Развој геополитичке ситуације указује да Сједињене Државе, односно група људи која делују из другог плана, пре свега финансијски естаблишмент, све што чини раде с намером стварања хаоса епских размера. Можда им је тренутно најважнији циљ да преко политичких напетости са Северном Корејом увуку Кину у конфликт, односно да до крајње мере затегну политичке односе са Кином, што би довело до увођења блокаде контејнерском транспорту кинеске робе према ЕУ и САД, према Аустралији, а покушаће да онемогуће и транспорт према Балкану, Африци и Блиском истоку. План је да САД наметну своју доминацију у светској трговини. Претходно желе створити „креативан хаос“ након чега би САД „изрониле“ из хаоса и створиле Нови светски поредак што би довело до максималног остварења интереса крупног капитала. А нема хаоса из кога се не помоли глава Џорџа Сороша. Сорош је постао мотор Трилатералне комисије, која је сада оперативно тело Билдерберг групе. Сорош је, очито, незадовољан резултатом америчких избора и има свој план како би изменио ситуацију не само у САД већ у свету. А где је у свему томе амерички председник Доналд Трамп?

Трампов основни проблем је што су у његовој администрацији аматери, како у телима националне безбедности тако и у дипломатији. Трамп је све даље од тога да успостави председничку власт, односно да стави под контролу Пентагон, безбедносни сектор, и успостави поштовање председничких директива у државним институцијама. Али, он није обезбедио ни подршку своје партије, Републиканаца, за политику коју води. Сорош је, свакако, допринео незавидној Трамповој позицији. Кандидат којег је он подржао, Хилари Клинтон, изгубила је на изборима, а Сорош је у њену кампању уложио милијарду долара. Бачене паре. Сорош је стога најавио да ће његова освета бити изазивање финансијског Армагедона и већ је апеловао да велике компаније не послују у САД, да не сарађују са Трампом јер ће изгубити велики новац. Аналитичари Вол стрита тврде да се Сорош понаша као рањена звер. Како другачије објаснити његове претње да ће уништити светско финансијско тржиште и САД довести на ивицу банкрота. Након хаоса који би настао, по Сорошевој фикцији, САД би се попут феникса подигле из пепела, а свет би остао у колапсу, што би омогућило потпуно америчко вођство у Новом светском поретку. Наравно да ова режија подразумева сукобе и штрајкове у САД, али и у већем делу света који би се дестабилизовао након пада америчке привреде и долара.

Трамп је у потрази за решењима недавно направио лом у свом тиму, којом приликом је делио отказе на груб начин као што је то чинио у познатом ријалити шоу „Шегрт“, где је његова најчешће изговорена реченица гласила: „Отпуштен си.“ Трампа је дебело коштао отказ генералу Флину. Али, неокони су тражили више. Посљедња оставка на којој су инсистирали и од Трампа је издејствовали била је оставка савјетника Бенона. Трампов суноврат Сорош је предвидео на заседању Светског економског форума у Давосу. Сорош је убеђен да је Трампова слаба тачка тржиште и да наредни поремећај на тржишту Трамп неће политички преживети. С друге стране тешке оптужбе на рачун Сороша долазе из Израела. Перманентно га оптужују да је као веома млад сарађивао са нацистима у Мађарској, а у јулу су га Израелци оптужили да поткопава демократски изабрану владу и безбедност Израела, али се Сорош на оптужбе није освртао.

Сорош је покушао да уђе у Белу кућу, у Савет националне безбедности, преко свог оперативца, Фионе Хил, која ради за NSA. Хилова је била и члан Савета за иностране послове, а одавно је на платном списку Сорошеве Фондације за отворено друштво. Она је покушала да утиче на мађарску владу да се не меша у Сорошеве послове, као и да прихвати мигрантске квоте које је прописала ЕУ. Близак Трампов сарадник, Роџер Стоун, извесним круговима је открио да је Трамп на основу пресретнуте е-поште између свог саветника за националну безбедност Мекмастера и Сороша сазнао да је Мекмастер Сороша обавештавао о свим активностима и акцијама Беле куће. Испоставило се да је Мекмастер дугогодишњи Сорошев оперативац, односно агент мултинационалних корпорација које Сорош контролише. Трамп се раније жалио да је на састанцима имао проблема са Мекмастером јер састанке упорно минира, а пресретнута пошта је објаснила разлоге. Тако је Сорошева кртица откривена.

Сорош би свој бес могао искалити на Балкану. Он не подноси Србе, „мале Русе“, а финансира велики број невладиних организација у Србији и БиХ, преко којих би могао да делује. Многи опозициони лидери су на његовом платном списку, а у Републици Српској комплетна опозиција. Република Српска би, по Сорошу, након пада Николе Груевског, македонског лидера који се дуго супротстављао америчким и идејама ЕУ у погледу блокаде руских нафтних пројеката и кинеског Новог пута свиле, требало да буде лака мета. Политичка, медијска, финансијска и субверзивна припрема за то је у напредној фази. Већ су примјетни синхронизовани напади на институције, политичке партије које чине владајући коалицију, њихове лидере, неподобне медије. Наравно да је председник Српске Милорад Додик главна мета. Напади се врше према више циљева, пажљиво одабраним, а допиру из више институција Федерације БиХ и са нивоа БиХ као и од безбедносних агенција. Из Федерације, али и од опозиције тражено је да СИПА, државна Агенција за истраге и заштиту, обезбеди спровођење закона у Српској, што представља флагрантно кршење устава, јер се заобилазе институције Републике Српске.

Тако Сорош, док води велике сукобе са својим председником не заборавља да дестабилизује председнике и владе малих балканских земаља ради циљева које је зацртао. Како ће се ситуација на Балкану одвијати тешко је предвидети с обзиром да је Сорош постао прочитана књига у Београду и Бањој Луци, а у тим околностима се може парирати његовим играчима на терену. Међутим, нико није сигуран шта болестан ум може смислити, поготово ако има велики новац и моћну позицију попут Џорџа Сороша.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на На Сорошевом нишану – од Трампа до Додика

* Обавезна поља