипогодишњу политичку кризу у земљи. Управо тако су униполарни медији представили ову вест. Међутим, реалност је таква да ова одлука егзистенцијално угрожава Републику Македонију, јер једина ствар која спречава будућу „федерализацију“ Македоније и коначну поделу између албанских и бугарских комшија јесте потписано обећање осуђеног (али помилованог) Заева, који се обавезао да неће следити злогласну Тиранску платформу.

Овај низ друштвено-политичких захтева је буквално написан у суседној престоници Тирани након децембарских парламентарних избора у Македонији и суштински представља схематски план за „федерализацију“ (унутрашњу поделу) земље на албански и македонски пол. Тиранска платформа је постала политички програм свих албанских опозиционих партија у Македонији, који је Заев прихватио како би придобио њихову подршку и на тај начин надиграо ривала Николу Груевског из владајуће ВМРО-ДПМНЕ у настојању да формира владу.

Након вишемесечне политичке пат-позиције, СДСМ је и без повереног мандата једнострано почео да се понаша као да је владајућа партија и покушао да постави бившег албанског шовинисту Талата Џаферија на позицију председника скупштине, у чему их је спречила гомила македонских патриота која је провалила у зграду како би спречила овај илегални акт.

Нажалост, њихова херојска акција на крају се испоставила узалудном будући да је влада на крају попустила под Јиовим притиском (за који се верује да је представљао мешавину личних и претњи хибридном ратом) и неочекивано признала илегалну церемонију и отпочела прогон свих који су учествовали у њеном прекиду.

Нема дипломатског начина да се каже оно што је очигледно – влада је издала своје грађане и због тога је угрожена будућност Македоније. Иако многи и даље ВМРО виде као „мање зло“, ипак га сада виде као „зло“ због кукавичке капитулације пред америчким притисцима.

Иако након овог што се догодило у Македонији више не постоји ниједна истински патриотска партија, то не значи да земљи фали патриота. Стотине хиљада активиста грађанског друштва, који су прошлог месеца редовно протестовали у знак подршке њиховој вољеној јединственој Македонији, као и поплупарни новинари, попут Миленка Неделковског и Мирке Велиновске, у будућности би могли да формирају језгро новог промакедонског покрета.

То је од кључног значаја, будући да је широко уврежен став да ће Заев – као много пута досад – променити мишљење и поништити потписани споразум о избацивању Тиранске платформе из своје агенде премда можда неће отворено саопштити своје намере. Уосталом, он неће моћи да влада без подршке албанских опозиционих партија, које су му омогућиле да формира коалицију, па ће вероватно бити принуђен да чини свој део уступака из претходног „договора“ са њима да би обезбедио континуитет политичке подршке.

Сваки напредак у имплементацији Тиранске платформе ће бити окидач за брзо одвијајућу и готово неповратну серију догађаја која би врло лако могла да доведе до неминовне „федерализације“, а тиме и de facto интерне поделе Републике Македоније. Након тога би могло да уследи мноштво сценарија који би водили до формалне поделе земље између оснаженог западног и опортунистичког источног суседа, што би за последицу имало понављање сценарија из фашистичке ере, када су античку Македонију окупирали Хитлерови албански и бугарски савезници.

ПРОКСИ МОТИВАЦИЈЕ НОВОГ ХЛАДНОГ РАТА

Колико год трауматичан за македонске патриоте, овај сценарио из ноћних мора је застрашујуће вероватан због динамике која би била покренута у случају „федерализације“ њихове земље, која је део геостратешке игре моћи САД и њихових униполарних савезника, који желе да задрже контролни утицај у светлу руских и кинеских мегапројеката на Балкану који би требало да прођу кроз ову континенталну земљу. САД би тако биле у могућности да у Македонији спрече изградњу гасовода Балкански ток и брзу железницу као део пројекта балканског Пута свиле, или да пасивно допусте да ти пројекти буду изграђени зарад стицања уцењивачког потенцијала.

Тешко да ће се Русија и Кина осећати лагодно у ситуацији где њихове мегапројекте САД контролишу на такав начин, па би обе земље, уколико закључе да је подела Македоније неизбежна, могле потражити алтернативне правце. Кина би могла да Балкански пут свиле замени словенско-мађарским железничким коридором ка Централној и Источној Европи, који би можда и више одговарао Пекингу јер у потпуности заобилази балканска конфликтна подручја, а добро се уклапа и са оближњом Венецијом, која има функцију кинеске капије ка Немачкој и Западној Европи. Русија би, са своје стране, могла да почне преговоре са Бугарском о обнављању Јужног тока иако би ово малој Софији дало несразмено велики утицај над моћном Москвом у било каквим будућим разговорима.

Мултилатерални пројекти нису једина ствар која би могла бити реорганизована након „федералне“ поделе Македоније и вероватне дисолуције која би уследила, већ, након још једног – могуће и последњег – отварања Пандорине кутије територијалних подела и балканска геополитика у целини.

Брисање Македоније са мапе би само по себи довело до велике кризе на Балкану и у Европи, а у ширем оквиру би САД и Русија биле присиљене на конфронтацију. Ово није „теорија завере“ будући да се Тимоти Лес, бивши британски дипломата и припадник „дубоке државе“, још од прошле године јавно залаже да Запад прекроји балканске границе, а део његовог плана је нестанак Републике Македоније.

„Велика Албанија“, као растући геополитички зомби из фашистичке ере, прогутала би велики део Македоније и последично „формализовала“ своје експанизонистичке претензије на – од НАТО окупирану – српску провинцију Косово, а можда и друге делове Србије, Црне Горе, и Грчке, што би аутоматски убрзало остатак Лесовог пројекта који укључује демонтажу идентитетски крхке Босне и Херцеговине на три конститутивна дела. Стратешка позадина свега овога је то што Турска и заливске земље јачају утицај на балканске муслимане у Босни и Албанији, Русија јача меку моћ међу цивилизацијски сродним православцима, док САД остају регионални војни хегемон због своје друге по величини европске испоставе – базе Бондстил на окупираном Косову.

РАТ ПРОТИВ СРБА

Америчка позиција у срцу овог транснационалног регионалног конфликтног котла омогућава Пентагону да распирује варнице дестабилизације у правцу који одговара његовим ширим стратешким интересима, који се могу сумирати као уништење Србије. Не само што „Велика Албанија“ поред Косова представља претњу и другим српским регионима (нарочито Прешевској долини и Рашкој) који ће се додатно усијати ако геополитичка звер прогута Македонију, већ би и распад Босне могао довести до трећег етничког чишћења Срба од краја Хладног рата.

Не треба заборавити како је лета 1995. године у хрватским операцијама „Бљесак“ и „Олуја“ – иза којих је стајао НАТО – брутално протерано преко четврт милиона Срба који су вековима живели у такозваној Српској Крајини. Стога није незамисливо да хрватски „националисти / шовинисти“ (политички коректни термини европског жаргона за суштинске социокултурне и/или геополитичке наследнике усташа) из Загреба распад Босне доживе као другу историјску шансу за чишћење Срба из Републике Српске – као што су их очистили из Српске Крајине – и повратак границе Независне Државе Хрватске, коју су исцртали нацисти.

Поред тога, српска Аутономна Покрајина Војводина такође је потенцијална мета Велике Хрватске, коју подржавају Американци и за коју се може очекивати да никне из Лесовог прижељкиваног распада Босне. Премда је у овом случају претња више хибридне него конвенционалне природе, ипак је једнако опасна ако се има у виду црногорски преседан.

САД и њихова НВО армија успешно су одгајили довољно посебан регионално-политички идентитет црногорских Срба да 2006. привидно „верификују“ покрадени сепаратистички „референдум“ диктатора Мила Ђукановића, што је био први пут у историји да се српски народ „својевољно“ отцепи од своје домовине. Нешто слично се такође планира и за Војводину иако би то на крају могло да резултира унутрашњом поделом на „за“ и „против“ „идентитетског федерализма“, а не отвореним формирањем сепаратистичке државе.

Тенденција постмодерних хибридних ратова је да инклузивне идентитете атомизују на ексклузивне подкомпоненте, што би у овом случају водило ка даљој регионалној фрагментацији јединственог историјско-цивилизацијског српског простора на лабави савез региоцентричних државица заснован на „федералном“ уставу.

Ово је последња фаза Рата против Срба, као неодвојивог дела Рата против Русије, који се уклапа у континуитет немилосрдних хибридних конфликата којима су у постхладноратовском периоду нападнуте јужно-словенске земље.

Рат против Срба већ је довео до етничког чишћења Српске Крајине на територији данашње Хрватске, њиховог статуса грађана другог реда у Босни, идентитетске трансформације половине становника из Срба у „Црногорце“ у данас независној црногорској приобалној држави, паклене НАТО окупације и великоалбанског етничког чишћења у Покрајини Косово и бомбама наметнутог неолибералног сиромаштва у остатку Србије, па није незамисливо да последњи корак буде додатна фрагментација остатка српске државе кроз сценарио унутрашње поделе путем „идентитетског федерализма“, који би, као што је описано изнад, уследио у Војводини након што би Македонија била избрисана са мапе.

На крају, кад се сагледа шира слика требало би да је евидентно како САД нису решиле кризу у Македонији, већ су је свесно продубиле са намером да кроз реализацију Лесовог плана територијалне прекомпозиције поткопају регионалне мултиполарне мегапројекте и вишедеценијски рат против Срба уведу у завршну фазу.


Извор: Спутњик Интернационал

Оставите коментар

Оставите коментар на Македонија и завршна фаза рата против Срба

* Обавезна поља