Звучи невероватно, али ни ДИА ни ЦИА, па ни МИ-6, не знају где се налазе одређене особе за које је само познато да су ушле у БиХ из Србије и Црне Горе (претходно су боравиле у Албанији). Не би то било ништа необично да се не ради о преко стотину виших официра тзв. Исламске државе који се повлаче из Сирије.

Они су једноставно „нестали са радара“.

Не зна се ни тачан број миграната који су прешли границе БиХ, иако се на безбедносне структуре у Сарајеву преко дипломатских канала перманентно врши притисак да евиденције у том смислу буду уредније. На тај начин се тихо врши промена демографске структуре државе „састављене од два ентитета и три конститутивна народа“, како дословце пише у Анексу 4 Дејтонског споразума.

Кад је реч о политичким структурама на нивоу БиХ, њихов приоритет је стварање негативне слике о Републици Српској и Србији.  Тако, номинално представник хрватског народа у Председништву БиХ, Жељко Комшић, приликом сусрета са страним амбасадорима, и уопште странцима, не пропушта прилику да „оцрни“ Милорада Додика и Драгана Човића, који су „криви што власт није формирана јер су против еуро-атланских интеграција“, а све је то, по Комшићу, „захваљујући утицају Загреба, Београда, и Москве“.

Он, Комшић, залаже се за културу дијалога, и нема ништа лично против Човића и Додика, али је против уплитања Загреба и Београда.

Наравно, Комшић не помиње проблеме са мигрантима, параџематима, нити извоз оружја из БиХ у ризична подручја у периоду када је на Блиском истоку јачала Исламска држава.

Хрватски члан Председништва БиХ је придобио бошњачког члана, Шефика Џаферовића, који је у почетку давао изјаве како очекује да све странке учествују у власти, и да је то дејтонска обавеза, а да би свако друго понашање било антидејтонско.

Накнадно се потпуно приклонио Комшићевим ставовима, који се својски труди да нови сазив Савета министара не буде формиран.

Комшић у амбасадама, у разговорима са Вигемарком, и када се обраћа Инцку и Могерини, увек напомене да Човић настоји да се усвоји изборни закон који подржавају још само Додик и Русија.

Жељко Комшић

По Комшићу, Анекс 4 Дејтонског споразума треба мењати у складу са ЕУ нормама за људска права и према идејама ЗАВНОБИХ-а. Етнички принцип треба укинути јер у противном ће, по њему, ствари ићи ка сукобу.

До рата ће, како Комшић настоји уверити саговорнике, сигурно доћи „ако Додик и његов СНСД наставе да доносе унилатералне одлуке“, а БиХ ће, категоричан је, „силом процесуирати такве потезе, по цену рата“.

Прво што се налази на Комшићевој листи елиминације је Дом народа Парламента БиХ, јер „продубљује разлике у БиХ“.

За то време борци Исламске државе се враћају на Балкан. Чак је и Ројтерс објављивао да је што се тиче Европе највише бораца у Сирију отишло са Балкана, претежно из Албаније, Косова, БиХ, Србије и Црне Горе, укупно око 900 бораца.

Према америчким проценама, из Сирије треба да се врати око 800 бораца, 340 на Косово, а остали махом у БиХ, али и у Албанију и Србију.

Немачки Шпигл се бавио радикализмом у БиХ те је у опширној анализи овај лист упозорио да је Исламска држава пронашла плодно тло у БиХ, и изнео оптужбе на рачун међународне заједнице због непредузимања адекватних мера.

Том приликом указано је и на мрежу параџемата као резултат ширења селафијског покрета.

У јавном дискурсу у БиХ, параџемати се више не спомињу, иако селафизам непрекидно урушава Исламску заједницу.

Ердоган отворено подржава Муслиманско братство, а Изетбеговић прикривено. Стога су америчке дипломате упозориле власти у Сарајеву да БиХ још није усвојила законске акте потребне за сузбијање радикализма и тероризма, за разлику од Косова које јесте.

Оправдање које им је предочено – полиција је подељена по етничком принципу, Обавештајна агенција има у себи три етницитета који гравитирају националним странкама – није било уверљиво.

Неподношљива лакоћа немара БХ институција према горућим безбедносним проблемима просто је необјашњива.

Вехабија у Горњој Маочи – БиХ

„Вијести умета“, званични сајт Исламске државе на бошњачком језику, и даље неометано ради, иако би било логично да се тражи његово гашење.

Индипендент је објавио шири чланак о извозу оружја из БиХ у Саудијску Арабију (радило се о 500 минобацача у само једној пошиљци), а које је пронађено у магацинима Исламске државе.

У документима које раде амерички тинк-танкови, БиХ и Хрватска су означене као главни сарадници Исламске државе на Балкану. Хрватска је у неколико случајева оптужена као значајан извозник оружја за потребе те терористичке организације, те да јој је плаћено нафтом.

Немачки Билд је објавио текст Бруна Шира, иначе аутора књиге „Глобални џихад“, у којем се децидно тврди да је Хрватска Исламској држави продавала оружје за нафту.

Британски Дејли стар писао је да се по џамијама у Британији прикупља новац за џихад и посредством Moneygram-a доставља у БиХ.

Стога као крајње добронамерна треба схватити упозорења која је Тимоти Лес, истраживач Геополитичког форума Кембриџа, изнео на предавању које је одржао у Бањалуци.

„Ствари ће почети да се одвијају на Косову“, дипломатски је рекао Лес, указујући на могуће конфликте на Балкану, да би затим говорио о рефлексији тог сукоба у БиХ.

И док светски медији пишу о БиХ као сигурном уточишту за ратнике џихада, којима се обезбеде логистика и пасоши с којима могу путовати у ЕУ, у Сарајеву се и даље за све што не функционише у држави оптужују Српска и њени легитимни представници.


Извор: Све о Српској

Оставите коментар

Оставите коментар на Необјашњива лакоћа немара

* Обавезна поља