Смедерево је мали град у коме још увек има златних чокота и трагова славне историје, али нема великих тајни. Посебно кад су избори. Брзо се у њему сазнало да је певач Владо Георгијев подржао председничку кандидатуру Саше Јанковића, чиме се без резерве ставио на страну оних проклетника и отпадника који не мисле да је Вучићева власт од бога дата. Таква заблуда једне јавне личности јесте страшна сама по себи, али градоначелницу Смедерева, госпођу Јасну Аврамовић, као верног следбеника Вучићологије, мучиле су далеко веће бриге. Сазнала је да тај неки Владо управо треба да одржи концерт у „њеном граду“. Забога!

Зар после свега што је прошла, после свих бирача из Радинца, Липа, Сеона, Михајловца и других локалних средина који су заспали као гласачи Покрета за Смедерево, а пробудили се као чланови или симпатизери СНС-а, само да би Вођа био задовољан а она остала градоначелница, сада да дође неки Владо и квари идилу. Да љути Е, неће га, вала мајци, да „њеним“ Смедеревом пева, онај ко против Вучића говори. Нема шанси.

И тако је, политички виспрена и интелектуално поткована. каквом ју је Бог дао,  закључила да  тако нешто не сме да дозволи ни по коју цену, тим пре што Вучићевом апелационом правосуђу понешто дугује, па је похитала да проблем реши како зна и уме, чини се не консултујући се са централом. Полугама своје градске моћи наложила је да концерт откажу,како би се тој „пијаници“ показало да ономе ко не подржава Вучића нема места у „часној“ српској вароши.. И то је урађено одмах.

Збогом људским правима! Збогом праву на другачије мишљење. Збогом људској памети!

И тако је Владо Георгијев, са свега седамдесетак продатих карата, уместо (због малог броја продатих карата) одложеног добио  ЗАБРАЊЕН концерт и за Смедерево постао главна вест. И симбол отпора бесмислу садашњег режима. У људима се пробудио бунт  и чувени смисао за борбу против неправди свих врста. Смедеревска фејс заједница позвала је на протест и очас се градоначелница нашла суочена са двадесетак хиљада људи који су, додуше  у виртуелном свету, ватрено бранили право на правду за Владу Георгијева.

Видевши да је Ђаво однео шалу и да ствари клизе према скандалу, градоначелница је покушала са претњама и обећањима, батином и шаргарепом, али авај! Зли дух већ је био пуштен из боце и ширио се, онако духовски, у свим правцима, па и према Београду… Кажу да се јавио и сам Вођа …

Но, десило се шта се десило. Упркос претњама о отпуштању с посла, упркос срамној забрани Цркви да им омогући струју за разглас, упркос полицијском дрону коју снима окупљене како би их застрашио, на градском тргу у Смедереву окупило се преко три хиљаде људи, да изразе свој протест. Да потраже правду за Владу и све нас. Грађански, без политике. Музиком са разгласа напајаног агрегатом одржали су и Владин концерт без Владе. 

За режим свакако није добра вест да таква концентрација људи на тргу није у Смедереву виђена  још од далеког „Петог октобра“. Наравно, ако занемаримо концерте за време трајања „Смедеревске јесени“, када се народ, ипак, окупља да роштиља и пије младо вино.

Углавном, Влада није певао, али је зато Саша дошао. Наравно, био је довољно паметан да се не обраћа. Да све испадне „грађански“… Испијао је кафицу у оближњем „Book“ кафеу и задовољно гледао како се ствари одвијају. Зашто да не – кад глупи режим части!

Шира верзија текста објављена на сајту Фонда Стратешке Културе.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Мале предизборне приче – кад глупи режим части

* Обавезна поља