Хашим Тачи је ових дана дао интервју „Немачком таласу“. Вероватно ћете се запитати, зашто баш тој великој радио-станици? Јер у Европи је пуно других уважаваних извора информација који ће вас за малену награду угостити таквим „брусницама“ да ће вас дуго мучити горушица. На пример, тај исти Би-Би-Си. Пред том корпорацијом ја једноставно претрнем. Ако она пожели да докаже да је неки политичар настао од краве, онда ће то обавезно и доказати. Са довлачењем сведока и учесника акта његовог појављивања на свет. Или узети, на пример, њена врхунска открића у области летеће оклопне технике. Би-Би-Си је толико пута саопштавао о појави руских тенковских армада у Доњецкој и Луганској области, који нису забележене никаквим средствима обавештајног мониторинга НАТО пакта. Тако да остаје само да се претпостави како су руски тенкови прелетели ноћу преко границе, уз покриће таме и испунивши своју агресивну мисију, такође су одлетели ваздушним путем.

Зато је, по свој прилици, Би-Би-Си морао да узме интервју од Хашима Тачија. Овде би се они узајамно надопуњавали у проналажењу страшних претњи и стварања злих духова.

Но, чудном „председнику“ те чудне територије дошли су новинари „Немачког таласа“.

Размишљате, због чега?

Зато што за немачко становништво нема веће бриге него што је борба за независност и национални суверенитет Косова. Ето, питајте било ког Енглеза: ко су то Шиптари? Он ће зачуђено избечити очи, замислити се и потом завртети главом. Он не зна ко су то Шиптари.

А Немци знају. Упитајте становника било ког села, на пример, Аршвалда, ко су то Шиптари и он ће ти одмах одговорити: у нашем селу живи пет породица Шиптара који су бежали од Срба. Једва су се спасили. Истина, Немци ће прећутати о томе зашто су се у сеоској школи појавила наркотици. Неће ништа рећи ни о сумњама које бацају сенку на госте са Косова. Ипак је то толеранција. Но то мало успокојава немачке власти и оне ће морати редовно подсећати своје поданике ко је тамо, на Балкану, у ствари лош, а ко је добар. Тако се и појавио веома чудан интервју, попут овога што је дао „Немачком таласу“ Хашим Тачи.

Као што знате, на Балкану нема мирољубивијег и ја бих чак рекао стидљивијег политичара од Хашима Тачија и том интервјуу немачки грађанин ће веровати сто посто.

О чему је, у ствари, „мистер председник“ говорио немачким слушаоцима? Наравно, о томе како није једноставно Шиптарима живети под непрекидном претњом од српске агресије. Штавише, он тачно зна да су Срби замислили да организују преврат на Косову. Но, не на целом Косову, него у Косовској Митровици, коју су они незаконито отели од Шиптара у време Карла Великога. Сада је тријумфовала правда и Северно Косово је враћено домаћинима, но, ситуација није једноставна. Сада је Београд заузет тиме да наоружава Србе у Митровици и тамо припрема украјински сценарио.

Ми се, наравно, нећемо осмелити да упитамо Тачија зашто је украјински сценарио замишљен у провинцији. Јер, у Украјини се бунт одиграо у престоници и у резултату тога, на власт у земљи су дошли завереници. Ако је то већ украјински сценарио, то значи – бунт у Приштини и нови председник уместо Тачија.

Но, украјински сценарио или не, свеједно, у Митровици ће доћи до устанка косовских чиновника са каснијим покушајем да се истерају са територије коју су ослободили.

Мисао, на први поглед, није лоша. Историја воли све да постави на своје место. Кад тад, то ће се и десити. Али не данас. Зато тврдње Тачија су веома далеко од реалности. У Београду не седе ти људи који су у стању да осмисле такве преврате. Зато је тајна тог интервјуа веома једноставна. Хашим Тачи је обузет банално опсесивним идејама, које нису чудне за његову биографију. Таквим типовима као што је он, у позном стадијуму манијачке психозе на памет падају осветничке слике.

Ето оне и почињу да долазе. Највероватније, следеће лудило Хашима Тачија постаће тврдња да се Срби спремају да прикупљају људе које је он черечио и да ће му их ноћу слати њему у госте.

А онда, надамо се, најбоље немачки луднице неће одбити да га приме на вечно пресељење. Јер, нико није уложио толико напора као Немачка, да би он постао таквим какав јесте.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Немачка и делиријум Хашима Тачија

* Обавезна поља