На облеежавању стогодишњице краја Првог светског рата, званична Француска није понизила Републику Србију него Српство. Она је, нимало изненадивши, понизила Србе, оне због којих је немачки цар грдио бугарског цара после пробоја Солунског фронта речима: „Срамота! Шездесет хиљада Срба је одлучило рат!“

Али српска јавност, која цмиздри и кука на Французе што су Александра Вучића ћушнули у трећи план, у исто време истурајући Хашима Тачија у први, треба да се већ једном определи на шта се вређа и око чега диже дреку.

Ко сте ви, браћо?

Је ли колонијални намесник Вучић представник ваше Србије, па га жалите?

Је ли ваша Република Србија настављач тековина славних Солунаца, па вам криво што је Французи нису испоштовали?

Јесте ли ви авнојевски Срби или потомци Солунаца?

И чиме то вас, данашње Србе, може увредити једна Француска? Шта сте очекивали? Па, Француска је донедавно чинила далеко гора зла Србима од понижавања протоколом.

Србија је Француској и Енглеској у Великом рату послужила као топовско месо. Топовско месо иде у први ред кад се јуриша, не и кад се слави. Чак и да Вучић представља херојску Србију, не би чудило да га данашња Француска набије у зачеље, а да Тачија и Колинду посади међу пречину.

Са којег, дакле, становишта цмиздрите?

Са становишта потомака херојске Србије? Немојте, па нисте ни ви ништа организовали да одате почаст херојским прецима. Где су поворке српских родољуба, где је звоњава са цркава, где су јавни изливи сећања, шта ће деца упамтити?

Са становишта грађана Републике Србије? Немојте, јер то је кићење туђим перјем. Нема ваша „држава“ никакве везе са отаџбином јунака са Цера, Колубаре и Кајмакчалана. Једна другу потиру.

Српска Србија, она чији су синови јуначки прегазили Бугаре и трком ослободили отаџбину, не постоји од 1918. године. Њу је издао њен краљ, а онда и његов син, а онда је она издавала Карађорђевиће педесет година, док и Србија и Карађорђевићи нису потпуно изгубили.

Авнојевску Србију, Брозову, на чије се поданичке тековине наставља Република Србија, Французи су третирали како доликује. Како другачије третирати колонију и свог колонијалног намесника који трчи скуту и кад га храниш и кад га шутираш?

Тачи је истакнут у први план јер империјални подухват којем је он гласноговорник треба истицати и установљавати као легитиман и позитиван. Природа подухвата којему је Вучић гласноговорник је супротна; његов је задатак да Србију осрамоти, ослаби, окилави, прикаже метиљавом, неозбиљном, недораслом, њен народ небитним, неистакнутим, незаслужним, да је свима огади, па се аутори подухвата према њему и односе у складу с тим нацртима. И Тачи и Вучић су њихови, само први јача офанзиву против Срба, а други слаби дефанзиву Српства.

Зато Вучић и није одговорио како би сваки озбиљан представник државе одговорио. Протестом, недоласком, дипломатским скандалом. Ма, не, његово није да се понаша као државник и да као државник представља Србију, него да Србе обмањује и да балави пред камерама продавајући Србима своју издају као врхунско државништво. Е, ко му поверује, и није за боље од Вучића. Па, зар није константа то што Вучић понижава Србе?

Зато и питам ко сте ви, да би се знало ко је ваш?

Ако је авнојевска Република Србија ваша отаџбина, онда сте добили што заслужујете.

Ако је ваша окупирана српска отаџбина, и Вучић и Тачи и Емануел Макрон представљају окупатора, онда немојте да се снебивате, нити да цмиздрите, него без учешћа државе одајте почаст војсци о којој је славни Макензен слушао у бајкама, запалите свећу жртвованом народу, и научите већ једном лекцију о отаџбини „мртвих пред којима су бежали живи.“


Извор: Србист

Оставите коментар

Оставите коментар на Не цмиздри, јуначки соју!

* Обавезна поља