-Након стравичног масакра у Одеси западни медији подједнако оптужују проруске демонстранте који су се налазили испред Дома синдиката и милитанте Десног сектора. Ови други су под маском протеста за уједињену Украјину напали прво демонстранте у парку испред зграде, потом на зграду Синдиката, у коју су се покушали сакрити проруски активисти. После тога више нема говора о “напетостима на југоистоку Украјине”. У току је грађански рат и пошто су у суботу украјинска војска и Национална гарда заузела Краматорск, борбе се воде у Константиновки и Мариопољу. Славјанск је и даље у окружењу а борбени авиони су целу ноћ надлетали Луганск, где је на контролном пункту такође дошло до обрачуна између проруских активиста и непознатих нападача.

ХВАЛИЛИ СЕ МАСАКРОМ

У масакру у Одеси је, према последњим информацијама, убијено 46 људи, а 112 их је рањено. Иако Вашингтон позива Кијев да „казни одговорне за смрт људи у Одеси”, с друге стране, за брутално и планирано убиство десетина људи отворено оптужује Москву и „проруске провокаторе који су у Одесу дошли из суседног Придњестровља”. Фотографије и снимци убијених којима се на Youtube хвале активисти Евромајдана требало би ваљда да буду довољан доказ једнако као и снимак девојака које само сат времена пре припремају молотовљеве коктеле којима ће се касније извршити напад. Идентитет већине нападача је такође познат, а препознати су по снимцима и фотографијама на друштвеним мрежама које су сами објављивали пре, за време и после напада у Одеси.

Руске вести преносе да су полицајци у Луганску од новог начелника полиције Анатолија Науменка добили информацију да се припрема напад и на њих, што значи да је Луганск следећа мета офензиве јуришника Кијевске хунте. За напад су већ спремни тенкови, борбене јединице специјалне полиције Националне гарде и украјинска војска, а становништво града је подржало одлуку народног гуверенера Луганска Валерија Болотова, који је командовао мобилизацију и у граду увео полицијски час. „Прикупљамо војску и ићи ћемо на заузимање Кијева”, изјавио је Болотов. Командант милиције Луганска је објавио рат Кијеву, али је додао да је „све почело војним акцијама нелегитимне власти, која је покренула казнену експедицију на целом југоистоку Украјине”.

odesa01

Према речима Болотова, „ескадрони хунте из Кијева желе да заузму целу Доњецку регију, а, да би у томе успели, прво су морали да сломе Славјанск и Краматорск”. „Луганск је следећа војна мета, и то још данас. Од једанаест до шест ујутро траје полицијски час. Патроле су већ формиране, а полицијски службеници који нису положили заклетву на верност народу су разоружани. Саобраћајна полиција напустила је једно оклопно возило. Полиција ће од свих оних који нису из Луганска тражити да одмах напусте град. У случају провокације, борци Југоисточне армије имају команду да одмах пуцају без упозорења. На целом подручју регије Луганск је проглашена општа мобилизација. Сада имамо око 2.000 војника, али је у складиштима службе безбедности остало 10.000 комада лаког наоружања. То ће оружје добити нови борци, а како се чини, добровољце нећемо дуго тражити”, рекао је Болотов.

НОВАЦ УПРЉАН КРВЉУ

Сви који су имали оружје су се већ придружили обрани, а вест о мобилизацији се кроз град проширила у тренутку. Заговорници федерализације и проруски активисти су спремни за улазак у војску на југоистоку. „Ујединимо се у овим тешким данима” поручио је бивши председнички кандидат на неизвесним изборима заказаним за 25. мај Олег Царев. Према његовим речима, „власт у Кијеву, уместо да распусти и разоружа милитанте, жестоко их бодри и подржава”.

„Марионетски режим покренуо је грађански рат у Украјини. Њихови западни господари захтевају да сузбију било какву побуну или протесте у југоисточним регијама Украјине. Услов Међународног монетарног фонда за давање кредита било је смиривање ситуације на југоистоку и због тога је тај новац већ упрљан крвљу”, сматра Царев.


Извор: Advance

Оставите коментар

Оставите коментар на Одеса је била црвена линија – Хунта мора пасти

* Обавезна поља